[Piasta] tylnia czy to juz zgon

klaster
Kontakt:

[Piasta] tylnia czy to juz zgon

Post autor: klaster »

witam, wczoraj ledwo wjechałem w las i coś szczeliło, pierwsze to kieta, ale jest w całości, chce ruszyć a tu pedałując stoję w miejscu, brak ciągu. Prawdopodobnie w tylnej piaście coś się sypło ponieważ trzymając za oponę kolo ręką można obracać kasetę w lewo i prawo.

Czy da się coś z tym zrobić czy piasta doczekała się zgonu Syncros Race 150x12 axle.?
Czy jest coś lepszego od tej ?
Ponieważ od początku co jakiś czas strzelało i myślałem ze to na suporcie ale teraz chyba wiem już czemu
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

Zapadki. Rozkęć i zobacz, może coś się uratuje.
Krzyś
Kontakt:

Post autor: Krzyś »

Mi się zdarzyło to samo w Da Bombie na zawodach w Wiśle, wczoraj zaczęła strzelać, a dziś jak mocniej zapedałowałem to strzeliło konkretniej i tak samo brak ciągu... Swojej nie rozbierałem jeszcze, ale raczej są to zapadki i mam nadzieje, że u mnie tylko sprężynka poszła :)
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

TyLNa.

Rozkręć i zobacz, pewnie masz w środku straszny gnój...
Kuba2211
Kontakt:

Post autor: Kuba2211 »

Ja Osobiście kiedyś chciałem nasmarować wolnobieg żeby lepiej chodził, i z własnej głupoty wlałem w niego troche oleju, zapadki się po przyklejały i też pedałowałem w miejscu pomogło zwykłe rozkręcenie i wyczyszczenie odtłuszczaczem... Polecam rozkręcić i sprawdzić co się stało bo możliwe ze to kwestia 5 minut pracy i będzie jak nowe
klaster
Kontakt:

dzisiaj zaczalem rozkrecac na razie kaseta poleciala w bok teraz nie wiem jak rozebrac beben z wpustami bo nie mam klucza do tego.
Nakretke z kolnierzem od strony tarczy odkrecilem i to zadziwiajaco lekko siedziala, od strony kasety nie wiem czy wykrecac i jak czy zostawic no i czy ta oske trzeba wybijac z lozysk.
Jutro pojade do sklepu po klucz o ile bedzie i jutro o ile dam rade po robocie cokolwiek zrobic ewentualnie po jutrze bede dzialal dalej.

PS i chyba da sie jeszcze uratowac bo czasami chwyta lekko a czasami mocniej czyli cos musialo wyskoczyc.
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

ZaczĄłem, kołnieRZ, pojutrze...

Foty daj przede wszystkim.
klaster
Kontakt:

no i rozebrałem to co zobaczyłem było większym szokiem niż przypuszczałem
napinacz zapadek, czegoś tu brakuje ?
Obrazek

a tu same zapadki, na pewno nie są pierwszej jakości
Obrazek Obrazek
Podsumowanie , jednak zgon zapadek i napinacza

co sadzicie o Dartmoor - Piasta GEE-FORCE albo Hope - Piasta Pro 2 EVO tutaj nie wiem czy czasem nie to przerost ceny do możliwości chyba, ze znacie jakies inne
przemek_06
Kontakt:

Post autor: przemek_06 »

Ale czemu chcesz wymieniać całą piastę? Wymień zapadki, sprężynka jest chyba dobra i powinno działać, chyba, że w piaście wyrobiły się punkty zaczepu...
klaster
Kontakt:

znalazlem tylko to na allegro mam nadzieje ze beda pasowac
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

http://e-bmx.pl/opis/1833294/zestaw-do- ... ec-ns.html
To jest dla ciebie. Jestem niemalże pewny że będzie pasować.

Zapadki masz połamane właściwie. Sprężynka też może nie być już pierwszej świeżości.
klaster
Kontakt:

zamowilem obie zobacze ktore beda pasowac, a w sklepie w ktorym kupilem powiedzieli ze raczej nie dostane samych zapadek jak juz to miske z nimi ale koszt to kolo :shock: 50euro :shock: dokladajac kolejne 50 mam juz nowa piaste :)
klaster
Kontakt:

doszlo i musze powiedziec tak, te z allegro sa waskie i plaskie lecz dlugosciachyba identyczne, te z ebmx no niestety na pierwsze spojzenie to cos nie tak. Przymiarka i wychodzi ze sa grubsze i wystaja po za zewnetrzy obrys bebna jak rowniez krotsze czyli jesli je sklapne to nie klada sie rowno na podlozu. Sprawdze w sobote czy to bedzie wogole pasowac jak przyjade z powrotem z urlopu.

@pietryna jestem ci browara winien ;) , na sucho pasuje troche dziwnie brzeczy ale jutro bede skladal i testowal bo nie mam smaru wiec musze jeszcze to jedno kupic. Jak bedzie trzymac i hulac to zaraz zamawiam wiecej.
Do dzisiaj nie dostalem odpowiedzi z sklepu w ktorym kupilem.

Last-Update:
Dziala, trzyma jak nowka nawet jak przednie kolo podskakuje podczas hamowania i jednoczesnego deptania w pedaly. Wielkie dzieki chlopaki
ODPOWIEDZ