36 Talas 180 R/RC2

Screamer
Kontakt:

36 Talas 180 R/RC2

Post autor: Screamer »

Cholera, czy to cudo można dostać gdziekolwiek taniej niż tutaj:
http://www.cult-bikes.com/
Ponad 5k za wersję RC2 z rurą tappered...
Czy tam inżynierom z FOX`a też podnieśli wiek emerytalny czy podnieśli ceny paliw ? ;/
misiopysio
Kontakt:

Post autor: misiopysio »

Stałem przed podobnym problemem, jednak słyszałem kilka opinii na temat talasów i nie są one pochlebne, narazie czekam na Duroluxa 2012:)
BikerJG
Kontakt:

Post autor: BikerJG »

misiopysio pisze:Stałem przed podobnym problemem, jednak słyszałem kilka opinii na temat talasów i nie są one pochlebne, narazie czekam na Duroluxa 2012:)
Prowokacja?

Screamer ebay.com lub cierpliwosc na allegro :) W zyciu nie kupil bym widelca po cenie cultbikes.

Pozdro!
Screamer
Kontakt:

misiopysio z całym szacunkiem ale co Ty pleciesz... ? zamiennikiem dla fox`a 36 miałby być durolux ? Bez przesady ;)) Wiem, że cena jest kosmiczna ale jak trochę stanieje to coś mi się wydaje, że nagle raptem będzie miał duużo lepszą opinię ten widelec. To była tak dopracowana konstrukcja w zeszłych modelach, że wątpie, że to skopali tylko zwiększając skok.. ?
misiopysio
Kontakt:

Post autor: misiopysio »

Nie twierdzę że jest zamiennikiem ale jak ktoś chce mieć 180 rulowanego skoku to wielkiego wyboru nie ma,właściwie to zostaje chyba tylko totem którego na chwile obecna właściwie nie ma gdzie kupić.
A jeśli chodzi o prace to na pewno nie można o niej powiedzieć że jest zła ale za 5koła spodziewał bym się ideału, jednak bazuje tylko na cudzej opinii więc nie wiem na ile jest wiarygodna.
tsuful_zoo
Kontakt:

Post autor: tsuful_zoo »

na pinkbike'u looknij bo są taniej z tego co widzialem

Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

misiopysio pisze:Nie twierdzę że jest zamiennikiem ale jak ktoś chce mieć 180 rulowanego skoku to wielkiego wyboru nie ma,właściwie to zostaje chyba tylko totem którego na chwile obecna właściwie nie ma gdzie kupić.
A jeśli chodzi o prace to na pewno nie można o niej powiedzieć że jest zła ale za 5koła spodziewał bym się ideału, jednak bazuje tylko na cudzej opinii więc nie wiem na ile jest wiarygodna.
Jeszcze jest X-fusion jak 170mm starcza.
tsuful_zoo
Kontakt:

Post autor: tsuful_zoo »

no jest jeszcz lyrik 170 ( z mozliwoscia na 180 )
Bos Deville 170 i N'dee 180mm
wybór jest tylko trzeba miec kase

kondi_w1
Kontakt:

Post autor: kondi_w1 »

Jeśli chcesz Talasa 180 to tylko RC2. Wersja R jest do bani, pisali o tym kiedyś w bB przy okazji testu Kony. Widelec zapadał się i nie dało się go należycie ustawić. Receptą na to zło jest tłumik Rc2 gdzie pomocą służy regulacja kompresji. Drożej ale warto dopłacić.

A nie myślałeś o wersji Float albo o Marzo 66RC3 ti?? Potrzebujesz Talasa??
Mam w/w 66 i z czystym sumieniem polecam.
http://dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=67764 [i]oraz[/i] 68549
Screamer
Kontakt:

Chciałem talasa bo mam scott`a voltage fr. W tej chwili mam z tyłu jakieś chyba 130mm skoku także jakbym przyfasolił 180 z przodu to by nie było kolorowo. Nie wykluzam używanie dłuższego dampera i wówczas większy skok by się z przodu przydał ;) Chyba, że marzocchi ma jakiś wideł z dobrą regulacją z przodu i przystosowany do cięższych zastosowań ? ;)
Spaced
moderator
Kontakt:

kondi_w1 pisze:
Jeśli chcesz Talasa 180 to tylko RC2. Wersja R jest do bani, pisali o tym kiedyś w bB przy okazji testu Kony. Widelec zapadał się i nie dało się go należycie ustawić. Receptą na to zło jest tłumik Rc2 gdzie pomocą służy regulacja kompresji. Drożej ale warto dopłacić.
To jest jakaś bzdura bo to jest ten sam amortyzator tylko rc2 ma wiecej regulacji. Może pod kone był po prostu niedotłumiony ale foxa zawsze mozna rozebrac i ogarnac tłumienie kompresji w środku.

