Manitou Dorado

quake
moderator
Kontakt:

Post autor: quake »

pietryna pisze:Ja u siebie w 888 nie zauważyłem aby ta różnica była na tyle wyczuwalna coby można było mówić że to faktycznie position sensitive. Gdyby tak było po skręceniu powrotu na max(wychodzi naprawdę wolno zdaje się że nawet może to być ponad 2 sekundy nie mierzyłem ale 1.5 to absolutne minimum) powinno być widać wyraźnie że zwalnia prędkość wychodzenia a tak nie jest. Damper to samo.
Kwestia ustawienia shim stacka, jakbym sie postaral, to w Dorado tez bym ustawil tak, zeby powrot byl liniowy.
Natomiast w tej chwili czuc roznice w predkosci powrotu od 1/4 skoku a od np. dobicia.
pietryna pisze:Inna sprawa że powrót przy dużym ugięciu amora powinien być raczej wg mnie wolniejszy niż przy mniejszych a szybszych uderzeniach. Chcemy aby ładnie łykał kamienie i nie nurkował przez nie ale nie chcemy aby przy jakimś dropie wystrzelił jak rakieta w górę.
To juz kwestia preferencji, w damperze trudno sie z tym stwierdzeniem nie zgodzic, w przednim amortyzatorze juz zostawilbym lekki margines wlasnych upodoban.
O ile tyl rzeczywiscie ma sporo do gadania w kwestii "wyrzucania" z roweru, o tyle przedni amortyzator juz az tak na to nie wplywa. I tak, jadac po odcinku z duza iloscia "square edged bumps", czesc z tych uderzen chcielibysmy "ominac" (tj. sztywniejsze HSC, nieco wolniejszy rebound), amortyzator, ktory przyspieszy w koncowej fazie rozprezania, moze mocniej uderzac w kolejna przeszkode, niz bym tego chcial. Do tego, koncowa faza powrotu, jesli przyspiesza, moze powodowac dosc nieprzyjemne wrazenie "uderzania" po rekach.

Oczywiscie nie mowimy tu o skrajnosciach typu "mega szybki powrot z glebokiego skoku" i "turbo zwolnienie w poczatkowej fazie" a raczej o drobnych niuansach w jedna badz w druga strone. Wyczuwalnych, ale wciaz drobnych.
Cesiu pisze:Tak z ciekawości, o co kaman??
To jest taki mniejszy shim, ktory wymusza na pozostalych shimach "ugiecie" sie ponad nim, zeby shimy ponizej crossovera zaczely sie rowniez uginac. Tak w duzym uproszczeniu/skrocie.
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Rysunek przedstawiajacy zestaw shimow na tłoku kompresji z zastosowanym crossoverem czerwona linia, czarna to oryginalny set (zakładając liniowy zestawik):
Im wieksza roznica pomiedzy shimem a crossoverem tym bardziej wyginamy krzywą. Oczywiście miejsce zastosowania moze byc w kazdym momencie tu akurat na wolnej kompresji.
Obrazek
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

A co daje to w praktyce? Jestem na etapie grzebania w shimach dampera i chętnie się dowiem czegoś nowego.
off_road
moderator
Kontakt:

Przede wszystkim trzeba byc pewnym czego sie chce od zawieszenia. Jak już to wiemy to jesteśmy w stanie okreslic w ktorym miejscu zastosować crossover (avalanche to robi w kazdym amorze od zarania swoich dziejow)

W praktyce oznacza zmniejszenie tlumienia przy bardzo precyzyjnie okreslonej predkosci.
przykladowo zastosowany dla kompresji za raz za pierwszym shimem (najwiekszym) da nam efekt wiekszej czulosci i mniejszel LSC.

Przy zastosowaniu gdzies w srodku zrobi nam mniejsze tlumienie. I np przy dobrym dobraniu bedzie łykac praktycznie całym skokiem korzeń. A przy lądowaniu czegos nie bedzie dobijac.

Kwestia tego czy każdy rider wie czego oczekuje od zawiechy?

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
Killo
Kontakt:

Re: Manitou Dorado

Post autor: Killo »

Teraz z pytań dosyć istotnych. Czy i jak idzie to wszystko obliczyć? Dojść do wykresu pracy. Czy wszystko jest wyznaczane metodą doświadczalną.
http://www.facebook.com/13bikes
http://tnij.org/7pfafp4 Satanistyczna Kosa FR
off_road
moderator
Kontakt:

Zeby to zobaczyc cza by wpasc do kogos kto ma dostep do maszyny. I zrobic typowy dyno-run.

W innym wypadku metoda prob i błedow zapisujac wszelkie zmiany i odczucia. Czasochlonne ale efekt koncowy jest mega.

