Uszkodzona rama giant glory DH - problem ze zwrotem.
z Twojego posta zrozumialem,ze chodzi Ci o to ze w ogole nie mozna wylaczyc odpowiedzialnosci z tytulu rekojmiKubaLaPL pisze:No ja wiem, mówimy tutaj o wadzie podstępnie zatajonej przecież.

watpie zeby chcieli Ci cokolwiek udostepnic-jak jakis czas temu prosilem o udostepnienie jednej aukcji (bo nie byla juz dostepna) to mi napisali,ze udostepniaja tylko i wylacznie na wyrazna,pisemna prosbe prokuratora,pisma od adwokata ich nie interesuja.KubaLaPL pisze:Napisz też do Allegro, czy Ci mogą udostępnić dane (imię chociaż) opiekuna prawnego tej osoby
i najlepiej uzyc zwrotu "ostatnie przedsadowe wezwanie do... (ugody/zaplaty)",jak maja choc troche uczciwosci w sobie to im sie glupio zrobi.KubaLaPL pisze:Najlepiej zrobić tak, ze pismo o zwrot kasy wysłać poleconym do mamy/taty
bez licytacji kto jest madrzejszy,a kto nie-studiuje co studiuje,magistera jeszcze nie mam,ale cos tam mnie juz nauczyli wiec co wiem to pisze.
nie czuje sie madrzejszy od praktykujacych adwokatow,po prostu odebralem tamta informacje jako kategoryczne stwierdzenie ktore chcialem sprostowac

i mieli racje-sciagniecie lakieru (szczegolnie jesli jest oryginalny) mozna uznac za ingerencje w substancje i jakby na mnie trafilo to bym zwrotu nie przyjal.naklejki to zupelnie co innego (szczegolnie jesli byly nieoryginalne).lollex pisze:Pierwsze 10 postów dotyczyło hejtowania mnie za to ze kombinowałem i że inegowałem w stan przedmiotu, ze sprzedawca powinien odmówić mi reklamacji etc i powinienem był sie najpierw skontaktowac, potem zdzierać.
biorac pod uwage co oznacza wjazd na chate to jesli tak zalatwisz sprawe-jestes spalony.bo tego typu akcja to polka wyzej niz oszustwo.lollex pisze: albo wjazdu na chate sie nie obedzie.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
No miałem na myśli troche inny kontekst, tj. Podjechać osobiście i face to face z rodzicami bądź sprzedajacympiotrex pisze: lollex napisał(a):" albo wjazdu na chate sie nie obedzie."
biorac pod uwage co oznacza wjazd na chate to jesli tak zalatwisz sprawe-jestes spalony.bo tego typu akcja to polka wyzej niz oszustwo.

No bo tak zabrzmiało, a nie miało, sorypiotrex pisze:z Twojego posta zrozumialem,ze chodzi Ci o to ze w ogole nie mozna wylaczyc odpowiedzialnosci z tytulu rekojmi .

Of kors, mam dobre pismo, na taką okazję, jak coś służę ciepłym słowempiotrex pisze:i najlepiej uzyc zwrotu "ostatnie przedsadowe wezwanie do... (ugody/zaplaty)",jak maja choc troche uczciwosci w sobie to im sie glupio zrobi.

Trafiłeś na gbura z allegropiotrex pisze:watpie zeby chcieli Ci cokolwiek udostepnic-jak jakis czas temu prosilem o udostepnienie jednej aukcji (bo nie byla juz dostepna) to mi napisali,ze udostepniaja tylko i wylacznie na wyrazna,pisemna prosbe prokuratora,pisma od adwokata ich nie interesuja.

Tak samo sie im głupio zrobi jak zobaczą pismo. A jeśli im sie głupio nie zrobi to Cię wyproszą z domu i kolejna kasa w plecy.lollex pisze:No miałem na myśli troche inny kontekst, tj. Podjechać osobiście i face to face z rodzicami bądź sprzedajacym Napewno mu sie glupio zrobi rozmawiajac wprost.
Z gówna bata nie ukręcisz.
GgG pisze:Chyba nie załapałeś ironii
Faktycznie

Ostatnio zmieniony 14.01.2012 18:21:07 przez GgG, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: glupie obrazki nie sa potrzebne ;)
Powód: glupie obrazki nie sa potrzebne ;)
Przy cywilnej tak to nie wygląda. Jeśli przedmiot sporu jest wart mniej niż 5 tyś to sąd zasądza zwrot 180 zł kosztów ALE tylko i wyłącznie, gdy korzystamy z kancelarii a nie z prawnika (np kolegi). Czemu wiec nie skorzystać z kancelarii? A bo kancelaria weźmie za takie coś ok 500-600 zł a prawnik jako osoba fizyczna 100-200 więc i tak wyjdzie taniej. Sens dopiero jest gdy przedmiot sprawy przekracza 5 tyś, wtedy dostajemy od strony przegrywającej 1 200 zl kosztów adwokackich i nie musimy nic dopłacać a wszystko obciąża przegrywającego.piotrex pisze:plus bedzie musial naprawic szkode,czyli np zaplacic honorarium Twojego adwokata)
to dziala tak,ze mozna zarzadac zwrotu od strony ktora przegrala proces zwrotu kosztow adwokackich,jednak nie wyzszy niz taksa adwokacka (minimalne wynagrodzenie okreslane bodajze rozporzadzeniem ministra sprawiedliwosci).KubaLaPL pisze:Przy cywilnej tak to nie wygląda.
ponadto przy cywilnym procesie mozesz dolozyc tez roszczenie o odszkodowanie.
Gdy przedmiot sprawy ma wartość:piotrex pisze:,jednak nie wyzszy niz taksa adwokacka
do 500 zł 60 zł
powyżej 500 do 1.500 zł 180 zł
powyżej 1.500 do 5.000 zł 600 zł
powyżej 5.000 do 10.000 zł 1.200 zł
powyżej 10.000 do 50.000 zł 2.400 zł
powyżej 50.000 do 200.000 zł 3.600 zł
powyżej 200.000 zł 7.200 zł
Ale musisz mieć rachunek od prawnika.
W naszym przypadku to raczej ciężko...piotrex pisze:ponadto przy cywilnym procesie mozesz dolozyc tez roszczenie o odszkodowanie.
nie wiem jak dokladnie wyglada Twoja sprawa-w mojej sie na szczescie dalo i w ramach odszkodowania upchalem tam jeszcze pare innych kosztow poniesionych przez oszuscika.
mowiac haslowo- naprawienie szkody.ok,ale nei nabijajmy juz postow na tematy poboczne bo tematem glownym jest tu glorka
.
mowiac haslowo- naprawienie szkody.ok,ale nei nabijajmy juz postow na tematy poboczne bo tematem glownym jest tu glorka

-
- Kontakt: