[Hamulec] Juicy 5 - permanentnie miękka klamka

-=robert=-
Kontakt:

[Hamulec] Juicy 5 - permanentnie miękka klamka

Post autor: -=robert=- »

Witam, sprawa ma się tak:

jakiś czas temu hebel zaczął być miękki, odpowietrzyłem, średnio pomogło. Myślę sobie: czas na nowe przewody po dwóch latach mogły sie rozleźć. Kupiłem unexy w oplocie zamontowałem, zalałem dalej miękko WTF? Postanowiłem, wymienić uszczelki na tłoczku w klamce, wszystko jeszcze raz ładnie złożyć i dalej miękko. Już mnie trafia, odpowietrzam, nie ma już bąbli wykręcam strzykawki, zakręcam śrubki, znowu miękko no można pier***ca dostać, nigdzie nie ma wycieku, nie słychać zasysania powietrza jak odciągam z układu. Jedyne co mi przychodzi do głowy to wymiana uszczelek w zacisku, tylko czy to ma szansę pomóc? Skoro tam także jest sucho, nie widać śladów DOTa. I mam dylemat czy wydawać te 50 zł na uszczelki do zacisku (jeśli miałoby pomóc to wolę tą opcję) czy dozbierać do nowego hebla bo ten mnie juz niemiłosiernie wpienia. Wie ktoś w czym może być przyczyna tej cudownej miękkości :twisted:
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

Może masz nieszczelny zestaw do odpowietrzania (mało prawdopodobne), albo cos źle robisz (równie mało). Nie miałaby sensu wymiana tych uszczelek. Generalnie, miekkość od zapowietrzenia zależy i gównaniości przewodu. Masz w oplocie, więc to musi być złe odpowietrzanie, nie widze innej możliwości. Może daj do serwisu i zobacz?
morthias
Kontakt:

Post autor: morthias »

Zle odpowietrzony hamulec. Niektorzy twierdza ze Avidy trzeba koniecznie odpowietrzac zestawami z zaciskami na wezykach, ja uzywalem zawsze zestawu bez zaciskow i zawsze bylo okej.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=22483678 - Cane Corso '10 + Roco WC
-=robert=-
Kontakt:

raczej złe odpowietrzanie odpada mam komplet J5 i przedni po zmianie przewodu ładnie odpowietrzyłem i działa bdb (z resztą odpowietrzam je już od ponad 1,5 roku i nie miałem nigdy problemów) tylko ten tylny chce mnie wykończyć nerwowo :?
ak47

Post autor: ak47 »

nigdy nie używałem zacisków na wężykach, a na kilkaset hebli tylko kilka musiałem poprawić.

Twardość klamki zależy od :
- odpowietrzenia
- stanu uszczelek w klamce(skoro nowe, to ta opcja odpada)
- przewodu (unex to żaden wypas!)
- sztywności zacisku - musi być solidnie skręcony, bez firmowego twardego imbusa ani rusz. Śruba trzymająca przewód też ma być dokręcona na max. Ja dokręcam je momentem przynajmniej 10nm.
- klocków (na organikach klamka zawsze będzie miększa niż na metalikach)
- dokładności w ustawieniu zacisku - idealnie wycentrowany zacisk poprawia twardość klamki.
-=robert=-
Kontakt:

ak47

- odpowietrzany przez chyba 4 h dzisiaj (nigdy wcześniej nie miałem problemu)
- uszczelki nowe to był mój pierwszt strzał
- wiem że unex to nie luksus ale są nowe i w oplocie więc powinno byc czuć chyba róznicę?
- zacisk zawsze dokręcam na max a śruba od przewodu też raczej mocno
- mam EBC gold`y
- zacisk ustawiany starożytną metodą pigmejów (lekko luźne sruby zaciśnięta klamka, dokręcanie śrub, tarcza nie trze) :mrgreen:
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

Poszukaj nieszczelności w układzie, jak nic nie znajdziesz, to daj komuś to do sprawdzenia- rzuci na to "świeżym" okiem, może coś znajdzie. Jak zmieniałeś przewody to wszystko cacy złożyłeś?
-=robert=-
Kontakt:

Końcówki zakładali w sklepie (zamawiałem na vincere) ja tylko sprawdziłem czy sa porządnie skręcone, jak montowałem do hebli wszycho starałem sie robić jak należy (ten tylny rozebrałem już 2 razy w nadziei że coś źle poskładałem) siedziałem nad tym dzisiaj z 5 h i nie mam juz pojęcia co więcej mogę zrobić poza uszczelkami w zacisku :(
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Możesz zamienić zaciski miejscami skoro masz dwa i wtedy sprawdzić czy to tutaj jest przyczyna.
-=robert=-
Kontakt:

Myślałem o tym ale na dzisiaj miałem już dość grzebaniny, jak będę miał trochę czasu muszę spróbować.
NorekO
Kontakt:

Post autor: NorekO »

sory może głupio spytam ale czy odpowietrzając dobijasz płyn strzykawkami w zacisk i klamke ? Ostanio robiłem elixiry i miałem podobnie- miękka klamka, wlazłem na strone srama i tam są filmiki na YT jak odpowietrzać gość pokazuje krok po kroku, jak zrobiłem ciśnienie strzykawkami to od razu zaczął normalnie działać
-=robert=-
Kontakt:

Tak "dobijam", zapomniałem dodać, że w czasie odpowietrzania gdy mam juz tylko strzykawke w klamke wkręconą i naciskam klamkę żeby wszystkie bable wyszły to jest w miarę twarda, po wykręceniu strzykawki i wkręceniu śrubki znowu miękko :| potem jak znowu wkręcę strzykawki znowu mogę osessać troche powietrza. Z jednej strony wygląda to na nieszczelność ale wtedy, przynajmniej teoretycznie, w czasie odpowietrzania powinno ciągle gdzieś zasysać powietrze a tak nie jest.
DH-luka
Kontakt:

Post autor: DH-luka »

robert, wiem ze to moze glupie ale co wkladasz pomiedzy tloczki przy odpowietrzaniu? moze wsadzasz tam cos co sie ugina pod naciskiem tloczkow i masz wrazenie ze hampel jest miekki a tak naprawde wszystko jest ok.

mialem taka sytuacje ze odpowietrzylem i klamka byla taka sobie, a po zalozeniu klockow i tarczy bylo ok.
-=robert=-
Kontakt:

zawsze odpowietrzam gdy wszystko jest złożone (tzn. klocki sa w zacisku i tarcza także na miejscu) tylko teraz wyciągnąlem klocki żeby sprawdzić czy tam gdzies koło tłoczków nie ma śladów DOTa, ale testowałem juz na heblu złożonym do "kupy"
Mervis
Kontakt:

Post autor: Mervis »

Jeśli wszystko dobrze robisz, możesz mieć uszkodzone uszczelki na śrubach od odpowietrzania, i zasysa powietrze
ak47

Post autor: ak47 »

Na pewno nie zasysa powietrza, bo miałby wycieki. Układ to nie jest czarna dziura..

Niestety stawiam na przewód unexa. Ludzie plują na niego nadzwyczaj często...
zachar
Kontakt:

Post autor: zachar »

ak47 pisze:Na pewno nie zasysa powietrza, bo miałby wycieki.
A tu się nie zgodzę, w elixirze miałem bardzo podobną sytuacje. Żadnych wycieków, odpowietrzane przez serwisanta harfy, odkręca strzykawkę, patrzymy a klamka miękka. Po inspekcji okazało się że membrana jest do wymiany.
-=robert=-
Kontakt:

Dzisiaj zamieniłem zaciski miejscami, sytuacja właściwie się nie zmieniła tzn. zacisk z tylnego hamulca z przednią klamką i przewodem działa dobrze, a zacisk z przedniego hebla z tylną klamką i przewodem dalej jest miękki :evil: Wydaje mi się, że to jednak coś z klamką spróbuje chyba kupić gdzies membranę bo innej opcji nie widzę.
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

To ja podbiję do tematu: Gdzie można kupić tanio uszczelki tłoczka do J5/Code5? W sumie chciałbym zmienić tylko profilaktycznie ;) (rowerowy odpada 2x5 zł ok, ale przesyłka 12 zł :evil: )
ODPOWIEDZ