[Amortyzator] 66 RC3 EVO 2011 - Stuki podczas uginania

zyra74
Kontakt:

[Amortyzator] 66 RC3 EVO 2011 - Stuki podczas uginania

Post autor: zyra74 »

Witam i proszę o pomoc, mianowicie:
… na stojącym,niczym nieobciążonym rowerze,trzymając go za kierę i stojąc obok - siłą mięśni kilkakrotnie lub nawet raz go uginam/dobijam ile powery w rękach (no nie na maxa bo się nie da) - to słychać wyraźny stuk przy uginaniu - coś się zepsuło?

Nawet gdy skręcę pokrętło górnej prawej lagi "spring preload" o 1-2-5-10 i więcej klików „na plus” nic to nie daje! Stuk jest nadal i to wyraźny.

Acha,i jak po jeździe czyściłem bika i odwróciłem go kołami do góry by ramę wymyć i poszedłem na obiad po czym po jakiś 30 min wróciłem i postawiłem rower na koła - przypadkowo ugiąłem widelec..... i była cisza ! Nic nie stukało! Cuda ? .....ale za jakiś czas stuki powróciły,kurcze co to może być? Czy mogło sie coś zapowietrzyć jak spuszczałem powietrze z asysty lub za dużo ugiełęm amor podczas tego spuszczania? Help !
zyra1974
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Niestety na szybko nie mogę znaleźć zdjęć jak to wygląda rozebrane.

W 66RC2X między korkami a sprężynami były plastikowe tuleje. Jak nierówno się taką tuleje położyło to po skręceniu podczas ugięcia ta tuleja przeskakiwała i stukała w goleń. Nie wiem jak mocowane są sprężyny w nowych. No i to też nie bardzo wyjaśnia dlaczego po odwróceniu nie stukał.
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Pietryna owszem mowisz o regulacji VA.
Faktycznie jebniecie jest ale tylko w momencie jak skrecisz preload a pozniej bez uginania odkrecisz go i ugniesz wtedy bedzie BUM :D
W 888 rc2x va tak miałem :)

Możesz nagrać dzwięk tego stukania? Nawet fonem
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
ravfr
Kontakt:

Post autor: ravfr »

Te widły "tak mają" , załóż na spreżynę koszulkę termokurczliwą , powinno pomóc albo olej sprawę .
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

66rc2x nie ma regulacji VA. Zwykłe tuleje które podpierają sprężyny bo nie było sensu dodawać jeszcze wagi żeby przedłużyć je o te 10cm z każdej strony. Jak się ją krzywo położy to będzie stukać bo się będzie przekrzywiać ze sprężyną. Jak będzie leżeć dobrze to sprężyna też normalnie się ugina i nie wali. U mnie tak to wyglądało.

W VA z 888 nie da się źle tulejek założyć. Można ewentualnie odwrotnie te plastikowe elementy z oringiem odwrotnie założyć ale to na pierwszy rzut oka widać.
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

zyra74 Mi Twoje-a teraz już moje 888 też tak robią, to tylko sprężyna. ;) Btw. chodzą jak masło, dawałeś w nich jakiś smar na usczelki, bo mi się nie chce sprawdzać, choc pewnie przed sezonem dopieszczę je serwisem ;)
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

ravfr pisze:Te widły "tak mają" , załóż na spreżynę koszulkę termokurczliwą , powinno pomóc albo olej sprawę .
Tylko dziwne, ze preload nic nie daje bo w 888 redukował stukanie wyraznie.
rafimax
Kontakt:

Post autor: rafimax »

u mnie metaliczny stuk w foxie 40 dawały stery a echo się niosło jakby na amora rozebrałem wszystko na grubo smaru i przestało :D
to był u mnie taki metaliczny dźwięk jakby coś o coś waliło
No ride... No Life...
ronsek
Kontakt:

Re: Stuki podczas uginania w 66 RC3 EVO 2011

Post autor: ronsek »

zapewne to wina sprezyny. powodem tego jest luz mozesz dac koszulke, popatrzyc na podkladke. a stukanie to nie takie dziwne, sam sie przekonasz jak bedziesz mial sporo widelcow :) foxy, manki marcoki rs itd..

lecz mnie zawsze to denerwowalo i pewnie innych :D
Jaszczur
Kontakt:

Post autor: Jaszczur »

Moje 888 evo 2011 takze stukaja :) w taki sposob jak opisujesz. I regulacja na prawej ladze fakt nic nie zmienia. Jesli ja dam na prawie minimum regulacje z lewej lagi to to stukanie jest cichsze i bardziej stlumione. Jak rozkrece to jest wyrazniejsze. Tez sam nie wiem co to jest i nie ucieszylo mnie to jak zalozylem amortyzator ale nie przejmuje sie tym bo pracuje poprawnie ;)
ODPOWIEDZ