Wybór przerzutki na tył SRAM X0 CZY SHIMANO XT ?

Roman_Maxx
Kontakt:

Post autor: Roman_Maxx »

W DH musi mieć ulta krótki wózek i jak najmocniejszą sprężynę plus poste sterowanie i tyle!, stawiam na SRAM, bo ma co trzeba w dobrych proporcjonalnie pieniądzach
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Roman_Maxx pisze:W DH musi mieć ulta krótki wózek i jak najmocniejszą sprężynę plus poste sterowanie i tyle!
Fakt, więc nie wiem kto wpadł tu na pomysł kupna XT, jak szosowe Shimano właśnie takie są.
Roman_Maxx
Kontakt:

Różnica pomiedzy X9 a X0 to jedynie waga, przełożenia sterowania, to to samo a jak do X9 dają teraz "ultra short cage" - ultra krótki wózek- to to jest to co w DH potrzeba najbardziej!
Kontakt:

Post autor: BikerJG »

Glupi temat, oczywiscie ze Sram, wolal bym x-5 od xtr-a :P
Zupelnie inna praca, wykonanie, sztywnosc i kultura zmiany biegow.
zetek
Kontakt:

Post autor: zetek »

Odpowiedź może być tylko jedna- Sram. Choć musisz wiedzieć, że wózek lubi łapać luzy (mi osobiście to nie przeszkadza), no i dość łatwo pękające manetki. Druga sprawa, w Shimano jak dla mnie jest nieporozumienie jeśli chodzi o manetki, oprócz Sainta.
http://zetekfr.pinkbike.com/
DawidFR
Kontakt:

Post autor: DawidFR »

Też wydaje mi się że X9 będzie lepsze a Roman_Maxx dziękuje za długi wykład, przyznam że troche mi pomógł bo nie wiedziałem tego :)
XT przerzutke mógłbym mieć nową do 200zł spokojnie, gorzej z manetką, w tej chwili jest za 100zł na allegro ale właśnie nie wiem czy warto...
Biore pod uwage XT dlatego że od długiego czasu na allegro nie pojawił się X9 z krótkim wózkiem w dobrym stanie, a tylko takiego szukam.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Jeśli chodzi o srama to tak jak było powiedziane. Przerzutka to tylko waga. Manetki działaja inaczej (9 i 0) i tam juz bardziej warto dopłacic.
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

BikerJG pisze:Glupi temat, oczywiscie ze Sram, wolal bym x-5 od xtr-a :P
Co kto lubi, dla mnie x-5 to szmelc od manetki po przerzutkę ;)

Ja wole shimano, bo:
- manetki od xt wzwyż są rewelacyjne (slx i deore też są fajne, szkoda tylko że nie mają instant release)
Wole xt od x-0, znacznie bardziej pasuje do moich paluchów, nie mówiąc już o xtrze.
- szosowe przerzutki shimano są nie do za.... (dedykowany do dh saint ,ale trochę jednak kosztuje, kupie kiedyś jak już nie będę miał na co pieniędzy wydawać :) )

Teraz mam 2x pod rząd SORE przez 2 sezony (czyli 2 przerzutki za 50zł na 4 lata :) ) i przez cały czas tą samą manetkę deore. Pancerz też zmieniany tylko 2x. Nie podzielam opinii o wrażliwości na zabrudzenie itd. W napędzie podkręcę śrubę od linki raz na miesiąc i zapominam o sprawie.

Teraz będę zmieniał najpewniej na jakąś ultegrę (albo xt shadow i do niej wózek ultegry) i może manetkę xt z i-spec ( jak już kupie hample w tym standardzie)
Roman_Maxx
Kontakt:

SeraaX a nie uwazułeś tego Kolego.że manetki SRAM maja ustawilny kąt działanai dzwigni zmiany biegów o 0,5 stopnia, czego nie oferuje shimano (może w azji wszycy mją takie same kciuki). A uwielbienie przrzutek szosowuch dla zastosowań DH - to jedynie zasadność ultra krótkich wózków, co X9 i X0 oferuje w standardzie !!!
Kontakt:

Wybiore Srama, ale przyznam że manetki od XT wzyż pracują bardzo ładnie, jednak XT bardziej nadaje się do XC niż DH/FR :)
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

DawidFR pisze:XT bardziej nadaje się do XC niż DH/FR
Masz problemy z czytaniem? :arrow: Szosowe.
SeraaX
moderator
Kontakt:

Roman_Maxx pisze:uwielbienie przrzutek szosowuch dla zastosowań DH - to jedynie zasadność ultra krótkich wózków, co X9 i X0 oferuje w standardzie !!!
i kosztuje co najmniej 2x tyle!!! po co te "!!!"?

Roman_Maxx tyle że w cenie x-9 można dostać dura ace, przy którym to x-9 to to samo co napisałem o x-5 ;)
A regulacja o "jedną pińcetną" stopnia jak widać jest niepotrzebna do komfortowego działania (stąd manetka xt jest dla mnie lepsza,
a xtr dosłownie niszczy)

BTW: Ty w ogóle jeździsz dh że wiesz co w dh potrzeba najbardziej?
Roman_Maxx
Kontakt:

SeraaX nie pitol Shimano w tych modelach nie ma regulacji dźwigni manetki jak i nie ma ultra krótkich wózków - czyli nie wiesz, to nie pisz!

A i zmień trunek, to wtedy XTR przestanie Ci niszczyć ... zasoby wyobraź
ni.

EDIT:
A i jeszcze jedno, SRAM X5 nigdy nie był dostępny z ultra krótkim wózkiem, zatem niema co za...
Kontakt:

Post autor: off_road »

Zakupiłem przerzutke sainta po 3 sezonach wygladała jakby kazdy zjazd to było sznitowanie po skałach, tak poobdzieranej przerzutki w życiu nie widziałem.

Odesłałem z racji nie zgodnosci z paroma rzeczami ale... nadal pracowała by prawidłowo.
Teraz mam nowke sztuke z manetą xtr i wydaje mi sie ze ten zestaw beda jeszcze moje dzieciaki ujeżdżać ;)

Paru ziomow u mnie ma x9 i... sa problemy a to jednemu nie przerzuca jak trzeba a to luzy wyskoczyły a to jakies inne pierdoły.. a najlepiej w ogole manetki nie ruszać :D
Z czego w swoich perypetiach shimano nigdy takich problemow nie miałem. Jak ktos myje rower raz na rok a smaruje raz na dwa lata to i saint i x.0 polegną... zadbane beda jak dla mnie chodzic tak jedne jak i drugie zawaliscie.
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
SeraaX
moderator
Kontakt:

Roman_Maxx naucz się używać opcji "edytuj" i nie pisz jakbyś miał sobie zapluć monitor ( wykrzykniki NIE są potrzebne), chyba że chcesz ostrzeżenie to śmiało

ultra hiper krótki wózek, a ile to mm? Bo jakbyś nie zauważył wózki w szosach mimo że każdy jest dostępny ss to nie są tej samej długości, wspomniany dura ace ma bardzo krótki wózek ( krótszy niż sora i tiagra np), i jakościowo ta przerzutka przewyższa jakieś tam x-9.
A że jest do dostania w tej samej cenie... To samo tyczy się manetki xtra np, możesz pisać sobie co chcesz i tak dla wielu ludzi w tym mnie będzie to lepsze niż sram.

Zgrabnie omijasz odpowiedź na temat tego czy rzeczywiście popierasz to co piszesz praktyką czy to 100% teoria krzykacza ;)

I w 100% zgadzam się z postem powyżej, czyszczone działa lepiej i dłużej. Ja sobie ułatwiłem robotę kółkami na maszynach z uszczelnieniami 2rs (jeden komplet zrobiłem sam, teraz mam oryginalne alu jakiejś firmy, wymieniacz w nich łożyska raz na jakiś czas) i pancerzem z uszczelnieniami, ale dalej raz na jakiś czas rower po powrocie do domu rower widzi myjkę i potem smary i bardzo to lubi ;)
Dh.Matt
Kontakt:

Post autor: Dh.Matt »

SeraaX pisze:Teraz będę zmieniał najpewniej na jakąś ultegrę (albo xt shadow i do niej wózek ultegry)
A można wsadzić jakiś inny wózek, bo mam xt prawie nówke z długim wózkiem, a przydał by się średni. (napęd 22-36/11-34).
SeraaX
moderator
Kontakt:

Wszystko się da, tutaj masz slx z wózkiem starej 105
Obrazek
Obrazek
najczęściej wymaga to jedynie dorobienia otworku pod śrubę która blokuje wózek w korpusie ( nacięcie na bolcu jest na różnej odległości pomiędzy różnymi wózkami), tutaj przykładowo przerzutka 105, masz to oznaczone jako element nr 9, widać nacięcie na bolcu i śrubę wkręcaną od dołu
http://techdocs.shimano.com/media/techd ... 609118.pdf
DawidFR
Kontakt:

SeraaX może nie tak odrazu "jakiś tam sram x9" bo to że Ty jesteś za Shitmano, to nie znaczy że każdy jest...
Osobiście miałem już kiedyś XT i X9 i na żadne z nich nie narzekałem, może w XT troche wózek się tłukł bo był długi...
Troche innego podejścia do sprzętu bo każda firma ma swoje + i - , a X9 lepiej sprawdza sie w DH/FR niż dura-ace czy XT :)
AveFreeride
Kontakt:

Post autor: AveFreeride »

DawidFR pisze: a X9 lepiej sprawdza sie w DH/FR niż dura-ace czy XT
Z tym się zgadzam i ja :)
PB: http://tnij.org/s49y
Rwr: http://tnij.org/p6pm
TO JEST KROSS NA TYM JEŹDZI KAŻDY PROS
Zablokowany