[tylna piasta] Shimano fh-m475 wygiąta
[tylna piasta] Shimano fh-m475 wygiąta
Witam, jakiś czas temu zauważyłem że kaseta "faluje"(nie wiem jak to dokładne określić , coś jak scentrowane koło , z jednej strony kaseta się przybliża z drugiej oddala od szprych) gdy koło obraca się swobodnie a kaseta nie , myślę sobie jest trochę luzu na na bębenku rozkręcę kiedyś poprawie. Ostatnio doszło do tego jeszcze wyraźne falowanie tarczy podobne jak na kasecie , zacisku nie dało się ustawić poprawnie , myślę sobie tarcza skrzywiona , odkręcam sprawdzam prosta . Idąc za ciosem rozkręciłem cała piastę na części pierwsze . Ośka prosta , śruba mocująca bębenek prosta , okazało się ze wygięty jest cały korpus piasty ( sprawdziłem to przy pomocy dwóch poziomic , położyłem korpus na jednej poziomicy a drugą poziomice położyłem na korpusie równolegle do pierwszej poziomicy , nie wskazywały tego samego , dla pewności zrobiłem kilka prób ). Myślę że stało się tak dlatego ze szprych miałem zbyt mocno i nierówno naciągnięte, dodając do tego jeszcze spadające temperatury , które jeszcze dodatkowo naciągnęły szprychy sprawiły ze problem urósł poważnie przeszkadzając .
Poluzowałem znacznie wszystkie szprychy , mam nadzieje ze korpus się wyprostuje , jeśli nie co robić ? Próbować go mechanicznie wyprostować , czy kupować nowy . Warze 85 kg , czasem wybieram się w góry delikatnie pojeździć na trasach DH(w tym sezonie zacząłem ) i taka prostowana piasta może być chyba trochę niebezpieczna.
z góry dziękuje.
Poluzowałem znacznie wszystkie szprychy , mam nadzieje ze korpus się wyprostuje , jeśli nie co robić ? Próbować go mechanicznie wyprostować , czy kupować nowy . Warze 85 kg , czasem wybieram się w góry delikatnie pojeździć na trasach DH(w tym sezonie zacząłem ) i taka prostowana piasta może być chyba trochę niebezpieczna.
z góry dziękuje.