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

No i niestety koleś leci w ch**a. Miga się od wysyłki, nie jest mi w stanie odpowiedzieć czy amor ma 180 czy 200 mm skoku.
Co poradzicie?
Z gówna bata nie ukręcisz.
Killo
Kontakt:

Post autor: Killo »

Zapłaciłeś już czy płatność przy odbiorze?
http://www.facebook.com/13bikes
http://tnij.org/7pfafp4 Satanistyczna Kosa FR
KubaLa
moderator
Kontakt:

Zapłaciłem. W niedzielę mija 14 dni, postawiłem ultimatum, że jeśli do wtorku nie dostanę skanu potwierdzania nadania to zgłaszam sprawę na Policję.
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

Ja bym nie zapłacił kolesiowi, który tak w ***** poleciał, już na początku. Bo nie wierzę, że nie wiedział.
KubaLa
moderator
Kontakt:

Problem tu, że to ja nie wiedziałem ile Dorado ma skoku. A zapłaciłem przed znalezieniem wątku na dhz. Zobaczymy, zwykle informacja o sądzie znacznie przyspiesza działania allegrowiczów.
KubaLa
moderator
Kontakt:

Dobre, podobno jutro mi wyśle.
KubaLa
moderator
Kontakt:

Sorry za 3 post za postem, ale chcę uaktualnić wątek. Na goleni była lekka rysa, napisąłem po otrzymaniu amora do niego o tym, zero odzewu, myślę sobie ok, może nie może się skontaktować, luz. Po 20 dniach braku odzewu wystawiłem negatywa, miałem dość gościa, tym bardziej, że chcę to Dorado, bo mechanicznie jest ok, prócz tej rysy i nieoryginalnych śrubek. Oczywiście po negatywie odpowiedź natychmiastowa, że przecież nie pisałem do niego nic, i ze jak nie odpowiadał na meila to mogłem do niego dzwonić. Mogłem ale nie musiałem. Generalnie napisałem, żeby mi oddał część kasy i będzie ok, zobaczymy jak się do tego ustosunkuje.
KubaLa
moderator
Kontakt:

Koleś kręci wałki niesamowite...
Dziś dostałem @ od pewnego użytkownika allegro...
DObry Wieczor.
Kupil Pan amortyzator na allegro i wystawil negatywa.
Ja kupilem u tego samego uzytkownika rame + widelec.
I mam ten sam problem, sprzedawca napisal mi,że widelec sie zepsul,oddal go do serwisu i czeka nan aprawe.
Naprawa trwala 2 tygodnie,a wczesniej wymowki,ze studiuje i nie ma jak wyslac. Czy u Pana byly podobne wymowki?
Teraz sprzet jest juz ostatecznie naprawiony i ponoc czeka na wysylke,nie wiem,czy mam w to wierzyc,bo cos mi sie to nie podoba. Tyle tylko,ze u mnie kontaktu nie ma utrudnionego,zawsze sa odpowiedzi i telefony rowniez odbiera.
czarny_amstaff
Kontakt:

Post autor: czarny_amstaff »

Musisz się zgadać z tym co do ciebie napisał. Najpierw najechać na allegrowicza, jak nie będzie efektów to albo dajecie sobie spokój albo sprawa na policję co wiąże się z możliwością skierowania do sądu, efektem czego jest zajętych kilka dni roboczych ( jeśli pracujesz, to możesz mieć problem, ale jak masz spoko szefa / szefową to się dogadasz kiedy cię nie będzie, co zostanie odliczone z twojej miesięcznej wypłaty). Jeszcze jedną z prostszych metod jest pojechanie do tego chłopka. Napewno masz namiary z allegro, imię, nazwisko, miejscowość, ulica.
KubaLa
moderator
Kontakt:

Studiuję, zresztą z tego co wiem, na rozprawę sądową jest się zwolnionym z pracy/uczelni. Generalnie to nikt nie wie gdzie on mieszka, bo mam adres jego domowy, ale twierdzi, ze studiuje i mieszka gdzieś indziej. Poprosiłem tamtego by do mnie zadzwonił i będziemy myśleć razem...
Edit. Jeszcze mogę go podje*ać do US, wszystkie sprzedaże pow 1000 zł powinny być opodatkowane.
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

KubaLaPL pisze:Edit. Jeszcze mogę go podje*ać do US, wszystkie sprzedaże pow 1000 zł powinny być opodatkowane.
tak,ale akurat podatek od czynnosci cywilnoprawnych jest podatkiem za ktorym obie strony solidarnie sa zobowiazane,chyba ze w drodze umowy postanowia inaczej,wiec rowniez sobie nasrasz w papiery.szczegolnie ze miesiac minal i obaj macie juz kare,a wierz mi ze nie warto zadzierac ze skarbowka.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
KubaLa
moderator
Kontakt:

Ups, o tym zapomniałem. Znaczy nie pamiętam, czy powyżej 1000 zł, czy włącznie z 1000. Wiem wiem, że nie warto...
czarny_amstaff
Kontakt:

Post autor: czarny_amstaff »

I wiadomo coś ?? Dzwoniłeś, pisałeś ?
ODPOWIEDZ