pytanie dotyczące napinacza.

Areeek
Kontakt:

pytanie dotyczące napinacza.

Post autor: Areeek »

Cześć.Teraz planuje kupic sobie napinacz lancucha na dwoch rolkach .Jest on zakladany pod miske suportu.I mam takie pytanie.Czy mogę zrobic tak zena kasecie z tylu bede recznie przekladal lancuch na zebatki takie jakie bede chcial i poprostu bede napinal lancuch tym napinaczem przy przednije zebatce?Ten napinacz napnie az tak duzo lanuchc ? Bo jest roznica miedzy mala zebatka a duza ... lancuch jest inaczej napiety.Bo nie mam zalozonej przezutki i nie moge miec.i chce zrobic tak jak napisalem wyzej
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

Moim zdaniem to nie przejdzie. Siła napinająca łańcuch przy singlu jest na tyle duża, że kółko jeśli wytrzyma to raczej krótko. No i napinasz tylko dołem, góra jest od prowadzenia łańcucha.
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
nopainnogame
Kontakt:

Post autor: nopainnogame »

No,ale po co taki dziwny patent - nie łatwiej dorwać napinacz na tył ? W zwykłym napinaczu czym chcesz regulować napięcie łańcucha,który będzie Ci się z czasem wydłużał ?
https://www.facebook.com/GeckoRS - moja hodowla gadów ;)
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Przekręcając nieco ramie. Rolką z dołu napinać tyle żeby nie spadał. Jak jest to jakiś dwu-rolkowy z niezależnie "regulowanymi" ramionami to wg mnie działa.

Ale zmienianie tego na bieżąco odpada bo żeby napiąć łańcuch nie wystarczy przesunąć rolki. Trzeba ruszyć całe ramie a do tego trzeba odkręcać suport. Taniej wyjdzie kupić ci starą przerzutkę i używać jej tylko jako napinacza.
Areeek
Kontakt:

jA MAM STARĄ PRZERZUTKE ALE MI PRZEZ PRZERZUTKE KOLO WYPADA ;/CHYBA BEDĘ MUSIAŁ OBEJSC SIĘ BEZ PRZERZUTEK.jEDYNIE 2 ZEBATKI.bO TAK MAM PRZEROBIONĄ KASETE NA 2 ZEBATKI.
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

ziomek, bredzisz. Koło nie ma nic wspólnego z przerzutką. Masz je źle wkręcone. Nie da rady, żebyś miał 2 zębatki, bo łańcuch nie będzie napięty bez dodatkowego napinacza z tyłu. nie ogarniasz?
Areeek
Kontakt:

mi kolo wypada przez hak ;/
boogiel
Kontakt:

to je zle skręcasz
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Nie chce mi się wszystkiego czytać, ale to powinno pomóc: http://www.choody.com/artykuly.htm,290
Areeek
Kontakt:

Właśnie wylicytowałem na allegro taki napinacz :
Obrazek

Jak myślicie , z tym napinaczej przejdzie numer taki jak napisalem wyzej? Czyli nakladanie na kasecie lancucha recznie i napinanie tym napinaczem lancucha?
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Nie przejdzie podczas jazdy i na szybko w miejscu o ile nie będziesz ciągle suportu zdejmował... Widzę że nie da się tobie przetłumaczyć.

Przesunięcie rolki gówno ci da a nie napnie łańcuch.
boogiel
Kontakt:

NIE DA SIĘ TAK! Ludzie, nie róbcie z siebie ułomów.
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Areeek pisze:Właśnie wylicytowałem na allegro taki napinacz :
Gratuluję. Pomijając wszystko, o czym Ci napisali wyżej, kaseta ma wycięcia ułatwiające zmiany biegów i najprawdopodniej będzie Ci wrzucać łańcuch w górę sama, aż do skrajnego napięcia łańcucha. I będzie blada dupa. Próbowałeś tak jeździć chociaż czy teoretyzujesz?
_Cycu94_
Kontakt:

Post autor: _Cycu94_ »

Da się tak jeździć, ale nie da się ustawiać biegów :) poza tym gratuluje zmarnowanych pieniędzy na najbardziej nieprzemyślany napinacz. Jak ktoś wyżej napisał, lepiej kupić napinacz na tył.
"Człowieku, przecież wiesz że jesteś w stanie załatwić wszystko tak jak załatwiasz bakanie"
Areeek
Kontakt:

Ok jeżeli nie wypali ten pomysl z przerzucaniem biegow recznie , to zaloze sobie kasete na 2 zebatki.Ona jest przerobiona . Mam na gorze serdniej wielkosci zebatke i na dole malą a po miedzy nimi jest pusto.Teraz mam to zalozone na sredniej zebatce i mam delikatnie za luzny lancuch i gdy czasem na podskokach pedaluje to lancuch spada.(czasami)

To zaloze tak jak teraz mam i tylko delikatnie napnę łańcuch i bedzie dobrze.
boogiel
Kontakt:

Ale ze zmianą przełożenia zmienia Ci się długość łańcucha! Musisz go jakoś napinać. Zresztą, nie mam siły juz tłumaczyć.
Albo zakładasz przerzutkę, albo napinacz z tyłu, albo single speed. Nie ma innej opcji
Areeek
Kontakt:

No dobrze...Ja to rozumiem i dlatego zakladam tą kasete z dwoma zebatkami.Ustawiam na srednia zebatke i napinam łancuch . I spokój.I nic wiecej nie ruszam.Jeżdzę tylko na tej zebatce
ODPOWIEDZ