Specialized Big Hit & demo 8, Problem z wahaczem

GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

No gdzie, bez problemu większość kurierów da się zamówić. Nie sprawdzałem wszystkich ofert ale bez problemu znajdziesz.
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

133 posty, 8 stron tematu z cyklu jebanie kota za pomocą młota w tym przypadku big hita, rozkmina sprzedawcy z kupującą posiadającą mniejsze IQ niż moje adidasy z zeszłego roku, wybaczcie że nie wniosę tu nic nowego, ale temat jak najbardziej adekwatny aby pojawić sie w kolejnym cyklu perełek.
Back in black
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

DHL, UPS przyjeżdżają tylko jak firma chce zamówić.
Nigdzie nie ma napisane, ale jak zadzwonisz to się dowiesz ;)
Z gówna bata nie ukręcisz.
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

brooce pisze: W 2011 roczniku Dartmoor Phantoma musiałem ścisnąć trochę tylny trójkąt przy zamykaniu piasty, z pół centymetra za szerokie haki były
Ja nie uznam że to prawidłowe. Osobiście oddałbym na gwarę bo takie coś to śmiech na sali jest.
Killo
Kontakt:

Post autor: Killo »

KubaLaPL pisze:DHL, UPS przyjeżdżają tylko jak firma chce zamówić.Nigdzie nie ma napisane, ale jak zadzwonisz to się dowiesz

Z całym szacunkiem nie chrzań ostatnio jako osoba prywatna wysyłałem chyba z 5 paczek DHL'em przyjechali do chaty zabrali, pojechali. UPS tak racja, tylko jak jesteś firmą i masz z Nimi podpisaną umowę to wezmą i zabiorą. Prywatnych nie obsługują.
http://www.facebook.com/13bikes
http://tnij.org/7pfafp4 Satanistyczna Kosa FR
KubaLa
moderator
Kontakt:

To może się pozmieniało, ze 2,3 lata temu bł z tym problem. Od tamtego czasu wysyłam jako firma, więc nie orientuję się :oops:
xDkrystian
Kontakt:

Post autor: xDkrystian »

Email który otrzymałem :
Rame naprostowali i kolo jest przesunięte o 5mm i syn jeździ , nie mam ochoty się z panem dalej kłócic ale przez przyzwoitos uważam że powinien Pan jakąs sume zwrócic

jednak jestem pewien że ramka była okey, tylko się babka ocknęła że trzeba koło przesunąć,
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

xDkrystian pisze:ale przez przyzwoitos uważam że powinien Pan jakąs sume zwrócic

Przez przyzwoitość najwięcej wnoszącym do tematu też powinieneś coś odpalić. Skoro babka odpusciła (może w końcu poszła po rozum do głowy to też odpuść. Z resztą, ciekawe jakiej sumy się spodziewała? Zakładając nawet, że rama była krzywa, ciekawe jak została naprostowana, jeśli w tym "profesjonalnym" serwisie, to dobrą reklamę sobie robią.
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Wyślij jej 3.50PLN. :D
xDkrystian
Kontakt:

Post autor: xDkrystian »

9,99 PLN jej miałem wysłać ale niech spier***
szumasta
Kontakt:

Post autor: szumasta »

Pewnie się w końcu któryś z "magików" w tym serwisie zorientował, że wystarczy koło przeciągnąć trochę, ale skoro taka afera wyszła to głupio się było przyznać. Lepiej powiedzieć, że się ramę naprostowało, tu się pod klepało, tam naciągnęło i teraz pasuje. Polska rzeczywistość :)
KubaLa
moderator
Kontakt:

I dobrze, teraz jakiekolwiek roszczenia jeśli byłoby coś nie tak możesz odpychać, że rama była gięta przez nich i ty nie masz na to wpływu.
=Pietr3k=
Kontakt:

Post autor: =Pietr3k= »

Przyznam, że temat trzymał w napięciu do ostatniej chwili...
Szkoda, że tak późno go zauważyłem, bo skrzywienie wahacza o 2 cm bez pęknięcia jakiegokolwiek elementu w przypadku takiej wielozawiasowej ramy jest niemal niemożliwe.

Po 1. Aluminiowa rama pracuje ale tylko w płaszczyźnie pionowej i są to odkształcenia rzędu kilku mm. Te odkształcenia są wręcz uwzględniane przy projektowaniu ramy. Bocznie zakłada się, że rama ma być sztywna.
Zatem jak mocno trzebaby było uderzyć (i jak?) aby rama z utwardzanego alu nie pękła przy tak dużym skosie? - niewykonalne! Chyba że w piecu...

Po 2. Jak sprawdzić, czy rama typu full jest prosta co do mm wg. założeń konstruktorskich?
Należy wyjąć tylne koło, wymontować sprężynę z tłumika lub całkiem go wymontować i kierować zawieszeniem w dół i w górę w zakresie całego skoku. Jeśli czujemy w jakimś momencie opór lub podejrzane dźwięki, to rama może być lekko skrzywiona (zakładam, że łożyska są nasmarowane w dobrym stanie).

Dla dokładniejszego pomiaru wyjmujemy samą sprężynę z dampera (koło zakładamy spowrotem) i przy różnym zakresie ugięcia zawieszenia sprawdzamy czy przy odkręcaniu jakiegoś linka/popychacza/zawiasu nie występuje samoczynne przesunięcie otworu względem gniazda po wykręceniu śruby łączącej obydwa ruchome elementy.

To samo powinien zrobić sławetny Rychtarski lub owy krzak-serwis, ale przecież korzystniej urwać 400zł na prostowaniu czegoś prostego :) ;)
italios
Kontakt:

Post autor: italios »

Co do 2 ptk.

W tym wypadku widełki miały być odsunięte. Tego sie nie sprawdzi tym sposobem imho.

Ten dokladniejszy pomiar... nie kminie tego.
i przy różnym zakresie ugięcia zawieszenia sprawdzamy czy przy odkręcaniu jakiegoś linka/popychacza/zawiasu nie występuje samoczynne przesunięcie otworu względem gniazda po wykręceniu śruby łączącej obydwa ruchome elementy.
Jeśli jakiś element ma jakąś tam masę i trzyma go śruba to grawitacja nie zrobi swojego i nie przesunie go? Jak w końcu ma być? Przy czy po wykręceniu?
=Pietr3k=
Kontakt:

Post autor: =Pietr3k= »

W tym wypadku widełki miały być odsunięte. Tego sie nie sprawdzi tym sposobem imho.
- w tym wypadku wystarczy samo pasowanie piasty ;)

Co do pkt. 2. Bierzemy jakiś rower, niech będzie ten sam BH '09 z tematu z dwoma białymi łącznikami.
Wyjmujemy w nim jedynie sprężynę z dampera, aby umożliwić beznaprężeniowe ugięcie zawieszenia w pełnym zakresie.

Przy zerowym stopniu ugięcia, wykręcamy dla przykładu jeden z łączników zawieszenia (lewy biały łącznik) i wkręcamy go spowrotem,.. ale już przy maksymalnym ugięciu ramy.

Jeśli rama ma minimalne skrzywienie któregokolwiek łącznika lub części tylnego trójkąta, wówczas powstają naprężenia, które widać właśnie przy skręcaniu/rozkręcaniu. Objawia się to tym, że wyjęty łącznik przy minimalnym skoku odkręca się i przykręca bez oporów a przy ugiętym zawieszeniu czujesz, że łożysko nie może wskoczyć w tulejkę lub jakaś śruba jest przesunięta w świetle otworu.
Może być mnóstwo takich odchyłek i w zależności od płaszczyzny skrzywienia problemy pojawią się przy 0mm v 30mm v 100mm ugięcia, itp...

U mnie w ramie wielowahaczowej miałem sytuację że pojawiły się dziwne skrzypienia, pomierzyłem rower w każdej płaszczyźnie i było niby okej... ale jak tylko odkręciłem śrubę od jednego z wahaczy to otwór w łożysku automatycznie 'uciekł' na kilka mm i nie mogłem tej śruby spowrotem wkręcić. Zjawisko takie występowało u mnie tylko przy ~60/220mm ugięcia zawieszenia. Rama była skrzywiona właśnie w tej płaszczyźnie.
italios
Kontakt:

Post autor: italios »

Teraz rozumiem wszystko, dzięki za profesjonalne wytłumaczenie ; )
ODPOWIEDZ