Jaka dętka ?

Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

PIRAT pisze:Niekoniecznie waga ale grubość ścianki dętki 2,25mm raczej była decydująca dlatego inne mi pękały jak baloniki i uwierz dobijam często na skałach opony i można zobaczyć na nich liczne spękania oraz wgnioty na obręczy
Uwierz mi tez tak robilem. Nie przebiłbys pewnie lzejszej, a jak chcesz totalnej nieprzebijalnosci to lepszym rozwiazaniem sa juz opony bezdetkowe. Najlepiej na miska/hucha bezdetkach albo detkowych maxxisach/conti kasierze w twoim przypadku bo mocniejsza opona. 823 + cos takiego i masz - ponad kg z wagi i zeby przebic opone musisz ja rozpruć. Chociaz na prawde - troche inny styl na rowerze i problem sneaków redukujesz do prawie zera.

Inna sprawa, że na PŚ chłopaki tną ostro i jakoś poł kilowych dętek nie ładuja. Daje do myślenia? ;)
PIRAT
Kontakt:

Post autor: PIRAT »

LisuKrakow pisze:
Pirat, przeciez i tak predzej czy pozniej ta detke przebijesz. To jest takie gadanie ze jak cos wazy duzo to sie nie psuje. Ja dawniej potrafilem lapac snejki na detkach syncros bht (700gram sztuka) i na nokianach nbx 2.5.
Pozniej zmienilem opony na miniony 42a 2.35 1ply i detki na normalne (+-180gr) i objezdzilem na tym kilka zawodow bez snejka. Teraz tylko oponki zmienilem a detki mam pewnie nadal te same :P
Nie szkoda Ci ladowac kilogram wiecej w rower? i to w takim miejscu? ;p
W końcu na Żarze pękła dętka ale z przodu podczas lądowania z hopy na kamieniach a co do wagi przy takiej masie roweru to raczej nie robi różnicy ;)
http://pirat.pinkbike.com/
Spaced
moderator
Kontakt:

W kołach zawsze robi róznice.

Inna sprawa, ze gram do grama i mamy kilogram. Przy takich wagach to pewnie i z 10 ;)
=disbrainer=
Kontakt:

Post autor: =disbrainer= »

odswiezam temat z pytaniem: czy mozecie polecic jakies detki o wagowej klasie maxxis ultralight, ale szerokosci do 2,5? z tego co wiem, to ultralighty wystepuja tylko do 2,125, a szukam czegos co przy nieco nizszym cisnieniu lepiej wypelnialoby opone od srodka.
=disbrainer=
Kontakt:

Post autor: =disbrainer= »

mozesz ja porownac do maxxa ultralighta? jezdziles moze na obu?
HighFly
Kontakt:

Post autor: HighFly »

A ja się podpenę pod pytanie i zapytam czy stosowanie talku jest faktycznie uzasadnione. Co pwymianachrawde nowe dętki sa zawsze pokryte warstwa talku,ale do tej pory nigdy przy go extra nie stosowałem i jakos nie zauważyłem żadnych negatywnych skutków. Zresztą przy każdej zmianie dętki i pompowaniu trzeba ręcznie oponę pognieść.

HighFly
Kontakt:

Post autor: HighFly »

http://allegro.pl/detka-mtb-continental ... 74815.html
....i myślę że chyba koniec w temacie :)

Spaced
moderator
Kontakt:

To nie lepiej już tubeless zrobić?
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

HighFly pisze:mozesz ja porownac do maxxa ultralighta? jezdziles moze na obu?
Nie, ale miałem w rękach Ultralighta w pracy nieraz i Schwalbe ma większy balon, nie musi się tak rozciągać w obręczy. Jest nominalnie 2.35, ale jak nie masz jakiegoś mega wielkiego 2.5, to ogarnie. I na pewno lepiej niż Maxxis.
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

2ply + moja waga + dentka 1.95 i brak snejka od dluzszego czasu ;)
Na 1ply było pare :D
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Dentka mówisz? :mrgreen: Na 1ply po mieście i okolicach zero problemów, na 2ply + jazda zgodnie z przeznaczeniem roweru również zero, cieszymy się :D
ODPOWIEDZ