Obdrapania od łańcucha na tylnym wahaczu
-
- Kontakt:
Obdrapania od łańcucha na tylnym wahaczu
Witam. Chciałbym sie dowiedzieć czy należy czymś zakonserwować obdrapania od łańcucha na tylnym wahaczu, moze zamalować czy coś w tym stylu. Aluminium niby jak odkryte to sie utlenia itp. wiec nie wiem czy cos z tym robić czy raczej nic sie z tym nie bedzie działo. Pozdrawiam
-
- Kontakt:
nic sie z tym nie stanie, juz za pozno ogolnie, kup neopren na to albo detka owin i tyle.
http://www.goride.pl 661, Royal, Dartmoor, Funn najtaniej w PL - POLECAM
Ja jak miałem takie coś u siebie, to wziąłem zwykłego spreya (jak masz czarna rame, to czarnego) pomalowałem w tym miejscu, gdzie były obdrapania (żeby to kiedyś tam nie złapało korozji), a następnie kupiłem taką osłonkę (20zł ) na łańcuch firmy VELO na rzep
Ale rzeczywiście, możesz starą dętką owinąć, lub też zwykłą taśmą izolacyjną do kabli
Dokładnie, ładnie kilka razy owinąć, powiedzmy tak ze 2-4 warstwy i będzie okej. Kolega tak zrobił, i jeździ i jest okej, łańcuch nie niszczy mu ramy. Pozdro

Dh To moja Druga połówka S**o !
Re: Obdrapania od łańcucha na tylnym wahaczu
Widać, że osoba posiadająca tą ramę przed tobą była na tyle głupia i leniwa, że nie chciało się jej założyć osłonki.
Niestety niezbyt z tym coś zrobisz tak osłonkę co nie pogorszysz sprawy i będzie to też już nie widoczne.
Pozdrawiam.
Niestety niezbyt z tym coś zrobisz tak osłonkę co nie pogorszysz sprawy i będzie to też już nie widoczne.
Pozdrawiam.
BMX National Champion
Eh... Skoro lakier Ci się trzyma aluminium to znaczy, że rama skorodowała już bardzo mocno w tym miejscu. Inaczej farba się nie trzyma alu...DustiN pisze:, gdzie były obdrapania (żeby to kiedyś tam nie złapało korozji)
Żeby nie było niedomówień, skorodowane aluminium nie traci żadnych właściwości. Patrz anoda.
Z gówna bata nie ukręcisz.
Tlenek aluminium jest wytrzymalszy od samego aluminium i tworzy śmiesznie cienka warstwę , korozji jest tyle ile trzeba to stworzenia tej warstwy , ja nie owijałem dętką tylko rozkręciłem wahacz i naciągnięciem dętkę , ładniej to wygląda niż owinięta guma i w razie czego można naciągnąć z 2 -3 warstwy .
-
- Kontakt:
Weź to oczyść delikatnie benzyną, daj podkład, później na czarno i osłonka. A z czego ją zrobisz to już masz wolną rękę. To jest według mnie najlepsze rozwiązanie.
Jeżeli nie masz kasy/czasu to lakier do paznokci przynosi ciekawe efekty, pożycz od dziewczyny/siostry/koleżanki.
Jeżeli nie masz kasy/czasu to lakier do paznokci przynosi ciekawe efekty, pożycz od dziewczyny/siostry/koleżanki.
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
Nie malowałem tego lakierem, tylko zwykłym sprayem (Manta).Eh... Skoro lakier Ci się trzyma aluminium to znaczy, że rama skorodowała już bardzo mocno w tym miejscu. Inaczej farba się nie trzyma alu...
Żeby nie było niedomówień, skorodowane aluminium nie traci żadnych właściwości. Patrz anoda.
Zrób tak:
Kup sobie papier ścierny o gradacji powiedzmy 180 i dokładnie całość wyszlifuj. Następnie zakup papier ścierny o gradacji 240 lub jeszcze drobniejszy i znów dokładnie wyszlifuj. Potem już tylko odpyl (w tym celu np woda z płynem do naczyń), dokładnie wysusz, odtłuść jakimś rozcieńczalnikiem (np. benzyna ekstrakcyjna). Potem kup sobie Spray-a, najlepiej Manta (cena za puszkę dowolnego koloru, to bodajże od 20 do 45 zł), a następnie weź sobie zrób podkład, czyli weź pomaluj jedną, cienką warstwę tym spray-em. Dobrze by było, abyś poczekał po tym pomalowaniu (żeby dobrze się ta farba przyjęła do ramy), ja czekałem 1 dzień. Oczywiście ramę musisz oczyścić do "Czystej" blachy.
Po tym jak odczekasz, powiedzmy tam 1 dzień (możesz ze 2-3 godziny, ale im dłużej, tym lepiej) normalnie obklej sobie ładnie taśmą, tak żebyś miał pomalowane równiutko, a następnie obklej taśmą izolacyjną (jak dobrze wyschnie ! czyli kolejne ze 2-3 no 1 dzień czekania, zależy ile Ci się chcę) albo ewentualnie nałóż kupioną w sklepie osłonkę, może być plastikowa, cena to jakieś 2,50 - 5 zł.
Efekt? Mi nie odpada ta farba ze spray-a co pomalowałem, nie ma żadnych odprysków, oczywiście maluj z odpowiedniej odległości, tak z 10-15 cm od tego. Nie odpada farba, nie ma odprysków, nie zlewa mi się przy malowaniu, jest wszystko okej

P.S po takiej operacji, w tym miejscu co malowałeś, rama aluminiowa, nawet jak i stalowa nie ma prawa złapać rdzy, ponieważ czysta blacha jest zakryta farbą, a w dodatku taśmą izolacyjną/dętką bądź osłonką. Pozdrooo
Dh To moja Druga połówka S**o !
-
- Kontakt: