SPD - Czy warto ?

Merios
Kontakt:

SPD - Czy warto ?

Post autor: Merios »

Hej, jeżdżę w DH już od roku. Zauważyłem , że część zawodników jeździ w SPD, i tu jest moje pytanie - czy warto? Zastanawiam się nad SPD Crank Brothet Mallet 2 - mają dużą platformę więc na upartego można jeździć będąc niewpiętym :D . Piszcie czy opłaca się kupować SPD'ki , z góry dzięki za odpowiedzi :wink:
Banan725135650
Kontakt:

Post autor: Banan725135650 »

Pozwól, że podepnę się do pytania :D Jak się mają SPD w hardtail'u? Warto pakować SPD do hardtail'a? Mógłby jakiś użytkownik SPD w HT wypisać wady i zalety takiego zestawiania?
aenim
Kontakt:

Post autor: aenim »

To nie jest kwestia "opłacania się" tylko preferencji, co widać od amatorów po zawodników pucharu świata. Sami musicie ocenić, czy się Wam lepiej jeździ, czy gorzej.
http://www.pinkbike.com/u/aenim/
F4rr3ll
Kontakt:

Post autor: F4rr3ll »

plusy SPD to niespadająca nigdy noga z pedała , b. łatwa praca nogami - nie trzeba sie wybijać i łatwo "podciągnąć " rower . Minusy to zapychanie się błotem . Przy glebie same się wypinają , jedynie na początku ciężko ściągać nogę do asekuracji . Generalnie są na +
MlodszyMlody
Kontakt:

Post autor: MlodszyMlody »

Siemka
Jeżdżę na hardtailu już ponad 4 lata i od 2 lat śmigam w spd i muszę ci powiedzieć, że jest mega różnica jeśli chodzi o jazdę. W spd jest płynniej, przyjemniej i bezpieczniej i niech się schowają ci co mówią, że się nie wypniesz albo coś przed glebą, bo to po prostu kwestia wyćwiczenia. Ogarnąć spd można naprawdę szybko, a teraz wolę jeździć w spd nawet po błocie, czy w każdych innych warunkach. Jeśli masz fundusze- kupuj to naprawdę fajna sprawa na HT.
Co do fulla to nie wiem niech wypowiedzą się inni
Pozdro!
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Ja zacząłem jeździć w SPD rok temu, w sumie przez ten cały czas jeździłem w górach z 20 zjazdów (brak roweru), pierwsze dwa były dziwne panika+śmiech z samego siebie, potem normalna jazda + niebywały komfort.

Z całego serca polecam SPD w DH ;)
Cesiu
Kontakt:

Post autor: Cesiu »

W SPD jeżdżę od 8 lat i nie wyobrażam sobie jazdy bez nich. Na początku w sztywniaku od dłuższego czasu w fullach i zawsze jest to inna jakość dla mnie. Tak jak SegatiV polecam Ci SPD. Zawsze jest pewne ryzyko, że Ci się nie spodoba (na początku może być ciężko), ale watpię w to ;)

Pozdro
bartol
Kontakt:

Post autor: bartol »

Tak jak poprzednicy wyzej, jazda jest swietna w spd, tylko maja jedna mega wade, przy większości gleb sie spd wypnie ale nie jak sie leci przez kiere wtedy mozna sie tylko modlic tak jak w tym przpadku http://www.pinkbike.com/photo/6602745/ :twisted:
..........
pLuTiK
Kontakt:

Post autor: pLuTiK »

uczucie jak jak lecisz przez kierownice i jestes wpięty jest nie do zastąpienia ;)...polecam!
konraddoom
Kontakt:

Post autor: konraddoom »

A jeżeli już spd, to co konkretnie? Zastanawiam sie juz dlugi czas nad zakupem do kolarki ew. przełożyć czasem do ht. :)
[url=http://www.weebls-stuff.com/songs/Amazing+Horse/]amazing horse[/url]
frango
Kontakt:

Post autor: frango »

Jeżdżę na SPDach jakieś 15 lat. Najpierw XC, potem AM, od kilku lat FR (takie polskie ;) ) i DH.
Jeśli chodzi o zalety, to największą jest chyba "mechaniczna więź" z rowerem. Najnowsze konstrukcje nie zapychają się już tak błotem, jak np. stare DXy.
W tym sezonie jeżdżę na XTRach Trail. Bardzo lekkie. Mocna, metalowa klatka. Dobry mechanizm zatrzasku. Lekkie - 375g para. Dość drogie. Na 2012 będą HT, z pełnowymiarową klatką z pinami, podwójnym mechanizmem zatrzasku - czyli przód i tył mechanizmu się rusza. Wersja z osią Ti będzie bardzo lekka - ok. 350g. Ale do tanich nie będą należeć ;>

ALE, większość moich ziomków jeździ na platformach i dobrych butach - 5.10. Nie miewają problemów z utrzymaniem nóg na pedałach, ale za to na śliskich korzeniach czują się bezpieczniej niż ja. Poza tym, dobre, lekkie pedały platformowe ważą ok 200-250g :)

Czy bym się przesiadł... obawiam się, że już nie... podejrzewam, że nauka jazdy na platformach mogłaby mi zająć za dużo czasu, a perspektywa dziurawych piszczeli i łydek tym bardziej zniechęca ;)
pozdro

frango
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

frango pisze:Czy bym się przesiadł... obawiam się, że już nie... podejrzewam, że nauka jazdy na platformach mogłaby mi zająć za dużo czasu, a perspektywa dziurawych piszczeli i łydek tym bardziej zniechęca ;)

Nie marudz. Sam sie przesiadłem bardzo szybko. Przesiadka spd > flat jest prosta. W druga strone pewnie gorzej.

A wybor to kwestia preferencji chociaz po bardziej wyboistych trasach na hardtailu bez spd sobie nie wyobrazam. Na fullu inna sprawa.
zero100
Kontakt:

Re: SPD - Czy warto ?

Post autor: zero100 »

Osobiście polecam Time Z. Zjezdzam już drugą parę i jest wypas. Wczesniej zjezdzilem z 5 par VP ale to mega padaka w porównaniu do Time. Zwykłe spd zapycha się totalnie błotem, piachem i łatwo rozwalić przy zahaczeniu o kamień. Time Z znacznie lepszy w ciężkich warunkach. Minus to drogie bloki które się szybko scierają ale tak samo jest w crankach. Ogólnie we wpinanych pedałach jest większa kontrola szczególnie nad tyłem roweru i znacznie większa pewność siebie - szczególnie w HT.
frango
Kontakt:

Nie zgodzę się z twierdzeniem, że Shimanowskie SPDy "totalnie zapychają się błotem". Jak pisałem, XTR'y są bardzo ażurowe i błoto przez nie przelatuje, przepływa.
Stalowe, trwałe bloki są zaletą SPDów od dużego S.
pozdro

frango
Slash
Kontakt:

Post autor: Slash »

ja używam spd Shimano DX, bardzo polecam, nie mam problemu z błotem, kamieniami itp ani z lodem/śniegiem zimą. fajna jest kontrola siły wypięcia, szczególnie na początku, można ustawić bardzo miękko, i z czasem utwardzać.
http://slash112.pinkbike.com/
frango
Kontakt:

Dokładnie, regulacja siły wpięcia/wypięcia jest bardzo pomocna, gdy się rozpoczyna przygodę z zatrzaskami.
pozdro

frango
Banan725135650
Kontakt:

Post autor: Banan725135650 »

A jak ma sie sprawa w ubijakach [np. Mallet2]?
Snepi
Kontakt:

Post autor: Snepi »

witam!!
Zeby nie zakladac nowego tematu to moje pytanie jakie Pedala SPD beda pasowac Do butow Shimano MP66 (DX). Maja bys wykorzystywane w DH.
Jakie polecacie.
Dzieki
zero100
Kontakt:

Re: SPD - Czy warto ?

Post autor: zero100 »

buty nie maja znaczenia. głownie to bloki muszą pasować do pedłów. jezeli ktos zachwala vp,shimano że nie zapychają się błotem i są ok to znaczy ,że nie jezdził na timeach, crankach. Oczywiście DX są ok ale Time to zupełnie inna bajka. Szczególnie w dh czuć różnicę. Nie ma mowy o dłubaniu podeszwy buta patykiem. Mają większy zakres ruchu co szczególnie w DH się przydaje. Żeby złamać blaszkę w VP, Shimano to czasami wystarczy przywalić w byle kamień. Żeby złamać pręt w Timeach to naprawde już trzeba się natrudzić.
ODPOWIEDZ