Poczatki DH dla malych skrzatów.
Poczatki DH dla malych skrzatów.
Witam, przeglądałem forum i nic ciekawego nie znalazlem odnośnie początków najmłodszych w DH. Moze widzieliście jakieś miniatury zjazdówek, ochraniaczy, kasków FF itp? Jestem bardzo ciekawy jak by to wyglądało a mam takiego młodego koleżke który by sie pokusił na takie hardcory. Póki co ma około 8 lat i póki co ma zajawke... hehe. Przez jak długi czas to się okaże, póki co chce zacząć. Może któryś z forumowiczów śmiga z młodszym bratem? Co do wieku jak myślicie? 8 lat za mało czy wystarczy? Może ktoś ma jakieś gadżety tego typu do sprzedania?
My z ekipa często zabieramy młodszych kolegów, jeden na 8 lat i gdzieś 140 -150 wzrostu, 2 trochę starszy. Jeździ na Signie DS2 trochę jest na niego za duży ale w miarę daje mu rady.
A co do typowo dziecięcych rowerów to były ze 2-3 tematy jak znajdę to wrzucę. Znajdź mu sprzęt puki ma zajawkę bo wtedy może wyrośnie z niego jakiś dobry rider ;d
edti:
Tutaj masz tematy które znalazłem
http://dh-zone.com/forum/viewtopic.php? ... 92&start=0
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic. ... 47&start=0
http://dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=64777
PS. Ja w wyszukiwaniu czegokolwiek używam wyszukiwarki google, ponieważ wydaje mi się, że wyszukiwarka z forum słabo wyszukuje.
wpisuje w google
site:dh-zone.com/forum tutaj treść wyszukiwania np.
site:dh-zone.com/forum rower dla dziecka
A co do typowo dziecięcych rowerów to były ze 2-3 tematy jak znajdę to wrzucę. Znajdź mu sprzęt puki ma zajawkę bo wtedy może wyrośnie z niego jakiś dobry rider ;d
edti:
Tutaj masz tematy które znalazłem
http://dh-zone.com/forum/viewtopic.php? ... 92&start=0
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic. ... 47&start=0
http://dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=64777
PS. Ja w wyszukiwaniu czegokolwiek używam wyszukiwarki google, ponieważ wydaje mi się, że wyszukiwarka z forum słabo wyszukuje.
wpisuje w google
site:dh-zone.com/forum tutaj treść wyszukiwania np.
site:dh-zone.com/forum rower dla dziecka
-
- Kontakt:
Re: Poczatki DH dla malych skrzatów.
Cześć, chyba najlepszym kompendium wiedzy o ściganiu się dh przez najmłodszych jest nasza strona www.frowerpower.com, gdzie w zakładce Puchar Skrzata znajdziesz relacje z imprez dla najmłodszych i będziesz mógł przyuważyć, w czym i na czym się ścigają dzieciaki. Znajdziesz u nas także forum, poprzez które możesz pytać innych skrzacich rodziców o różne kwestie, w tym sprzętowe. Sam mam dwójkę dh-skrzatów i chętnie posłużę radą.
Wielkie dzieki chłopaki za szybką odpowiedź.
Co do linków podanych przez maxcyg już wchodzę je obczaić.
Co do linków podanych przez maxcyg już wchodzę je obczaić.
Lekki sztywniak na 24calach moze?
no właśnie.. teraz sie rodzi kolejne pytanie- sztywniak czy full...?

Ten Scott spoko wygląda... ciekawe jak z 'amortyzacją'
ciekawe czy robią to pod wage czy wszystko do tzw jednego wora daja.

Ten Scott spoko wygląda... ciekawe jak z 'amortyzacją'

-
- Kontakt:
Na fullach lub ht, zapraszamy wszystkie dzieciaki, młodsze i starsze (do 14 roku życia) na ostatnie w tym roku zawody Pucharu Skrzata, które odbędą się w Zawoi, na Mosornym Groniu, w dniu 17 września 2011r., tj. w przeddzień finału Pucharu Polski. Szykuje się prawdziwa feta z małymi downhillowcami w roli głównej. Już niebawem na głównej stronie dh-zone pojawi się helmetcam z trasy zawodów.
Co do amortyzacji to myśle, że dużej różnicy nie będzie między tym scottem a sztywniakiem, z tyłu pewnie sprężyna 1500lbs, co w przypadku lekkiej osoby nie będzie się wogóle uginać. Przód pewnie podobnie 

W sumie można sprężyne jedna z przodu wyciągnąc jak bedzie bardzo twardo
Sądzisz, że rozbierzesz taki amor ?
Według mnie najlepiej jakiś powietrzny, typu stary bomber mx comp do xc i dałby rade, dzieciak lekki jest to nie powinno nic sie stać, a zwykla pompka dopasujesz idealnie 

na tył też można zapodac jakiegoś kind shocka powietrznego. Zapewne by ogarnoł.
No pewnie, że by ogarnął. Ja na powietrznym sporo jezdzilem i nie narzekałem wsumie
Najbardziej martwilbym sie ochraniaczami, nie wiadomo czy dostanie sie w takim rozmiarze 
ps. Co do tego chlopaka, to masz na mysli mlodego Maćka, co na bmxie smiga?

ps. Co do tego chlopaka, to masz na mysli mlodego Maćka, co na bmxie smiga?
-
- Kontakt:
Przepraszam, że się wtrącam w tę uczoną dyskusję, ale po raz kolejny doświadczam tego, co jest przypadłością dh - więcej się gada o sprzęcie niż na nim jeździ, a zwłaszcza ściga. Ktoś napisał, że dobrze jeśli młody w tym wieku jeździ, bo może wyrośnie na niezłego ridera, ale generalnie wątek udziału w zawodach dla takich młodych właśnie, nastawionych na zbudowanie mocnej reprezentacji, której nie powstydzimy się na zawodach PŚ za kilka lat, nie spotkał się z zainteresowaniem. W konsekwencji na Puchar Skrzata przyjeżdża do 20 dzieciaków, podczas gdy w Czechach i na Słowacji jest ich dużo więcej, a jednocześnie co chwila na forum pojawia się post o tym, czy dzieciakowi kupić ht czy fulla i zaczyna się dyskusja o skoku, sprężynia i powietrzu. Duperszwanc! Mojemu Igorowi czy Marcie nie wciśniecie tego kitu, bo oni po prostu lubią jeździć na rowerze i do pełni szczęścia wystarczy im hardtail i trochę skoku na przedzie. Więc proszę Was, nie róbcie z kolejnego pokolenia dzieciaków, z których naprawdę mogą wyrosnąć dobrzy zawodnicy, takich samych nadętych specjalistów od aluminiowego złomu 

Nie chodzi o to co komu wystarczy tylko poprostu czysto teoretyczna rozmowa na temat sprzetu dla dzieciaków. To czy bedzie pisane na forum czy tez nie bedzie na takie tematy w stu procentach nie wpłynie na wyniki danego dzieciaka.... Jeśli bedzie miał zajawke, bedzie chciał jezdzic to chocby na forach pisali ze DH to jest 'jakies tam'... to i tak mimo silnej woli i checi zdobycia sukcesu bedzie brnoł dalej w ten sport. Jezeli by dac komuś np FR2 z dobijajacy i nie majacym tlumienia damperem i do tego duro 130mm z przodu to przejedzie jak np ktos na FOX 40 i Mondrakerze/ Iron Horsie/ Glory itp itd...? Tak samo i tutaj sie sprawa odnosi tylko ze w zminiaturyzowanym stopniu. 

dobrze gada, polać mu :P
a wracając do sprzętu dla młodocianych... będąc na Crankworx 2 lata temu widziałem małolata z jakiegoś teamu USA, nie pamiętam jak on miał, ale pamiętam jego rower... Yeti 303 w rozmiarze ultra-kurdupel, do tego Fox 40 zrobiony na 150mm i koła 24", nawet nie wiedziałem, że opierając się na teoretycznie "dorosłym" sprzęcie można zbudować dla małolata pełnoprawną zjazdówkę... ciekaw jestem czy kiedyś doczekam się takich widoków u nas w kraju
oby...
a wracając do sprzętu dla młodocianych... będąc na Crankworx 2 lata temu widziałem małolata z jakiegoś teamu USA, nie pamiętam jak on miał, ale pamiętam jego rower... Yeti 303 w rozmiarze ultra-kurdupel, do tego Fox 40 zrobiony na 150mm i koła 24", nawet nie wiedziałem, że opierając się na teoretycznie "dorosłym" sprzęcie można zbudować dla małolata pełnoprawną zjazdówkę... ciekaw jestem czy kiedyś doczekam się takich widoków u nas w kraju

43RIDE magazyn rowerowy
zauważyłem dziwną rzecz.... zakładajac dany temat nie można o tym porozmawiac dosadniej bo zaraz sie ktoś znajdzie który wszystko wie itp itd. Po to jest forum zeby na nim pisać na dany temat a nie żałośnie porównywać do 'podjaranych tatusiów' czy jakos tak. Po to jest kolego Ravfr ten temat zalozony zeby sie dowiedziec z czym mozna jechac na taki stok aby sie dobrze bawic jak to ujołeś. Nie jest to temat typu:'Mam 10 000zł i jaki rower moge kupic zeby sam jezdzil' Proponuje cos wnosic nowego do tematu jesli sie juz pisze tego posta.
Dlatego też pozwoliłem sobie napisać co napisałem wyżej, jedź na imprezę z udziałem dzieciaków. Na miejscu dowiesz się na żywo na czym, w czym a nawet jak śmigają skrzaty ,Szerszeń pisze:. Po to jest kolego Ravfr ten temat zalozony zeby sie dowiedziec z czym mozna jechac na taki stok aby sie dobrze bawic jak to ujołeś.
nic nie zmieni.Szerszeń pisze:czysto teoretyczna rozmowa
-
- moderator
- Kontakt:
U mnie na sklepie jest wheeler na 24'
http://mybike.pl/images/590245_1354_4bb60a8900bf8.jpg
Tarcze z promaxa z tego co pamiętam, i bardzo miękka zawiecha, 1100zł + jakiś napinacz i lepsze opony wsadzić i myślę że miszcz.
W sumie na 24' już można złożyć pro rower ale dużym kosztem ;p
http://mybike.pl/images/590245_1354_4bb60a8900bf8.jpg
Tarcze z promaxa z tego co pamiętam, i bardzo miękka zawiecha, 1100zł + jakiś napinacz i lepsze opony wsadzić i myślę że miszcz.
W sumie na 24' już można złożyć pro rower ale dużym kosztem ;p
Trek Session Park
www.pinkbike.com/photo/12075880/
www.pinkbike.com/photo/12075880/