[Piasta tył] Sur Ringle Jumping Flea 12x150 - łożyska

Korean_Boy
Kontakt:

[Piasta tył] Sur Ringle Jumping Flea 12x150 - łożyska

Post autor: Korean_Boy »

Witam
Mam problem z kolegi kołem, nie moge wyciagnać głównego łożyska od strony napędu - jest ono "schowane" za elementem na którym zazębiają się zapadki. Próbowaliśmy wybić to łożysko i cały element od strony hamulca ale nic nie poszło.

Pytanie brzmi: czy jest jakiś sposób na wyciągniecie tego elementu (zaznaczony na czerwono)? czy to może siedzi na kleju jakims ?

dodam ze nie ma szans zeby to lozysko wyszlo od strony hamulca
Załączniki
IMAG0093.jpg
IMAG0092.jpg
IMAG0091.jpg
UfuS78
Kontakt:

Post autor: UfuS78 »

Łożysko będzie zapieczone, lub przyrdzewiałe co nawet widać, ale wychodzi właśnie od strony zapadek łożysko jest minimalnie mniejsze tak żeby się zmieściło.
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Ze zdjęcia wynika że pierścień zazębiający też powinno dać się wybić. Zastanawiałem się swoją drogą czy w ogóle w piastach się to robi ale chyba tak bo łatwiej jest to osadzić(no jednak musi być ze stali) w korpusie niż bawić się w wtapianie tego w korpus piasty który i tak pewnie jest wycinany a nie odlewany.
Korean_Boy
Kontakt:

Lozysko jest wieksze niz pierscien zazebiajacy i nie ma szans zeby wybic je bez wybijania pierscienia. Probowalismy dzis wybijac caly zestaw tj lozysko i pierscien ale nie szlo. Zostawilem na noc zalane odrdzewiaczem i zobaczymy co bedzie rano.

Mozliwe ze pierscien jest polozony na jakims kleju ?
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Możliwe aczkolwiek wg mnie jest na takim kleju jak łożyska...

Kup gwintowany pręt, kawał rury(albo dwa, jeden o średnicy większej niż pierścień aby oparł się o korpus, drugi aby oparł się z drugiej strony o łożysko), kilka podkładek i nakrętek. Przy pomocy tego wyciśnij sobie to łożysko razem z pierścieniem.
Korean_Boy
Kontakt:

ten element jest wykręcany i potrzeba specjalnego klucza, moze ktos wie gdzie mozna dostac ?
ODPOWIEDZ