Uszkodzona rama giant glory DH - problem ze zwrotem.

zachar
Kontakt:

Post autor: zachar »

No to policja zostaje ;) jak dla mnie niebiescy są od tego żeby robić porządek z takimi sprawami/osobami.
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

KubaLaPL pisze:No ja wiem, mówimy tutaj o wadzie podstępnie zatajonej przecież.
z Twojego posta zrozumialem,ze chodzi Ci o to ze w ogole nie mozna wylaczyc odpowiedzialnosci z tytulu rekojmi ;-).
KubaLaPL pisze:Napisz też do Allegro, czy Ci mogą udostępnić dane (imię chociaż) opiekuna prawnego tej osoby
watpie zeby chcieli Ci cokolwiek udostepnic-jak jakis czas temu prosilem o udostepnienie jednej aukcji (bo nie byla juz dostepna) to mi napisali,ze udostepniaja tylko i wylacznie na wyrazna,pisemna prosbe prokuratora,pisma od adwokata ich nie interesuja.
KubaLaPL pisze:Najlepiej zrobić tak, ze pismo o zwrot kasy wysłać poleconym do mamy/taty
i najlepiej uzyc zwrotu "ostatnie przedsadowe wezwanie do... (ugody/zaplaty)",jak maja choc troche uczciwosci w sobie to im sie glupio zrobi.

bez licytacji kto jest madrzejszy,a kto nie-studiuje co studiuje,magistera jeszcze nie mam,ale cos tam mnie juz nauczyli wiec co wiem to pisze.
nie czuje sie madrzejszy od praktykujacych adwokatow,po prostu odebralem tamta informacje jako kategoryczne stwierdzenie ktore chcialem sprostowac ;-).
lollex pisze:Pierwsze 10 postów dotyczyło hejtowania mnie za to ze kombinowałem i że inegowałem w stan przedmiotu, ze sprzedawca powinien odmówić mi reklamacji etc i powinienem był sie najpierw skontaktowac, potem zdzierać.
i mieli racje-sciagniecie lakieru (szczegolnie jesli jest oryginalny) mozna uznac za ingerencje w substancje i jakby na mnie trafilo to bym zwrotu nie przyjal.naklejki to zupelnie co innego (szczegolnie jesli byly nieoryginalne).
lollex pisze: albo wjazdu na chate sie nie obedzie.
biorac pod uwage co oznacza wjazd na chate to jesli tak zalatwisz sprawe-jestes spalony.bo tego typu akcja to polka wyzej niz oszustwo.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
lollex
Kontakt:

Post autor: lollex »

piotrex pisze: lollex napisał(a):" albo wjazdu na chate sie nie obedzie."

biorac pod uwage co oznacza wjazd na chate to jesli tak zalatwisz sprawe-jestes spalony.bo tego typu akcja to polka wyzej niz oszustwo.
No miałem na myśli troche inny kontekst, tj. Podjechać osobiście i face to face z rodzicami bądź sprzedajacym :) Napewno mu sie glupio zrobi rozmawiajac wprost.
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

piotrex pisze:z Twojego posta zrozumialem,ze chodzi Ci o to ze w ogole nie mozna wylaczyc odpowiedzialnosci z tytulu rekojmi .
No bo tak zabrzmiało, a nie miało, sory ;)
piotrex pisze:i najlepiej uzyc zwrotu "ostatnie przedsadowe wezwanie do... (ugody/zaplaty)",jak maja choc troche uczciwosci w sobie to im sie glupio zrobi.
Of kors, mam dobre pismo, na taką okazję, jak coś służę ciepłym słowem ;)
piotrex pisze:watpie zeby chcieli Ci cokolwiek udostepnic-jak jakis czas temu prosilem o udostepnienie jednej aukcji (bo nie byla juz dostepna) to mi napisali,ze udostepniaja tylko i wylacznie na wyrazna,pisemna prosbe prokuratora,pisma od adwokata ich nie interesuja.
Trafiłeś na gbura z allegro ;) Mi po zgłoszeniu problemu 'ze względu na Pana wyjątkową sytuację' udostępnili opis aukcji. Zdjęć nie archiwizują :)
lollex pisze:No miałem na myśli troche inny kontekst, tj. Podjechać osobiście i face to face z rodzicami bądź sprzedajacym Napewno mu sie glupio zrobi rozmawiajac wprost.
Tak samo sie im głupio zrobi jak zobaczą pismo. A jeśli im sie głupio nie zrobi to Cię wyproszą z domu i kolejna kasa w plecy.
Z gówna bata nie ukręcisz.
ak47

Post autor: ak47 »

Pamiętajcie, że buractwo rodzi buractwo, a jaki ojciec taki syn. Często rodzice są dumni, że ich pociechy radzą sobie we współczesnym świecie, a że niekoniecznie są przy tym uczciwi - to już ich nie obchodzi. Bo przecież w Polsce każdy dyma każdego..
kuklis
Kontakt:

Post autor: kuklis »

ak47 pisze:Bo przecież w Polsce każdy dyma każdego..
g.. prawda! Nie obrażaj wielu uczciwych sprzedawców na tym forum. A co do rodziców to się zgodzę.. wychowanie ma duże znaczenie.
Sprawa na policje powinna być już dawno zgłoszona - TomcioFR mam nadzieje że już zgłosiłeś?
KubaLa
moderator
Kontakt:

TomcioFR pisze: 4 spore wgnioty
Akurat 2 doskonale widać na fotach w aukcji...
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

kuklis pisze: ak47 napisał(a):"Bo przecież w Polsce każdy dyma każdego.. "

g.. prawda! Nie obrażaj wielu uczciwych sprzedawców na tym forum. A co do rodziców to się zgodzę.. wychowanie ma duże znaczenie.

Chyba nie załapałeś ironii :)
kuklis
Kontakt:

Post autor: kuklis »

GgG pisze:Chyba nie załapałeś ironii :)

Faktycznie ;) Ale mimo wszystko taki stereotyp się utrzymuje.
Ostatnio zmieniony 14.01.2012 18:21:07 przez GgG, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: glupie obrazki nie sa potrzebne ;)
KubaLa
moderator
Kontakt:

piotrex pisze:plus bedzie musial naprawic szkode,czyli np zaplacic honorarium Twojego adwokata)
Przy cywilnej tak to nie wygląda. Jeśli przedmiot sporu jest wart mniej niż 5 tyś to sąd zasądza zwrot 180 zł kosztów ALE tylko i wyłącznie, gdy korzystamy z kancelarii a nie z prawnika (np kolegi). Czemu wiec nie skorzystać z kancelarii? A bo kancelaria weźmie za takie coś ok 500-600 zł a prawnik jako osoba fizyczna 100-200 więc i tak wyjdzie taniej. Sens dopiero jest gdy przedmiot sprawy przekracza 5 tyś, wtedy dostajemy od strony przegrywającej 1 200 zl kosztów adwokackich i nie musimy nic dopłacać a wszystko obciąża przegrywającego.
TomcioFR
Kontakt:

Post autor: TomcioFR »

Po przeszukaniu sieci udało mi się znaleźć kontakt do ojca Mateusza K. , oboje dalej twierdzą że towar nie był uszkodzony . W tym wypadku sprawę zgłaszam na policję i zobaczymy jak się wszystko potoczy.
Stare powiedzenie jednak się potwierdza "jaki ojciec taki syn ".
http://tomciofr.pinkbike.com/
KubaLa
moderator
Kontakt:

Jak juz dostaniesz papiery od policji to napisz do allegro do programu ochrony kupujących
piotrex
Kontakt:

KubaLaPL pisze:Przy cywilnej tak to nie wygląda.
to dziala tak,ze mozna zarzadac zwrotu od strony ktora przegrala proces zwrotu kosztow adwokackich,jednak nie wyzszy niz taksa adwokacka (minimalne wynagrodzenie okreslane bodajze rozporzadzeniem ministra sprawiedliwosci).
ponadto przy cywilnym procesie mozesz dolozyc tez roszczenie o odszkodowanie.
KubaLa
moderator
Kontakt:

piotrex pisze:,jednak nie wyzszy niz taksa adwokacka
Gdy przedmiot sprawy ma wartość:
do 500 zł 60 zł
powyżej 500 do 1.500 zł 180 zł
powyżej 1.500 do 5.000 zł 600 zł
powyżej 5.000 do 10.000 zł 1.200 zł
powyżej 10.000 do 50.000 zł 2.400 zł
powyżej 50.000 do 200.000 zł 3.600 zł
powyżej 200.000 zł 7.200 zł
Ale musisz mieć rachunek od prawnika.
piotrex pisze:ponadto przy cywilnym procesie mozesz dolozyc tez roszczenie o odszkodowanie.
W naszym przypadku to raczej ciężko...
piotrex
Kontakt:

nie wiem jak dokladnie wyglada Twoja sprawa-w mojej sie na szczescie dalo i w ramach odszkodowania upchalem tam jeszcze pare innych kosztow poniesionych przez oszuscika.
mowiac haslowo- naprawienie szkody.ok,ale nei nabijajmy juz postow na tematy poboczne bo tematem glownym jest tu glorka ;-).
Grzesiek888
Kontakt:

Post autor: Grzesiek888 »

chyba ta osoba od ktorej kupiles rame nie ma wyobrazni, dziekuj Bogu ze zdarles te naklejki bo co by bylo gdyby ta rame pekla podczas zjazdu czy przy skokach, nie odpowiedzialny koles.
FORZA JUVE!!!
artas21
Kontakt:

Post autor: artas21 »

ja bym sie do niego wybrał z tą ramą i na chate wjazd zrobił wziął kase i rame ze sobą a chamowi w jape zaje....
artas21
KubaLa
moderator
Kontakt:

artas21 :?
Jakby mi ktoś tak zrobił to już bym nie żałował pieniędzy, tylko zakładał mu sprawę o pobicie, wymuszenie i cokolwiek jeszcze bym znalazł.
piotrex
Kontakt:

i jak autorze tematu,udalo sie cos wskorac?
ODPOWIEDZ