Cwaniak z allegro

remas94
Kontakt:

Cwaniak z allegro

Post autor: remas94 »

Witam. Niecały tydzień temu pragnąłem sfinalizować sprzedać mojego amortyzatora z allegro. Po uwcześniejszym umówieniu się z gościem na 650zł + koszty przesyłki, by mieć dane w allegro odwołałem inne oferty, tak by można było nawzajem wstawić sobie komentarze i mieć banany na gębie. Jednakże jak wiadomo cena w aukcji spadła do początkowej, nie martwiłem się tym, nie raz sprzedawałem w ten sposób bez najmniejszych kłopotów. Problemy zaczęły się dopiero po tym jak cwaniak następnego dnia przelał 1zł + 30zł na kuriera i zaczął straszyć sądem i ogółem cisnąć jak po burej szmacie. Jak wyjść z tej sytuacji z "twarzą" :twisted: ?
Wojtekrk
Kontakt:

Post autor: Wojtekrk »

O Jezuu... Jesli nie jestes "inteligentem", to nie probuj pisac jak inteligent ;) .
remas94
Kontakt:

O Jezuu... Jesli nie jestes "inteligentem", to nie probuj pisac jak inteligent .
Wybacz ale nie widze związku z tematem i mym pytaniem.
przemek_06
Kontakt:

Post autor: przemek_06 »

Masz od typa wszystkie e-maile? Oddaj mu kase i po problemie...
remas94
Kontakt:

Przelałem jednakże koleś idzie w zaparte że poda mnie do sądu i allegro. A cała korespondencja z nim na dysku twardym siedzi.
NorekO
Kontakt:

Post autor: NorekO »

Jak to nie było przez kup teraz to raczej nie wiele może Ci zrobić
remas94
Kontakt:

Umówiliśmy się na 650zł, typ nie raz nie dwa napisał że ok tylko bym zakończył aukcję, po wycofaniu innych ofert "teoretycznie" pokazało że wygrał za 1zł. Jednakże męska umowa chyba zobowiązuje
Wojtekrk
Kontakt:

Post autor: Wojtekrk »

Powiedz mu, ze umowa po za allegro jest jak najbardziej wiazaca i on tym zachowaniem lamie jej warunki.
Czlenson
Kontakt:

Post autor: Czlenson »

remas94 pisze:typ nie raz nie dwa napisał że ok tylko bym zakończył aukcję, po wycofaniu innych ofert "teoretycznie" pokazało że wygrał za 1zł.
Mimo, że obowiązuje to co jest na allegro mogłeś nie wiedzieć o tym, że kwota po wycofaniu ofert spadnie. On Cię do tego namawiał i wprowadził Cię w błąd. Umowa zawarta pod wpływem błędu uznawana jest za nieważną. Ta-ra
GBN CREW

http://www.pinkbike.com/u/czlenson/
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Albo tak albo tak. Ustna umowa jest wiążąca ale muszą być świadkowie. Jak masz korespondencję z nim zachowaną to napisz mu że czekasz na 650zł, a jak nie to ty go podasz do sądu o nie wywiązanie się z umowy.

On generalnie gówno może zrobić.
remas94
Kontakt:

Do tego typek zasłaniał się regulaminem i tekstami typu: przyzwyczaj się do takich akcji, takie jest życie :twisted: mam spisane co do mnie pisał, on może nic nie zrobi byleby tylko team allegro dobrze rozpatrzył sprawę
Maciex09
Kontakt:

Post autor: Maciex09 »

napisz mu, że amor uległ uszkodzeniu...

a to że po Tobie jedzie to, również mu pogróź sądem, że CIe wyzywa i obraża

jeszcze jedno: OSZCZĘDZAJCIE DALEJ NA PROWIZJI
http://tnij.org/p4e4 Scott Voltage YZ 25 + Mz Drop Off II
http://tnij.org/p4qp Pinkbike
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

Czlenson pisze:Mimo, że obowiązuje to co jest na allegro mogłeś nie wiedzieć o tym, że kwota po wycofaniu ofert spadnie. On Cię do tego namawiał i wprowadził Cię w błąd.
turbo naciagane tlumaczenie,do tego nie znamy tresci maili-zeby to podciagnac pod 286kk tak jakbys chcial musialby pisac mniej wiecej w ten sposob: odwolaj oferty,cena nie spadnie,a zaplacisz mniej prowizji.
nie da rady.

allegro Ci nic nie moze zrobic poza punktem karnym/zablokowaniem konta.tak wiec generalnie rzecz biorac nie przejmuj sie tym za bardzo.
do sadu nie pojdzie bo mu sie nie bedzie oplacalo.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Napisz do nich wcześniej. biorąc pod uwagę sugestie kolegów wyżej.
Wojtekrk pisze:O Jezuu... Jesli nie jestes "inteligentem", to nie probuj pisac jak inteligent ;) .
remas94 pisze:Wybacz ale nie widze związku z tematem i mym pytaniem.
Ma i to bardzo dużo, czyta się te wypociny okropnie... To nawet tekstem nazwać nie można, zlepek informacji poplątany z jakimiś dziwnymi wyrażeniami, bez odpowiedniej interpunkcji.
FilipP4
Kontakt:

Post autor: FilipP4 »

Nawet jak pójdzie masz wszystkie rozmowy itd. umawialiście się na 650 zł on tak pisał więc tyle musi zapłacić.
royal'ek
Kontakt:

Post autor: royal'ek »

Następnym razem w opisie napisz dokładną kwotę, w tym wypadku 650zł i po problemie. Wystawione za 1zł ale do wpłaty jak byk pisze 650 :P
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

royal'ek pisze:Następnym razem w opisie napisz dokładną kwotę, w tym wypadku 650zł i po problemie. Wystawione za 1zł ale do wpłaty jak byk pisze 650 :P
nieskuteczne ;]
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
LisuKrakow
Kontakt:

Post autor: LisuKrakow »

Wyplac z konta te 31zl i odeslij mu w paczce 1zl (30zl to koszt przesylki) ;p
http://www.goride.pl 661, Royal, Dartmoor, Funn najtaniej w PL - POLECAM
Ajz
Kontakt:

Post autor: Ajz »

Czy wiecie, że zakończona aukcja to zawarcie przez wystawiającego 100% wiążącej umowy z osobą, która aukcję wygrała?

Nie ma znaczenia ile i dlaczego ofert wycofałeś. Zakładając konto na allegro podpisujesz/deklarujesz znajomość regulaminu i zasad działania serwisu.

Jedyna umowa, jaka została zawarta to Twoja z tym kolesiem, na kwotę 1zł.
On jak najbardziej ma prawo oddać Cię do sądu. Z tego co miałem okazję czytać wielokrotnie w internecie, to tego typu sprawy zawsze wygrywała osoba, która wygrała aukcję za 1zł. Np. słynny jeep grand cherokee za 1zł którego ostatecznie koleś w tej cenie otrzymał.

Jeśli chcesz udowodnić, że zawarliście umowę poza allegro to Twoim zadaniem jest przedstawić dowody. Wygląda na to, że też drogą sądową.

W praktyce: nikt z was żadnego pozwu sądowego nie wniesie tak więc osobiście sprawę bym olał ;)

pozdro
ODPOWIEDZ