To, że w ogóle bb jest dla ciebie źródłem informacji o dh/fr jest komiczne bo panowie nie wiedza nic na ten temat.
poeta
Kontakt:

Post autor: poeta »

Chciałem talasa bo mam scott`a voltage fr. W tej chwili mam z tyłu jakieś chyba 130mm skoku także jakbym przyfasolił 180 z przodu to by nie było kolorowo. Nie wykluzam używanie dłuższego dampera i wówczas większy skok by się z przodu przydał ;) Chyba, że marzocchi ma jakiś wideł z dobrą regulacją z przodu i przystosowany do cięższych zastosowań ? ;)
No do voltage fr jak nic będzie pasował 66rc3evo Ti, nie za ciężki i napewno jest przystosowany do cięższych zastosowań, można było kupić za niecałe 3kzł
trzymajmy się ramy to się nie posr...
Screamer
Kontakt:

No ale to wciąż będzie 180 mm z przodu a z tyłu przy ustawieniu slopestyle 135mm. Chyba to nie zagra ?
W chwili obecnej mam totema coil 2010 z przodu obniżonego na 165mm
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Tłumik evo rozkręcasz i dodajesz podkładki. Można go w ten sposób obniżyć(ja bym tak zrobił skoro jest taka możliwość - nawet nie fabryczna), przy czym nie wiem czy da radę aż o 3-4cm ze względu na sprężynę.

Poza tym jeszcze każde powietrze pracujące jak dual air/protone można obniżyć ciśnieniami.
kondi_w1
Kontakt:

Screamer - Do voltage wybór jak najbardziej słuszny. Kumpel z UK urządza takie samo polowanie. Dalej namawiam Cię na RC2 nie R.

Spaced - Nie trzeba się znać na DH/FR żeby stwierdzić czy widelec zapada się podczas ostrego zjazdu w dół czy nie, taka przypadłość prostych talasów i to nie jest tylko opinia bB, znajomi jeżdżący na talasach 160mm też mieli problem z nurkowaniem przodu. Powiedz mi jeszcze jaki jest sens kupowania tańszego/prostszego modelu który trzeba rozebrać i kombinować z tłumieniem w środku albo zastępować jakimiś innymi tłumikami, kiedy rozważa się nowy amortyzator. Nie zapominajmy o tym że gwarancją możemy sobie wtedy podetrzeć siedzenie. A może kol. Sreamer podobnie jak ja nie lubi babrać się z jakimiś kombinacjami tylko kupić amor wyposażony w regulacje które pozwolą optymalnie zestroić charakterystykę????
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Po co te znaki zapytania?
kondi_w1 pisze:Powiedz mi jeszcze jaki jest sens kupowania tańszego/prostszego modelu który trzeba rozebrać i kombinować z tłumieniem w środku albo zastępować jakimiś innymi tłumikami, kiedy rozważa się nowy amortyzator.
Cena?????
kondi_w1
Kontakt:

Znaki?? No tak powinny być jeszcze wykrzykniki.
Cena!!! Wg Cultu różnica między R a RC2 z rurką 1 1/8 cala, to ok 16,5% (700 zł). Taper jest tylko RC2. Zakładam że różnica procentowa w cenie na portalach aukcyjnych pomiędzy modelami będzie taka sama.
W dalszym ciągu uważam że różnicę powiedzmy 400-500 zł można znieść (przy zakupie poza Cultem).
A co jak się amor sypnie na całego. Może się wtedy okazać że ten niby tańszy pokombinowany - bez gwarancji, wyjdzie drożej niż RC2.
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

kondi_w1 pisze:A co jak się amor sypnie na całego. Może się wtedy okazać że ten niby tańszy pokombinowany - bez gwarancji, wyjdzie drożej niż RC2.
A co jak Ci go ktoś - odpukać - ukradnie? Wyjdzie większa strata niż R... Btw http://allegro.pl/fox-36-rc2-fit-180mm- ... 22680.html jak widać Foxy chodzą taniej niż po swoich kosmicznych cenach katalogowych, wystarczy czekać/szukać. W Unii jesteśmy poza tym.
Spaced
moderator
Kontakt:

kondi_w1 pisze:Spaced - Nie trzeba się znać na DH/FR żeby stwierdzić czy widelec zapada się podczas ostrego zjazdu w dół czy nie, taka przypadłość prostych talasów i to nie jest tylko opinia bB, znajomi jeżdżący na talasach 160mm też mieli problem z nurkowaniem przodu. Powiedz mi jeszcze jaki jest sens kupowania tańszego/prostszego modelu który trzeba rozebrać i kombinować z tłumieniem w środku albo zastępować jakimiś innymi tłumikami, kiedy rozważa się nowy amortyzator. Nie zapominajmy o tym że gwarancją możemy sobie wtedy podetrzeć siedzenie. A może kol. Sreamer podobnie jak ja nie lubi babrać się z jakimiś kombinacjami tylko kupić amor wyposażony w regulacje które pozwolą optymalnie zestroić charakterystykę????
Jasne co nie zmienia faktu, ze cytowany art.jest w błedzie bo dało sie go ustawic i nie jest do bani bo to ten sam amor tylko fabrycznie z tłumieniem kompresji ustawionym na niskiej wartosci.

Zreszta to bardzo zalezy od amora. Pod rózne amory róznie oemowo je ustawiaja. Moze sie zdarzyc, ze trafisz na dotłumioną Rke.
ODPOWIEDZ