Wybór przerzutki na tył SRAM X0 CZY SHIMANO XT ?
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Też wydaje mi się że X9 będzie lepsze a Roman_Maxx dziękuje za długi wykład, przyznam że troche mi pomógł bo nie wiedziałem tego 
XT przerzutke mógłbym mieć nową do 200zł spokojnie, gorzej z manetką, w tej chwili jest za 100zł na allegro ale właśnie nie wiem czy warto...
Biore pod uwage XT dlatego że od długiego czasu na allegro nie pojawił się X9 z krótkim wózkiem w dobrym stanie, a tylko takiego szukam.

XT przerzutke mógłbym mieć nową do 200zł spokojnie, gorzej z manetką, w tej chwili jest za 100zł na allegro ale właśnie nie wiem czy warto...
Biore pod uwage XT dlatego że od długiego czasu na allegro nie pojawił się X9 z krótkim wózkiem w dobrym stanie, a tylko takiego szukam.
Co kto lubi, dla mnie x-5 to szmelc od manetki po przerzutkęBikerJG pisze:Glupi temat, oczywiscie ze Sram, wolal bym x-5 od xtr-a :P

Ja wole shimano, bo:
- manetki od xt wzwyż są rewelacyjne (slx i deore też są fajne, szkoda tylko że nie mają instant release)
Wole xt od x-0, znacznie bardziej pasuje do moich paluchów, nie mówiąc już o xtrze.
- szosowe przerzutki shimano są nie do za.... (dedykowany do dh saint ,ale trochę jednak kosztuje, kupie kiedyś jak już nie będę miał na co pieniędzy wydawać

Teraz mam 2x pod rząd SORE przez 2 sezony (czyli 2 przerzutki za 50zł na 4 lata

Teraz będę zmieniał najpewniej na jakąś ultegrę (albo xt shadow i do niej wózek ultegry) i może manetkę xt z i-spec ( jak już kupie hample w tym standardzie)
-
- Kontakt:
SeraaX a nie uwazułeś tego Kolego.że manetki SRAM maja ustawilny kąt działanai dzwigni zmiany biegów o 0,5 stopnia, czego nie oferuje shimano (może w azji wszycy mją takie same kciuki). A uwielbienie przrzutek szosowuch dla zastosowań DH - to jedynie zasadność ultra krótkich wózków, co X9 i X0 oferuje w standardzie !!!
- Kontakt:
i kosztuje co najmniej 2x tyle!!! po co te "!!!"?Roman_Maxx pisze:uwielbienie przrzutek szosowuch dla zastosowań DH - to jedynie zasadność ultra krótkich wózków, co X9 i X0 oferuje w standardzie !!!
Roman_Maxx tyle że w cenie x-9 można dostać dura ace, przy którym to x-9 to to samo co napisałem o x-5

A regulacja o "jedną pińcetną" stopnia jak widać jest niepotrzebna do komfortowego działania (stąd manetka xt jest dla mnie lepsza,
a xtr dosłownie niszczy)
BTW: Ty w ogóle jeździsz dh że wiesz co w dh potrzeba najbardziej?
-
- Kontakt:
SeraaX nie pitol Shimano w tych modelach nie ma regulacji dźwigni manetki jak i nie ma ultra krótkich wózków - czyli nie wiesz, to nie pisz!
A i zmień trunek, to wtedy XTR przestanie Ci niszczyć ... zasoby wyobraź
ni.
EDIT:
A i jeszcze jedno, SRAM X5 nigdy nie był dostępny z ultra krótkim wózkiem, zatem niema co za...
A i zmień trunek, to wtedy XTR przestanie Ci niszczyć ... zasoby wyobraź
ni.
EDIT:
A i jeszcze jedno, SRAM X5 nigdy nie był dostępny z ultra krótkim wózkiem, zatem niema co za...
Odesłałem z racji nie zgodnosci z paroma rzeczami ale... nadal pracowała by prawidłowo.
Teraz mam nowke sztuke z manetą xtr i wydaje mi sie ze ten zestaw beda jeszcze moje dzieciaki ujeżdżać
Paru ziomow u mnie ma x9 i... sa problemy a to jednemu nie przerzuca jak trzeba a to luzy wyskoczyły a to jakies inne pierdoły.. a najlepiej w ogole manetki nie ruszać
Z czego w swoich perypetiach shimano nigdy takich problemow nie miałem. Jak ktos myje rower raz na rok a smaruje raz na dwa lata to i saint i x.0 polegną... zadbane beda jak dla mnie chodzic tak jedne jak i drugie zawaliscie.
Odesłałem z racji nie zgodnosci z paroma rzeczami ale... nadal pracowała by prawidłowo.
Teraz mam nowke sztuke z manetą xtr i wydaje mi sie ze ten zestaw beda jeszcze moje dzieciaki ujeżdżać

