[damper] LHM zamiast normalnego oleju?

off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Podłącze sie pod temat przed chwilką wykopałem filmik pokazujący kawitacje w damperze.
Na początku jak jest nabite spore cisnienie a póxniej bez cisnienia. Czyli to co zwykle niektorzy robią spuszczą powietrze i zaczynają jeździć:

http://www.youtube.com/watch?v=IKPZ8POJ ... re=related

ciekawe co sie bedzie dzialo jakby tam LHM wlac :D
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Myślałem że te bąbelki znikają jednak jak ustąpi ruch. Cóż, myliłem się :P
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

W damperze jest ciśnienie, żeby temu zapobiec, a jak jest w amortyzatorze? Tam właściwie tylko zakręca się korek i jako takiego ciśnienia nie ma.
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

W amortyzatorze przednim z otwartą kąpielą niestety mamy drugą cześć filmu ;) olej sie pieni jak cholera :)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
diesel2117
Kontakt:

Post autor: diesel2117 »

A czy dało by to radę w przednim amorku?:)
http://allegro.pl/show_item.php?item=1818165286
Vin_OSW
Kontakt:

Tak właśnie też pomyślałem, żeby upchnąć gdzieś w korek wentyl ;) Ale to tylko na zamkniętych tłumikach.
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

Więc postanowiłem zalać tym olejem moją vanilkę rc. I jestem mega zadowolony, damper zrobił się czulszy , tłumi świetnie wszelkie drgania, pełny zakres regulacyjny, nic tylko zalać i latać.

nabraliście się? haha!
tak naprawdę jest jedna wielka hcujnia z patatujnią, za nic nie idzie nawet dobrze powrotu ustawić, praktycznie damper wybiera co mu się spodoba jak chce i co chce, nie polecam, równie dobrze pracę pożna porównać teraz do kindszoka zalanego wodą. Vin, pochwal się jak tam frytki smakują smażone w tym oleju :P
Back in black
Vin_OSW
Kontakt:

Niestety nie posiadam tego oleju :P
DBKdziobak
Kontakt:

Post autor: DBKdziobak »

Lestat mi 5th chodzi elegancko na LHM'ie, regulacje działają jak powinny. Fakt, przy na max odkręconych kompresjach i tłumieniu przelatuje przez skok jak szmata i wybija jak katapulta ale ustawić mogę wszystko bez problemu. Off_road o kawitację się nie martwię 8-) nie jestem z tych którzy dają prawie 0 psi bo wydaje im się, że damper jest czulszy dzięki temu, bo dobrze wiem jak przy takim ciśnieniu działa damper. Wystarczy choćby dotknąć dampera po przejechaniu trasy na takim ciśnieniu i wszystko jasne...
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

DBKdziobak u mnie vanilla złapała tak duzą wolną kompresję ze kiedy miałem ustawione prawidłowo tłumienie jak lubię, po parkingu było ok, kiedy kumpel wsiadł się przejechać po schodach damper zaczał nie wyłapywać schodki tylko skakać po nich przez co o mały włos nie było by gleby. Zalej 5th olejem rs 2,5w a odczujesz róznicę na plus dla oleju rs. vanilka a 5th mają zupełnie inne bebechy, th jest mocniej wytłumiony przez shimy dlatego mozliwe ze u Ciebie olej lhm sie sprawdził. Tak czy tak do damperów foxa nie polecam.
Back in black
ODPOWIEDZ