Pozdro, Wujek
Car audio - Toyota Land Cruiser j90
-
Wujek_cieta_riposta
- Kontakt:
Car audio - Toyota Land Cruiser j90
Witam wszystkich. Potrzebuję fachowej porady od osób siedzących w temacie car audio. Mam Toyotę Land Cruiser j90 z 2001 roku, jednak strasznie daje się we znaki brak dobrego nagłośnienia, a nawet przyzwoitego, które umilałoby jazdę w dłuższych trasach. Otóż kompletnie nie znam się na tej tematyce, dlatego proszę was o poradę. Obecny fabryczny zestaw nagłośnienia ( z tego co widzę składa się z czterech głośników ( 1/na każde drzwi, nie wiem nawet jakiej mocy )+ stare radio pionier [ które de facto już ledwo działa ] z jakimiś tam podstawowymi regulacjami typu fader/bas/ballance itp. Z tego co pamiętam to najwyższa wersja wyposażenia poza skórą i automatem ( auto było przeznaczone docelowo do jazdy terenowej, więc takie bajery tylko by przeszkadzały ). Ale do rzeczy- dysponuje kwotą ok. 1000zł ( mogę lekko ją nagiąć do 1200 w razie potrzeby ). Dobrze, gdyby w tej kwocie zmieściły się 4 głośniki ( lub chociaż dwa przednie ) + radio z wbudowanym wejściem do podłączenia odtwarzacza mp3 ( aby można było z niego bezpośrednio odtwarzać muzykę ). Nie wiem czy za tą kasę da się złożyć nawet coś "podstawowego" ale czekam na wasze sugestie. Powiem, że bardziej zależy mi na ładnym "dole" ( niskich tonach ) niż na mocy całkowitej zestawu, jednak gdyby dało się to jakoś połączyć, to byłoby super.
Pozdro, Wujek
Pozdro, Wujek
Dobrej jakości radio, nawet najniższe alpine, sony czy pioneer i 4 dobre głośniki wyśmienicie dadzą radę
W tej kwocie nie zmieścisz się by kupić wzmaciacz i subwoofer. Lepiej zainwestować najpierw w radio i głośniki, potem myśleć czy Ci więcej potrzeba. Bo jak kupisz gówno i to i gównianie będzie grało mimo wielkiej mocy na papierze.
Z gówna bata nie ukręcisz.
4 dobrej jakości głośniki trójdrożne + 2 twittery do przodu i dobre radio.
Co do radia to Ci mogę polecić mniej znaną, albo z mniejszą renomą radyjka Peying
Za 350-400 zł jest radio z wyjściem jack/ usb na auxa, wyświetlacz duży, dokładnie można na ich stronie poczytać. Przetestowane, sprawdzone, mile zaskoczyło nie tylko mnie. i zostaje 600-800 zł na głośniki czyli zestawik spokojnie dobry można mieć.
Co do radia to Ci mogę polecić mniej znaną, albo z mniejszą renomą radyjka Peying
Ja osobiście nie polecam wydawać choćby stu złotych na radia typu dalco czy jakiś peyoing jak pisze poprzednik. Nie umywa się to jakości, jakiej możemy się spodziewać u producentów typu alpine czy pioneer. Tutaj słychać że radio brzmi, ważne by było na mosfet'ach czyli standard dzisiejszych radyjek firmowych. Jakość, mam na myśli brzmienia, jak i samego wykonania, firmowe radio pochodzi ci 5lat bezproblemowo i jeszcze je sprzedasz znajomemu. Co do głośników, jeżeli nie chcesz bawić się w zestawy odesparowane ( osobno niski, osobno wysoki ton ), bo wtedy efekt jest najlepszy, to można kupić głośniki dwudrożne. Zawsze możesz posiedzieć na allegro i dołapać jakiś używany firmowy zestaw grający bo takie oferty się zdarzają, ważne tylko aby znać średnicę głośników ( przypuszczam że u ciebie są 4 dziury po 165mm ), wtedy i w okolicach 600-700zł można kupić komplet głośników ze skrzynką i wzmakiem, a to da nam ładny efekt już - ważne żeby nie była to jakaś tania chińszczyzna
Tweetery przód na słupkach też dadzą fajny efekt. Przykładowe radio:
http://allegro.pl/pioneer-deh-6300sd-no ... 54982.html - rozbudowany korektor i osobne sterowanie subem, można się już tutaj troszkę pobawić.
http://allegro.pl/pioneer-deh-6300sd-no ... 54982.html - rozbudowany korektor i osobne sterowanie subem, można się już tutaj troszkę pobawić.
W cene do 300zł za jednostke sterującą to najlepiej wypada chyba Kenwood (gra przyjemnie, naturalnie, ma wbudowane gniazdo USB i mini jack, nie wiesza się)
np takie coś http://allegro.pl/kenwood-kdc-4051ur-kd ... 11577.html
Mam rok starszy model, seryjne głośniki fordowskie i jestem mega zadowolony z dzwięku, jeśli brać pod uwagę cene sprzętu.
np takie coś http://allegro.pl/kenwood-kdc-4051ur-kd ... 11577.html
Mam rok starszy model, seryjne głośniki fordowskie i jestem mega zadowolony z dzwięku, jeśli brać pod uwagę cene sprzętu.
Dawno nie siedzę w temacie, konkretnymi modelami nie będę rzucał.
Ale skupił bym się na fajnym wzmacniaczu - Blaupunkt, Alpine.. Potem głośniki - Blaupunkt, Alpine (gdzie w obu przypadkach Alpine wychodzi drożej) - średnie i niskie tony w jednym (dwudrożne - tańsza opcja i nie trzeba robić przeróbek w aucie), tweetery do słupków. Radio? Dla mnie tylko pioneer - używane, wyższej klasy, znajdziesz na allegro nawet za 300pln.
Tuba, czy coś takiego - myślę zbędny gadżet, jeśli rzeczywiście ma służyć jako dobry, nie męczący zestaw na dłuższe trasy.
Ogólnie, to polecam odwiedziny na forach o car audio - warto zarejestrować się, i nawet przy kwocie 1200pln poszukać fachowego wsparcia, bo zawsze można kupić coś o klasę wyżej, za tą samą kwotę, nie mając nawet pojęca o istnieniu sprzętu.
Ale skupił bym się na fajnym wzmacniaczu - Blaupunkt, Alpine.. Potem głośniki - Blaupunkt, Alpine (gdzie w obu przypadkach Alpine wychodzi drożej) - średnie i niskie tony w jednym (dwudrożne - tańsza opcja i nie trzeba robić przeróbek w aucie), tweetery do słupków. Radio? Dla mnie tylko pioneer - używane, wyższej klasy, znajdziesz na allegro nawet za 300pln.
Tuba, czy coś takiego - myślę zbędny gadżet, jeśli rzeczywiście ma służyć jako dobry, nie męczący zestaw na dłuższe trasy.
Ogólnie, to polecam odwiedziny na forach o car audio - warto zarejestrować się, i nawet przy kwocie 1200pln poszukać fachowego wsparcia, bo zawsze można kupić coś o klasę wyżej, za tą samą kwotę, nie mając nawet pojęca o istnieniu sprzętu.