Paru ziomow u mnie ma x9 i... sa problemy a to jednemu nie przerzuca jak trzeba a to luzy wyskoczyły a to jakies inne pierdoły.. a najlepiej w ogole manetki nie ruszać

Z czego w swoich perypetiach shimano nigdy takich problemow nie miałem. Jak ktos myje rower raz na rok a smaruje raz na dwa lata to i saint i x.0 polegną... zadbane beda jak dla mnie chodzic tak jedne jak i drugie zawaliscie.
Roman_Maxx naucz się używać opcji "edytuj" i nie pisz jakbyś miał sobie zapluć monitor ( wykrzykniki NIE są potrzebne), chyba że chcesz ostrzeżenie to śmiało
ultra hiper krótki wózek, a ile to mm? Bo jakbyś nie zauważył wózki w szosach mimo że każdy jest dostępny ss to nie są tej samej długości, wspomniany dura ace ma bardzo krótki wózek ( krótszy niż sora i tiagra np), i jakościowo ta przerzutka przewyższa jakieś tam x-9.
A że jest do dostania w tej samej cenie... To samo tyczy się manetki xtra np, możesz pisać sobie co chcesz i tak dla wielu ludzi w tym mnie będzie to lepsze niż sram.
Zgrabnie omijasz odpowiedź na temat tego czy rzeczywiście popierasz to co piszesz praktyką czy to 100% teoria krzykacza
I w 100% zgadzam się z postem powyżej, czyszczone działa lepiej i dłużej. Ja sobie ułatwiłem robotę kółkami na maszynach z uszczelnieniami 2rs (jeden komplet zrobiłem sam, teraz mam oryginalne alu jakiejś firmy, wymieniacz w nich łożyska raz na jakiś czas) i pancerzem z uszczelnieniami, ale dalej raz na jakiś czas rower po powrocie do domu rower widzi myjkę i potem smary i bardzo to lubi
ultra hiper krótki wózek, a ile to mm? Bo jakbyś nie zauważył wózki w szosach mimo że każdy jest dostępny ss to nie są tej samej długości, wspomniany dura ace ma bardzo krótki wózek ( krótszy niż sora i tiagra np), i jakościowo ta przerzutka przewyższa jakieś tam x-9.
A że jest do dostania w tej samej cenie... To samo tyczy się manetki xtra np, możesz pisać sobie co chcesz i tak dla wielu ludzi w tym mnie będzie to lepsze niż sram.
Zgrabnie omijasz odpowiedź na temat tego czy rzeczywiście popierasz to co piszesz praktyką czy to 100% teoria krzykacza

I w 100% zgadzam się z postem powyżej, czyszczone działa lepiej i dłużej. Ja sobie ułatwiłem robotę kółkami na maszynach z uszczelnieniami 2rs (jeden komplet zrobiłem sam, teraz mam oryginalne alu jakiejś firmy, wymieniacz w nich łożyska raz na jakiś czas) i pancerzem z uszczelnieniami, ale dalej raz na jakiś czas rower po powrocie do domu rower widzi myjkę i potem smary i bardzo to lubi

Wszystko się da, tutaj masz slx z wózkiem starej 105

najczęściej wymaga to jedynie dorobienia otworku pod śrubę która blokuje wózek w korpusie ( nacięcie na bolcu jest na różnej odległości pomiędzy różnymi wózkami), tutaj przykładowo przerzutka 105, masz to oznaczone jako element nr 9, widać nacięcie na bolcu i śrubę wkręcaną od dołu
http://techdocs.shimano.com/media/techd ... 609118.pdf

najczęściej wymaga to jedynie dorobienia otworku pod śrubę która blokuje wózek w korpusie ( nacięcie na bolcu jest na różnej odległości pomiędzy różnymi wózkami), tutaj przykładowo przerzutka 105, masz to oznaczone jako element nr 9, widać nacięcie na bolcu i śrubę wkręcaną od dołu
http://techdocs.shimano.com/media/techd ... 609118.pdf
SeraaX może nie tak odrazu "jakiś tam sram x9" bo to że Ty jesteś za Shitmano, to nie znaczy że każdy jest...
Osobiście miałem już kiedyś XT i X9 i na żadne z nich nie narzekałem, może w XT troche wózek się tłukł bo był długi...
Troche innego podejścia do sprzętu bo każda firma ma swoje + i - , a X9 lepiej sprawdza sie w DH/FR niż dura-ace czy XT
Osobiście miałem już kiedyś XT i X9 i na żadne z nich nie narzekałem, może w XT troche wózek się tłukł bo był długi...
Troche innego podejścia do sprzętu bo każda firma ma swoje + i - , a X9 lepiej sprawdza sie w DH/FR niż dura-ace czy XT

-
- Kontakt: