Obdrapania od łańcucha na tylnym wahaczu

malymaly23
Kontakt:

Obdrapania od łańcucha na tylnym wahaczu

Post autor: malymaly23 »

Witam. Chciałbym sie dowiedzieć czy należy czymś zakonserwować obdrapania od łańcucha na tylnym wahaczu, moze zamalować czy coś w tym stylu. Aluminium niby jak odkryte to sie utlenia itp. wiec nie wiem czy cos z tym robić czy raczej nic sie z tym nie bedzie działo. Pozdrawiam
Załączniki
mondraker.jpg
LisuKrakow
Kontakt:

Post autor: LisuKrakow »

nic sie z tym nie stanie, juz za pozno ogolnie, kup neopren na to albo detka owin i tyle.
http://www.goride.pl 661, Royal, Dartmoor, Funn najtaniej w PL - POLECAM
DustiN
Kontakt:

Post autor: DustiN »

Ja jak miałem takie coś u siebie, to wziąłem zwykłego spreya (jak masz czarna rame, to czarnego) pomalowałem w tym miejscu, gdzie były obdrapania (żeby to kiedyś tam nie złapało korozji), a następnie kupiłem taką osłonkę (20zł ) na łańcuch firmy VELO na rzep :) Ale rzeczywiście, możesz starą dętką owinąć, lub też zwykłą taśmą izolacyjną do kabli :) Dokładnie, ładnie kilka razy owinąć, powiedzmy tak ze 2-4 warstwy i będzie okej. Kolega tak zrobił, i jeździ i jest okej, łańcuch nie niszczy mu ramy. Pozdro
Dh To moja Druga połówka S**o !
biadaczq
Kontakt:

Re: Obdrapania od łańcucha na tylnym wahaczu

Post autor: biadaczq »

Widać, że osoba posiadająca tą ramę przed tobą była na tyle głupia i leniwa, że nie chciało się jej założyć osłonki.
Niestety niezbyt z tym coś zrobisz tak osłonkę co nie pogorszysz sprawy i będzie to też już nie widoczne.

Pozdrawiam.
BMX National Champion
dzemi15
Kontakt:

Post autor: dzemi15 »

Kup osłonę to jest najlepsze wyjście, wiem z doświadczenia.
[S]Kask 661 strike r.M http://tnij.com/RwJFU
BH+fox van r +box race 08 http://tnij.com/nOdoF
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

DustiN pisze:, gdzie były obdrapania (żeby to kiedyś tam nie złapało korozji)
Eh... Skoro lakier Ci się trzyma aluminium to znaczy, że rama skorodowała już bardzo mocno w tym miejscu. Inaczej farba się nie trzyma alu...
Żeby nie było niedomówień, skorodowane aluminium nie traci żadnych właściwości. Patrz anoda.
Z gówna bata nie ukręcisz.
bamix71
Kontakt:

Post autor: bamix71 »

...zmieniają temat...kupiłeś tego Prayera z Pb?nie jest doj....y?
Radix
royal'ek
Kontakt:

Post autor: royal'ek »

owiń wahacz starą dętką 8-)
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

Kurna baba musiała na tym jeździć. -_-
nhp890
Kontakt:

Post autor: nhp890 »

Polecam owijkę do rakiet tenisowych. Wytrzymała, dobrze tłumi i niedroga.
bakubrody
Kontakt:

Post autor: bakubrody »

Tlenek aluminium jest wytrzymalszy od samego aluminium i tworzy śmiesznie cienka warstwę , korozji jest tyle ile trzeba to stworzenia tej warstwy , ja nie owijałem dętką tylko rozkręciłem wahacz i naciągnięciem dętkę , ładniej to wygląda niż owinięta guma i w razie czego można naciągnąć z 2 -3 warstwy .
KubaLa
moderator
Kontakt:

bakubrody pisze:Tlenek aluminium jest wytrzymalszy od samego aluminium
Trochę to uogólniłeś ;)
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Co za różnica? Nawet sprejem mógłby to poprawić...
Puncu
Kontakt:

Post autor: Puncu »

Weź to oczyść delikatnie benzyną, daj podkład, później na czarno i osłonka. A z czego ją zrobisz to już masz wolną rękę. To jest według mnie najlepsze rozwiązanie.

Jeżeli nie masz kasy/czasu to lakier do paznokci przynosi ciekawe efekty, pożycz od dziewczyny/siostry/koleżanki.
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
DustiN
Kontakt:

Post autor: DustiN »

Eh... Skoro lakier Ci się trzyma aluminium to znaczy, że rama skorodowała już bardzo mocno w tym miejscu. Inaczej farba się nie trzyma alu...
Żeby nie było niedomówień, skorodowane aluminium nie traci żadnych właściwości. Patrz anoda.
Nie malowałem tego lakierem, tylko zwykłym sprayem (Manta).

Zrób tak:

Kup sobie papier ścierny o gradacji powiedzmy 180 i dokładnie całość wyszlifuj. Następnie zakup papier ścierny o gradacji 240 lub jeszcze drobniejszy i znów dokładnie wyszlifuj. Potem już tylko odpyl (w tym celu np woda z płynem do naczyń), dokładnie wysusz, odtłuść jakimś rozcieńczalnikiem (np. benzyna ekstrakcyjna). Potem kup sobie Spray-a, najlepiej Manta (cena za puszkę dowolnego koloru, to bodajże od 20 do 45 zł), a następnie weź sobie zrób podkład, czyli weź pomaluj jedną, cienką warstwę tym spray-em. Dobrze by było, abyś poczekał po tym pomalowaniu (żeby dobrze się ta farba przyjęła do ramy), ja czekałem 1 dzień. Oczywiście ramę musisz oczyścić do "Czystej" blachy.

Po tym jak odczekasz, powiedzmy tam 1 dzień (możesz ze 2-3 godziny, ale im dłużej, tym lepiej) normalnie obklej sobie ładnie taśmą, tak żebyś miał pomalowane równiutko, a następnie obklej taśmą izolacyjną (jak dobrze wyschnie ! czyli kolejne ze 2-3 no 1 dzień czekania, zależy ile Ci się chcę) albo ewentualnie nałóż kupioną w sklepie osłonkę, może być plastikowa, cena to jakieś 2,50 - 5 zł.

Efekt? Mi nie odpada ta farba ze spray-a co pomalowałem, nie ma żadnych odprysków, oczywiście maluj z odpowiedniej odległości, tak z 10-15 cm od tego. Nie odpada farba, nie ma odprysków, nie zlewa mi się przy malowaniu, jest wszystko okej :) Nawet myje Carsher-em rower i jest okej :) A śmigam na tym pomalowaniu już 1,5 roku. Pozdrawiam :)

P.S po takiej operacji, w tym miejscu co malowałeś, rama aluminiowa, nawet jak i stalowa nie ma prawa złapać rdzy, ponieważ czysta blacha jest zakryta farbą, a w dodatku taśmą izolacyjną/dętką bądź osłonką. Pozdrooo
Dh To moja Druga połówka S**o !
KubaLa
moderator
Kontakt:

Po szlifowaniu papierem poczekaj ze 2-3 dni, będziesz miał większą pewność, że lakier/farba/spray, jak zwał tak zwał, nie odpadnie.
DustiN pisze:rama aluminiowa, nawet jak i stalowa nie ma prawa złapać rdzy,
Od kiedy aluminium rdzewieje :shock: :shock: :shock: :shock:
malymaly23
Kontakt:

Post autor: malymaly23 »

tak kupiłem tego Prayera z PB. Jestem zadowolony. Oprócz kilku rys i tego obdrapania na wahaczu rama prosta, sprawna itp. A co do tego wahacza no to myślę ze jak znajdę chwile czasu prysnę ja jakąś farba a tym czasem pójdzie owijka od kiery do kolarki. Dzieki za pomoc
ODPOWIEDZ