[tylna piasta] Shimano fh-m475 wygiąta

bakubrody
Kontakt:

[tylna piasta] Shimano fh-m475 wygiąta

Post autor: bakubrody »

Witam, jakiś czas temu zauważyłem że kaseta "faluje"(nie wiem jak to dokładne określić , coś jak scentrowane koło , z jednej strony kaseta się przybliża z drugiej oddala od szprych) gdy koło obraca się swobodnie a kaseta nie , myślę sobie jest trochę luzu na na bębenku rozkręcę kiedyś poprawie. Ostatnio doszło do tego jeszcze wyraźne falowanie tarczy podobne jak na kasecie , zacisku nie dało się ustawić poprawnie , myślę sobie tarcza skrzywiona , odkręcam sprawdzam prosta . Idąc za ciosem rozkręciłem cała piastę na części pierwsze . Ośka prosta , śruba mocująca bębenek prosta , okazało się ze wygięty jest cały korpus piasty ( sprawdziłem to przy pomocy dwóch poziomic , położyłem korpus na jednej poziomicy a drugą poziomice położyłem na korpusie równolegle do pierwszej poziomicy , nie wskazywały tego samego , dla pewności zrobiłem kilka prób ). Myślę że stało się tak dlatego ze szprych miałem zbyt mocno i nierówno naciągnięte, dodając do tego jeszcze spadające temperatury , które jeszcze dodatkowo naciągnęły szprychy sprawiły ze problem urósł poważnie przeszkadzając .
Poluzowałem znacznie wszystkie szprychy , mam nadzieje ze korpus się wyprostuje , jeśli nie co robić ? Próbować go mechanicznie wyprostować , czy kupować nowy . Warze 85 kg , czasem wybieram się w góry delikatnie pojeździć na trasach DH(w tym sezonie zacząłem ) i taka prostowana piasta może być chyba trochę niebezpieczna.
z góry dziękuje.
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

Niepotrzebnie luzowałeś szprychy bo nie mają nic do tego(a jeżdżąc na luźnych popsujesz całkiem koło) masz po prostu krzywą oś.
Jeździj aż całkiem padnie i wymień piastę albo całe koło na coś lepszego.
deviz
Kontakt:

Post autor: deviz »

Piasta NS coaster ?? bo mój brat miał takie dolegliwości z taką, ale normalnie jeździł czekając aż padnie i nic się nie działo...
więc katuj ją do skutku i zmień ;)... ps. wygięta ;)
Slavvduro
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

deviz pisze:Piasta NS coaster ?
ps. wygięta ;)
Nie pojmuję tego. Przeczytałeś temat, a nawet poprawiłeś go, a tu takie pytanie ;)

bakubrody dokatuj ją i zmieniaj ;)
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Oś wygięta, też tak miałem w piaście z 2 łożyskami.
bakubrody
Kontakt:

Sprawdziłem oś kilka razy , jest idealnie prosta . Korpus jest wygięty , po tym jak poluzowałem szprychy chyba trochę się mu poprawiło( tak na oko :D ), jutro wezmę go gdzieś to mi obręcz wycentrują , i jak mówicie przy katuje piastę do końca .
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

Też tak mam z tą samą piastą, od ponad roku. I trzepie mnie to: ani na kole, ani łańcuchu tego nie czuć. Bębenek może też mieć defekt symetrii (u mnie oba są zrąbane i nic).
bakubrody
Kontakt:

Bembenek jak bębenek idealny nie jest i nie musi być ale tarcza , jutro w serwisie powiem żeby jeszcze tarcze sprawdzili czy jest prosta .
ODPOWIEDZ