Poczatki DH dla malych skrzatów.

Szerszeń
Kontakt:

Poczatki DH dla malych skrzatów.

Post autor: Szerszeń »

Witam, przeglądałem forum i nic ciekawego nie znalazlem odnośnie początków najmłodszych w DH. Moze widzieliście jakieś miniatury zjazdówek, ochraniaczy, kasków FF itp? Jestem bardzo ciekawy jak by to wyglądało a mam takiego młodego koleżke który by sie pokusił na takie hardcory. Póki co ma około 8 lat i póki co ma zajawke... hehe. Przez jak długi czas to się okaże, póki co chce zacząć. Może któryś z forumowiczów śmiga z młodszym bratem? Co do wieku jak myślicie? 8 lat za mało czy wystarczy? Może ktoś ma jakieś gadżety tego typu do sprzedania?
maxcyg
Kontakt:

Post autor: maxcyg »

My z ekipa często zabieramy młodszych kolegów, jeden na 8 lat i gdzieś 140 -150 wzrostu, 2 trochę starszy. Jeździ na Signie DS2 trochę jest na niego za duży ale w miarę daje mu rady.
A co do typowo dziecięcych rowerów to były ze 2-3 tematy jak znajdę to wrzucę. Znajdź mu sprzęt puki ma zajawkę bo wtedy może wyrośnie z niego jakiś dobry rider ;d

edti:
Tutaj masz tematy które znalazłem
http://dh-zone.com/forum/viewtopic.php? ... 92&start=0
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic. ... 47&start=0
http://dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=64777

PS. Ja w wyszukiwaniu czegokolwiek używam wyszukiwarki google, ponieważ wydaje mi się, że wyszukiwarka z forum słabo wyszukuje.
wpisuje w google
site:dh-zone.com/forum tutaj treść wyszukiwania np.
site:dh-zone.com/forum rower dla dziecka
Rafał Wypiór
Kontakt:

Re: Poczatki DH dla malych skrzatów.

Post autor: Rafał Wypiór »

Cześć, chyba najlepszym kompendium wiedzy o ściganiu się dh przez najmłodszych jest nasza strona www.frowerpower.com, gdzie w zakładce Puchar Skrzata znajdziesz relacje z imprez dla najmłodszych i będziesz mógł przyuważyć, w czym i na czym się ścigają dzieciaki. Znajdziesz u nas także forum, poprzez które możesz pytać innych skrzacich rodziców o różne kwestie, w tym sprzętowe. Sam mam dwójkę dh-skrzatów i chętnie posłużę radą.
Szerszeń
Kontakt:

Wielkie dzieki chłopaki za szybką odpowiedź.
Co do linków podanych przez maxcyg już wchodzę je obczaić.
TheSebaFr
Kontakt:

Post autor: TheSebaFr »

Lekki sztywniak na 24calach moze?
Szerszeń
Kontakt:

no właśnie.. teraz sie rodzi kolejne pytanie- sztywniak czy full...?
Obrazek
Ten Scott spoko wygląda... ciekawe jak z 'amortyzacją' :D ciekawe czy robią to pod wage czy wszystko do tzw jednego wora daja.
Rafał Wypiór
Kontakt:

Na fullach lub ht, zapraszamy wszystkie dzieciaki, młodsze i starsze (do 14 roku życia) na ostatnie w tym roku zawody Pucharu Skrzata, które odbędą się w Zawoi, na Mosornym Groniu, w dniu 17 września 2011r., tj. w przeddzień finału Pucharu Polski. Szykuje się prawdziwa feta z małymi downhillowcami w roli głównej. Już niebawem na głównej stronie dh-zone pojawi się helmetcam z trasy zawodów.
TheSebaFr
Kontakt:

Co do amortyzacji to myśle, że dużej różnicy nie będzie między tym scottem a sztywniakiem, z tyłu pewnie sprężyna 1500lbs, co w przypadku lekkiej osoby nie będzie się wogóle uginać. Przód pewnie podobnie :)
Szerszeń
Kontakt:

W sumie można sprężyne jedna z przodu wyciągnąc jak bedzie bardzo twardo
TheSebaFr
Kontakt:

Sądzisz, że rozbierzesz taki amor ? ;) Według mnie najlepiej jakiś powietrzny, typu stary bomber mx comp do xc i dałby rade, dzieciak lekki jest to nie powinno nic sie stać, a zwykla pompka dopasujesz idealnie :)
Szerszeń
Kontakt:

na tył też można zapodac jakiegoś kind shocka powietrznego. Zapewne by ogarnoł.
TheSebaFr
Kontakt:

No pewnie, że by ogarnął. Ja na powietrznym sporo jezdzilem i nie narzekałem wsumie :) Najbardziej martwilbym sie ochraniaczami, nie wiadomo czy dostanie sie w takim rozmiarze ;)

ps. Co do tego chlopaka, to masz na mysli mlodego Maćka, co na bmxie smiga?
Rafał Wypiór
Kontakt:

Przepraszam, że się wtrącam w tę uczoną dyskusję, ale po raz kolejny doświadczam tego, co jest przypadłością dh - więcej się gada o sprzęcie niż na nim jeździ, a zwłaszcza ściga. Ktoś napisał, że dobrze jeśli młody w tym wieku jeździ, bo może wyrośnie na niezłego ridera, ale generalnie wątek udziału w zawodach dla takich młodych właśnie, nastawionych na zbudowanie mocnej reprezentacji, której nie powstydzimy się na zawodach PŚ za kilka lat, nie spotkał się z zainteresowaniem. W konsekwencji na Puchar Skrzata przyjeżdża do 20 dzieciaków, podczas gdy w Czechach i na Słowacji jest ich dużo więcej, a jednocześnie co chwila na forum pojawia się post o tym, czy dzieciakowi kupić ht czy fulla i zaczyna się dyskusja o skoku, sprężynia i powietrzu. Duperszwanc! Mojemu Igorowi czy Marcie nie wciśniecie tego kitu, bo oni po prostu lubią jeździć na rowerze i do pełni szczęścia wystarczy im hardtail i trochę skoku na przedzie. Więc proszę Was, nie róbcie z kolejnego pokolenia dzieciaków, z których naprawdę mogą wyrosnąć dobrzy zawodnicy, takich samych nadętych specjalistów od aluminiowego złomu :-P
Szerszeń
Kontakt:

Nie chodzi o to co komu wystarczy tylko poprostu czysto teoretyczna rozmowa na temat sprzetu dla dzieciaków. To czy bedzie pisane na forum czy tez nie bedzie na takie tematy w stu procentach nie wpłynie na wyniki danego dzieciaka.... Jeśli bedzie miał zajawke, bedzie chciał jezdzic to chocby na forach pisali ze DH to jest 'jakies tam'... to i tak mimo silnej woli i checi zdobycia sukcesu bedzie brnoł dalej w ten sport. Jezeli by dac komuś np FR2 z dobijajacy i nie majacym tlumienia damperem i do tego duro 130mm z przodu to przejedzie jak np ktos na FOX 40 i Mondrakerze/ Iron Horsie/ Glory itp itd...? Tak samo i tutaj sie sprawa odnosi tylko ze w zminiaturyzowanym stopniu. :wink:
ravfr
Kontakt:

Post autor: ravfr »

Szerszeń pisze:no właśnie.. teraz sie rodzi kolejne pytanie- sztywniak czy full...?
Kolejna rozmowa "podjaranych tatusiów". Zamiast debatować o niczym proponuję zapakować dzieciaka i rowery do samochodu i dać się latorośli dobrze bawić na trasie, w atmosferze zdrowej rywalizacji.
Tom@s
Kontakt:

Post autor: Tom@s »

dobrze gada, polać mu :P

a wracając do sprzętu dla młodocianych... będąc na Crankworx 2 lata temu widziałem małolata z jakiegoś teamu USA, nie pamiętam jak on miał, ale pamiętam jego rower... Yeti 303 w rozmiarze ultra-kurdupel, do tego Fox 40 zrobiony na 150mm i koła 24", nawet nie wiedziałem, że opierając się na teoretycznie "dorosłym" sprzęcie można zbudować dla małolata pełnoprawną zjazdówkę... ciekaw jestem czy kiedyś doczekam się takich widoków u nas w kraju :) oby...
43RIDE magazyn rowerowy
Szerszeń
Kontakt:

zauważyłem dziwną rzecz.... zakładajac dany temat nie można o tym porozmawiac dosadniej bo zaraz sie ktoś znajdzie który wszystko wie itp itd. Po to jest forum zeby na nim pisać na dany temat a nie żałośnie porównywać do 'podjaranych tatusiów' czy jakos tak. Po to jest kolego Ravfr ten temat zalozony zeby sie dowiedziec z czym mozna jechac na taki stok aby sie dobrze bawic jak to ujołeś. Nie jest to temat typu:'Mam 10 000zł i jaki rower moge kupic zeby sam jezdzil' Proponuje cos wnosic nowego do tematu jesli sie juz pisze tego posta.
ravfr
Kontakt:

Post autor: ravfr »

Szerszeń pisze:. Po to jest kolego Ravfr ten temat zalozony zeby sie dowiedziec z czym mozna jechac na taki stok aby sie dobrze bawic jak to ujołeś.
Dlatego też pozwoliłem sobie napisać co napisałem wyżej, jedź na imprezę z udziałem dzieciaków. Na miejscu dowiesz się na żywo na czym, w czym a nawet jak śmigają skrzaty ,
Szerszeń pisze:czysto teoretyczna rozmowa
nic nie zmieni.
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Post autor: MLYNoBIKER »

U mnie na sklepie jest wheeler na 24'
http://mybike.pl/images/590245_1354_4bb60a8900bf8.jpg
Tarcze z promaxa z tego co pamiętam, i bardzo miękka zawiecha, 1100zł + jakiś napinacz i lepsze opony wsadzić i myślę że miszcz.
W sumie na 24' już można złożyć pro rower ale dużym kosztem ;p
ODPOWIEDZ