[Amortyzator] Marzocchi Bomber Z4 - zarysowana goleń

Damek-GDA
Kontakt:

[Amortyzator] Marzocchi Bomber Z4 - zarysowana goleń

Post autor: Damek-GDA »

Witam wszystkich, pogoda wyśmienita jak na początek jesieni, dla mnie niestety tylko za oknem. Otóż parę dni temu załapałem niegroźną glebę. Kilka sekund później zapomniałem o zajściu, nie oglądając zbytnio dokładnie roweru. To był błąd, bo jeździłem jeszcze kilka godzin, kiedy to dopiero się zorientowałem, że z amora wycieka mi przez uszczelki masa oleju. Po obejrzeniu goleni, lewy egzemplarz okazał się mieć widoczne uszkodzenia mechaniczne, co najprawdopodobniej poskutkowało wyciekiem.
Zamieszczam foto (telefonem, ale starałem się je zrobić jak najlepiej, myślę że co nieco widać):

Obrazek

Obrazek

Co o tym myślicie? Papier wodny 2000/3000, lakier do paznokci i do dzieła, czy lepiej oddać jakiemuś specjaliście? Nie mam zbyt dużego (w zasadzie żadnego ;) ) doświadczenia w usuwaniu tego typu skaz, a jak wiadomo nie chciałbym zupełnie rozwalić tego amorka. Mam nadzieję też, że przez te kilka godzin nie wpadł tam jakiś syf, który mógłby coś namieszać w bebechach. Obowiązkowo mam też tam do wymiany uszczelki, ale wiadomo, najpierw chciałbym się pozbyć tego mankamentu, żeby ich co chwile nie wymieniać. Jeszcze apropo samych uszczelek - kupować zamienniki, czy lepiej dorzucić do oryginałów?
Kolega wspomniał mi jeszcze, że mogłem skrzywić golenie, jak to najlepiej sprawdzić?

Z góry dzięki za pomoc, mam nadzieję że tego sezonu nie odhaczę na dobre i pogoda dopisze równie dobrze pod koniec października, a nawet i w listopadzie.

Pozdrówka, Damian
wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

Kapnij tam troszkę kleju "Super Glue" nastepnie po 30 minutach weź papier wodny o drobnym gradiencie i zeszlifuj nadmiar Kleju :)
Ja tak zrobiłem i nic nie tnie uszczelki a mam te same od dwóch lat ;)
ak47

Post autor: ak47 »

Ubytki w powłoce są minimalne. Wyrównaj je wodnym papierem ściernym 1500, następnie odtłuść powierzchnię acetonem i wypełnij ubytki klejem, może to być super glue.

Dziwne, że wyciekał Ci olej. Prawdopodobnie zostały poszarpane uszczelki. Kup oryginalne gumki.
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

tak małe rysy nie powinny wpływać na wycieki oleju. Tak jak poprzednicy, potraktuj to papierem wodnym przede wszystkim. Jeżeli rysy są głębokie możesz pokusić sie o super glue. Możesz również wymienić uszczelki jeżeli mają już swój przebieg.
Damek-GDA
Kontakt:

Re: [Amortyzator] Marzocchi Bomber Z4 - zarysowany goleń

wojtasu pisze:Dziwne, że wyciekał Ci olej. Prawdopodobnie zostały poszarpane uszczelki. Kup oryginalne gumki.
Właśnie czytałem sporo opinii, że można sobie sukcesywnie dopasować świetne zamienniki, latając po sklepach/warsztatach samochodowych, niektórzy nawet niby dostali simmeringi przeciwkurzowe za grosze rzędu 3-4 PLN, a uszczelki olejowe za nie więcej niż 20 PLN. Chętnie bym zainwestował w oryginały, ale stoją coś koło 80 PLN albo i więcej, a nie mam na to teraz takiej kasy, jednak chciałbym jeszcze pośmigać w październiku.

EDIT: Czytałem też w poradniku przyklejonym w tym dziale, że zamiast oryginalnego oleju marzoka można użyć Castrola SAE 5W. O co chodzi z tym oznaczeniem 5W, bo oryginalny ma np. 7,5?
SkowronWro
Kontakt:

Post autor: SkowronWro »

5w/7/10 itp to gęstość oleju. Im wyższa liczba tym bardziej gęsty olej. Sama gęstość olejów różnie sie miedzy producentami;) średnio wahania około 2,5w
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Rysa jest mała. Błędem było nie sprawdzenie czy nie jest poszarpana. Jeśli jest zadzior to wystarczy że go zeszlifujesz i przestanie niszczyć uszczelki.

