Rama long czy short?

Piaho89
Kontakt:

Rama long czy short?

Post autor: Piaho89 »

Witam!

Przymierzam się do zakupu Scott Gambler WC20 2012 i mam pytanie odnośnie ramy. Mam 181cm wzrostu i nie wiem jaką ramę dobrać: short czy long? Proszę o pomoc, gdyż jestem stosunkowo początkujący.

Z góry dzięki! :)
FRmaniak
Kontakt:

Re: Rama long czy short?

Post autor: FRmaniak »

Najlepiej się przymierzyć

wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

Zależy od Twoich upodobań i preferencji. Jeden lubi krótkie ramy które są zwinne w zakrętach , drugi za to lubi dłuższe które są stabilniejsze w locie jak i na zjazdach.
Przynajmniej ja takie wrażenie odoszę ;)
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

Ja mam strasznie krótką ramę żeby byłą zwinna i do tego bardzo długi mostek żeby mi się jeździło wygodnie jak na większej

miki_ck
Kontakt:

Post autor: miki_ck »

FRmaniak pisze:Ja mam strasznie krótką ramę żeby byłą zwinna i do tego bardzo długi mostek żeby mi się jeździło wygodnie jak na większej
Nie cierpię takiego połączenia. Długi mostek zabija zwrotność dużo bardziej niż 2-3cm dłuższa rama (w moim odczuciu.)

W temacie:

Jeśli autor napisał, że jest raczej początkujący to może nie mieć jeszcze wyrobionych "upodobań i preferencji" jak zostało to wyżej sformułowane.

Widzę, że na 2012 trochę pozmieniali Gamblera, geometrię też.
Ja jestem wprawdzie odrobinę wyższy (ok 183-4cm) ale brałbym zdecydowanie Long
Jeśli chcesz rower typowo do zjazdu a nie masz możliwości przymiarki wcześniej to bezpieczniej będzie wziąć dłuższy. Tym bardziej, że nawet w "najdłuższym" ustawieniu L-ka i tak ma bazę kół 118,4cm czyli wcale nie tak strasznie dużo.
Piaho89
Kontakt:

Post autor: Piaho89 »

miki_ck pisze:
FRmaniak pisze:Ja mam strasznie krótką ramę żeby byłą zwinna i do tego bardzo długi mostek żeby mi się jeździło wygodnie jak na większej
Nie cierpię takiego połączenia. Długi mostek zabija zwrotność dużo bardziej niż 2-3cm dłuższa rama (w moim odczuciu.)

W temacie:

Jeśli autor napisał, że jest raczej początkujący to może nie mieć jeszcze wyrobionych "upodobań i preferencji" jak zostało to wyżej sformułowane.

Widzę, że na 2012 trochę pozmieniali Gamblera, geometrię też.
Ja jestem wprawdzie odrobinę wyższy (ok 183-4cm) ale brałbym zdecydowanie Long
Jeśli chcesz rower typowo do zjazdu a nie masz możliwości przymiarki wcześniej to bezpieczniej będzie wziąć dłuższy. Tym bardziej, że nawet w "najdłuższym" ustawieniu L-ka i tak ma bazę kół 118,4cm czyli wcale nie tak strasznie dużo.

Dzięki za jasne wyjaśnienie kolego :) w tym sezonie(który dla mnie się już skończył) jeździłem na sztywnej dualce i w sprzęcie jeszcze mało się orientuje. Odnośnie ramy to po rozmowie z przedstawicielem Scotta i podaniu mu swoich "parametrów" stwierdził że wersja long będzie wygodniejsza. Ale dzięki wszystkim za pomoc :)
ODPOWIEDZ