Fox DHX 5 AIR - Big Hit 09
Według Darexa z Proshox te tuleje nie zmieniają położenia pisał to kiedyś w jakimś temacie z tymi tulejami, najlepiej zadzwoń do nich i się dopytaj. Pomierz tuleje i śruby montażowe dampera, wtedy dokładnie się dowiesz co i o ile mm się przesunie. Następnie wykonaj pomiary z ramą i damperem i jak wszystko będzie pasowało to zamów te tuleje i zamontuj. Tak na "oko" nikt Ci nie zagwarantuje, że to będzie pasowało.
Te rzeczy rozumiem i Twoje zalecenia z drugiego zdania.Po wygraniu aukcji proszę o przesłanie wiadomości z:
-szerokością tulejki
-średnicą śruby np. M8 lub 8mm
- model i firmę amortyzatora oraz ramy wraz z rokiem produkcji
-rodzajem tulejki ślizgowej: standardowa stalowa (DU) czy polimerowa
Rozwiń proszę: Następnie wykonaj pomiary z ramą i damperem
Pomiary czego?
Chodzi mi o to żebyś przedzwonił/napisał mailem te dane i dowiedział się jaki w tej ramie z tym damperem i tulejami uzyskasz offset, bo te 6mm (które podałeś gdzieś wyżej) to przy jakiejś tam konfiguracji jest, przy Twojej będzie inny. Następnie znając offset zmierzył czy będzie on wystarczający aby tłok nie haczył o link. Bo może się okazać, że mimo zakupu tulejek dalej będzie lipa i kasę w błoto wyrzucisz. Jak pomierzysz będziesz pewny, że wszystko zgra.
Mam nadzieję, że teraz jaśniej.
Mam nadzieję, że teraz jaśniej.
Odświeżam
Dostałem odpowiedź od Proshox i na jednym oczku zyskam 2mm czyli maksymalnie 4mm.
_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/
Na "zmodowanej" tulejce, którą Wam pokazałem zyskuje ~1.5-2.2mm(nie wiem dokładnie jak śruba siedzi po "zaskoczeniu").
Ubytek w damperze to ~2.5mm(zawyżyłem trochę bo ciężko to zmierzyć)
Powiem Wam jak to rozumiem i czekam co Wy na to:
* redukcja starej tulei + ubytek w damperze = tyle ile potrzebuje
1.5/2.2mm + 2.5mm = 4mm albo 4.7mm
https://picasaweb.google.com/1003138630 ... 7473490690
Do tego w linku ~1.5mm mierząc głębokość starcia
Jeśli uwzględnię "zapas" linka to niby mógłbym go wstawić, ale nie wiadomo czy przy dobiciu jeszcze będzie haczyć.
Co o tym sądzicie?
Btw jak to jest możliwe, że do ramy z długością 216 wsadzono damper 222 po "redukcji" ~2mm?
@Edit
Może dać jakiś barwnik na te ubytki materiału i kontrolować co się będzie działo? Nie śpieszy mi się z tym damperem bo i tak rower od września nie jeździ, więc dawajcie pomysły.
Dostałem odpowiedź od Proshox i na jednym oczku zyskam 2mm czyli maksymalnie 4mm.
_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/
Na "zmodowanej" tulejce, którą Wam pokazałem zyskuje ~1.5-2.2mm(nie wiem dokładnie jak śruba siedzi po "zaskoczeniu").
Ubytek w damperze to ~2.5mm(zawyżyłem trochę bo ciężko to zmierzyć)
Powiem Wam jak to rozumiem i czekam co Wy na to:
* redukcja starej tulei + ubytek w damperze = tyle ile potrzebuje
1.5/2.2mm + 2.5mm = 4mm albo 4.7mm
https://picasaweb.google.com/1003138630 ... 7473490690
Do tego w linku ~1.5mm mierząc głębokość starcia
Jeśli uwzględnię "zapas" linka to niby mógłbym go wstawić, ale nie wiadomo czy przy dobiciu jeszcze będzie haczyć.
Co o tym sądzicie?
Btw jak to jest możliwe, że do ramy z długością 216 wsadzono damper 222 po "redukcji" ~2mm?
@Edit
Może dać jakiś barwnik na te ubytki materiału i kontrolować co się będzie działo? Nie śpieszy mi się z tym damperem bo i tak rower od września nie jeździ, więc dawajcie pomysły.
Jeśli na tej wyciętej tulejce miałeś 1.5 - 2.2, a na nowej offsetowej będziesz miał 2mm.To masz odpowiedź, że dalej będzie lipa. Jedyne co się zmieni to to, że teraz będziesz miał to zrobione tak jak być powinno z zastosowaniem tulejki, a wcześniej było chałupniczo wycięte.
Prościej będzie jak sprzedasz ten damper i na jakiś inny zamienisz z odpowiednią długością montażową i pasujący do ramy.
Prościej będzie jak sprzedasz ten damper i na jakiś inny zamienisz z odpowiednią długością montażową i pasujący do ramy.
Chyba nie do końca jesteś świadomy jak to powinno wyglądać po zamontowaniu. Wpływ na to, żeby tłok o link nie haczył i tak będzie miała tylko jedna tulejka. W dodatku musisz ją ustawić tak, że zmieni ona długość dampera o te +2mm. Montując drugą tulejkę na -2mm, tak czy siak łączny zysk z tulejek wyjdzie ci 0mm, a nie 4mm tak jak ty liczysz. Spróbuj to sobie wyobrazić albo narysować.