Za 3zł sztuka ja kupiłem zamienniki olejowe do MZ. Trzymają bardzo dobrze i na 99% ci starczą na dość długo. A na pewno na tyle abyś miał czas dozbierać na oryginały(imho trochę bez sensu).
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

To samo, 6zł komplet olejówek i spokój od dawna.
MUSZEL
Kontakt:

SkowronWro pisze:5w/7/10 itp to gęstość oleju. Im wyższa liczba tym bardziej gęsty olej. Sama gęstość olejów różnie sie miedzy producentami;) średnio wahania około 2,5w
LEPKOŚĆ a nie gęstość, reszta ok ;)
Damek-GDA
Kontakt:

MUSZEL pisze:
SkowronWro pisze:5w/7/10 itp to gęstość oleju. Im wyższa liczba tym bardziej gęsty olej. Sama gęstość olejów różnie sie miedzy producentami;) średnio wahania około 2,5w
LEPKOŚĆ a nie gęstość, reszta ok ;)
Aha, czyli generalnie w przypadku jeśli amorek zachowuje jeszcze swoją mechanikę na dobrym poziomie, to lepiej go zalać bardziej lepkim, żeby tłumienie było lepsze (większe tarcie przy przepływie oleju przez sitko regulujące przepływ oleju w tłumiku). Nie wiem czy dobrze rozumuję, ale to też chyba wpływa na "zwolnienie" amora przy bardzo nagłych skokach, co zmniejsza szanse dobicia do zera? Przy mniej lepkim oleju za to amor będzie mniej "zmulony" co poskutkuje szybszym odbiciem i ogólnie lżejszą pracą?
MUSZEL
Kontakt:

Damek-GDA pisze:Aha, czyli generalnie w przypadku jeśli amorek zachowuje jeszcze swoją mechanikę na dobrym poziomie, to lepiej go zalać bardziej lepkim, żeby tłumienie było lepsze (większe tarcie przy przepływie oleju przez sitko regulujące przepływ oleju w tłumiku). Nie wiem czy dobrze rozumuję, ale to też chyba wpływa na "zwolnienie" amora przy bardzo nagłych skokach, co zmniejsza szanse dobicia do zera? Przy mniej lepkim oleju za to amor będzie mniej "zmulony" co poskutkuje szybszym odbiciem i ogólnie lżejszą pracą?
tak, mniej więcej tak. Generalnie dla przeciętnej osoby, ważącej dajmy na to 50-80kg stosuje sie oleje o lepkościach 5 i 7.5W, cięższe osoby, posiadające twardsze sprężyny gustują częto (w przypadku Marza) w 10W. Chyba że ktoś ma dziwne amory typu Manitou to kombinuje sie z 2.5W itp, ale to pomińmy. Na 7.5W amor będzie miał większe tłumienie, będzie bardziej płynął. W pewnym stopniu również ma to wpływ na kompresje, ale raczej różnica dobije-niedobije nie będzie odczuwalna. Na 5W będzie szybszy, "żwawszy", będziesz również miał wrażenie że jest bardziej czuły, ale jednocześnie będziesz czuł te wszystkie małe przeszkody na rękach. Ja polece z własnych doświadczeń 7.5W.
Damek-GDA
Kontakt:

Nie chcąc odkopywać tematu z roku 2005, więc wrzucę to tutaj:

http://www.sklep-grene.pl/product_info. ... s_id/18336

Co powiecie o tym, jako alternatywie oryginałów marzoków? niektórzy mówią, że jednak mają inną strukturę, inni z kolei, że niektóre tego typu zamienniki różnią się tylko brakiem loga marzochci. Co do trwałości, to zdania też są podzielone - jednym trzymały takie niby tydzień, innym 3 miechy, a jeszcze innym wyśmienicie przez dłuższy okres. Chodzi mi o to, żeby amorek na takich pośmigał chociaż do połowy listopada (jak pogoda dopisze, a póki co dopisuje i taka stagnacja w domu, mnie wkur... :D) i czy nie schrzani to nic w amorku? kupiłbym oryginały, ale z kasą krucho i zaopatrzę się w nie raczej dopiero w okresie zimowym.
pietryna
Kontakt:

Co ma się schrzanić? Jedyne co to mogą się szybciej zużyć aczkolwiek szczerze wątpię aby przez to były nieopłacalne względem oryginałów.
Damek-GDA
Kontakt:

Nie wiem, dopiero zacząłem zagłębiać się w serwis roweru, w innych dziedzinach życia zdarzają się skrajne przypadki, myślałem że może komuś się coś nieprzyjemnego przytrafiło, wolałem spytać ;).
Swoją drogą, kupiłem uszczeleczki, na razie tylko olejowe, wyglądają tak:

Obrazek

Wydaje mi się, że będą ok, o ile faktycznie do bombera z4 wchodzą uszcz. o wym. 30x40x7 mm, bo info brałem z googli, ponieważ w oficjalnym manualu od marzoka nic liczbowo nie podali, bo po co skoro należy stosować TYLKO I WYŁĄCZNIE ich uszczelki ;).
Trzy rzeczy mnie jeszcze tylko nurtują:

1. W oryginałach widziałem wewnątrz jakieś takie potencjalnie "specjalistyczne" garby
Obrazek
ma to jakiś znaczący wpływ na mechanikę i żywotność amortyzatora, czy jest to tylko chwyt typu "Super ultra mega protection system", coś jak w konkurencyjnych modelach szczoteczek do zębów :D?

2. Wyczytałem w manualu, że do każdego odnóża amorka wchodzi tylko 90 ml oleju - serio tak mało? Wiem, że manual to rzetelne źródło, ale po prostu mi się wierzyć nie chce coś :D. Może tylko z zewnątrz wydaje się taki pojemny, a po rozkręceniu skumam, że tam wcale tak dużo miejsca nie ma, ale wolę zapytać ;)

3. Co do uszczelek kurzowych, których jeszcze nie zakupiłem - czy jeśli poprzednie nie są jako tako zużyte, to mogę je zamontować ponownie, czy tak jak z olejowymi, demontaż = utylizacja? Jak w ogóle wizualnie poznać, że są one już dojechane, poza bardzo widocznymi rozcięciami czy szarpaniami?

Pozdrówka!
pietryna
Kontakt:

Jeśli między uszczelki dostaje się pył to kurzowe do wymiany. W innym wypadku olać.

Kurzowych tak łatwo nie dostaniesz. W sklepach MX może być też problem bo w mam wrażenie że w motorach golenie 30mm nie są zbyt popularne i przydatne.
MUSZEL
Kontakt:

Damek-GDA pisze:1. W oryginałach widziałem wewnątrz jakieś takie potencjalnie "specjalistyczne" garby
mi sie wydaje że te garby są po to by lepiej trzymać smar, który nakłada sie właśnie na uszczelke olejową. Ale nie jestem pewien :)
A kurzowe, to jak kolega wspomniał. Sprawdź czy chodzą lekko czy z oporem po goleniach (jak są wyjęte z gniazda). Jeżeli mają jeszcze spory opór to dobrze, a jak chodzą bardzo lekko to do wymiany,
pietryna
Kontakt:

MUSZEL pisze:mi sie wydaje że te garby są po to by lepiej trzymać smar, który nakłada sie właśnie na uszczelke olejową. Ale nie jestem pewien
Uszczelkę olejową to można wysmarować olejem. Nie wiem czemu pokutuje to smarowanie nadal. Może z czasów kiedy nie było kąpieli smarującej w ogóle?

W moich uszczelkach 35x47x10 nie ma żadnych garbów. Zamienniki za 3zł sztuka działają tak samo dobrze.
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Oryginały od marzocchi maja w uszczelkach olejowych wglebienia na smar ktore widac na foto :)
Uszczelka niestety nie jest smarowana wewnatrz i pracuje na sucho ratuje ją jedynie film olejowy zostawiany na goleni. Dla tego stosuje sie tam smar.
Tyle jesli chodzi o ten temat.
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
Damek-GDA
Kontakt:

pietryna pisze:
MUSZEL pisze:mi sie wydaje że te garby są po to by lepiej trzymać smar, który nakłada sie właśnie na uszczelke olejową. Ale nie jestem pewien
Uszczelkę olejową to można wysmarować olejem. Nie wiem czemu pokutuje to smarowanie nadal. Może z czasów kiedy nie było kąpieli smarującej w ogóle?

W moich uszczelkach 35x47x10 nie ma żadnych garbów. Zamienniki za 3zł sztuka działają tak samo dobrze.
Czyli nie muszę się bawić w kupowanie wazeliny kosmetycznej, czy smaru na bazie silikonu? Wystarczy zwykły olej, który wleję do amora?
ODPOWIEDZ