Kielce-miejscówka dla początkującego

Lancit
Kontakt:

Kielce-miejscówka dla początkującego

Post autor: Lancit »

Witam

Byłem w zeszłe w wakacje na Telegrafie z kumplem, zjechaliśmy z tras zaraz po lewej i prawej od stoku, ale nie czułem się pewnie, w moich oczach był widoczny strach jak i zmęczenie (pogoda nie dopisała, ponad 30 stopni, duszno, 2h przed burzą) przez co zaliczyłem glebę poprzez upocone ręcę i rękawiczki do dupy jak i gripy starte, na szczęście miałem ochraniacze na nogach i to uratowało mnie przed poważnym urazem piszczela (uderzenie prawą nogą w kamień), ręce miałem tak upocone że w pewnym momencie zeszły mi z klamek i poleciałem :) . Teraz pozmieniałem troszkę rower, nie wypina mi się już koło jak kiedyś, oraz planuję kupić lepszy kask (661), ale dalej nie czuje się jakoś dobrze z myślą o Tele dlatego też pomyślałem nad innymi miejscówkami. Czy istnieją jakieś łagodne trasy na Telegrafie, czy trzeba wybrać się gdzieś indziej? I jak z samą trasą, na początku wiem żeby ją objechać, ale jak to robić? Przejazd np. 50m, powrót i to samo czy odrazu całą?
Grzesiek888
Kontakt:

Post autor: Grzesiek888 »

Pożarowa
FORZA JUVE!!!
Lancit
Kontakt:

Mógłbyś wytłumaczyć gdzie to jest, bo nie jestem z samych Kielc :)
Grzesiek888
Kontakt:

Post autor: Grzesiek888 »

ja tez nie jestem z kielc, to jest ta droga głowna, szeroka i kamienista ktora jak zjedziesz to wyjezdzasz na ulice na przeciwko castoramy, zreszta niech ci chlopaczki z CK wytlumacza bo moze sa lepsze drozki , sciezki , traski dla Ciebie
FORZA JUVE!!!
Lancit
Kontakt:

Dlatego też czekam na odp. rajderów z Kielc :)
miki_ck
Kontakt:

Post autor: miki_ck »

Patrząc w dół stoku:
Jedziesz w prawo, zjeżdżasz kawałek, potem wjeżdżasz na następną górkę (w sumie ze 100m) i po prawej masz początek lajtowej trasy z bandami, muldami, niedużymi hopkami. Na rowerze do XC idzie zjechać w sumie.

Ewentualnie ruszając ze stoku zjeżdżasz w dół drogą w lewo, w stronę Tarnowskiej. Po 200-300m dojeżdżasz do tego "dołka" między dwoma szczytami Telegrafu. Zatrzymujesz się i po lewej stronie zobaczysz "Fantazję", też lajtowa trasa, przynajmniej w górnej części.

Albo jeszcze jedna trasa, idąca od samego stoku w sumie (zaraz się zjeżdża z tej głownej drogi w prawo). Zaczyna się tak jak 4 inne trasy, tylko kieruj się cały czas w lewo, jadąc prawie cały czas równolegle do głównej drogi po lewej. Przy takiej długiej, niskiej bandzie jedziesz prosto i wjeżdżasz na taką dość płaską trasę.
Lancit
Kontakt:

Dzięki miki_ck za info :) Jeśli tylko fundusze pozwolą i kupie dość szybko ten kask to spróbuje dzięki Twoim informacjom dotrzeć tam i pojeździć :) Jak sądzisz, opłaca się wgl tam objeżdżać tą trasę czy poprostu zjechać, next trasa itd?
miki_ck
Kontakt:

Post autor: miki_ck »

Zacznij od tej pierwszej co pisałem. Myślę, że jest dobra na początek żeby nauczyć się płynnie bandy przejeżdżać itp.

I ogólnie najlepiej dłuższymi fragmentami ogarnąć każdą trasę, jak obczaisz wszystko to przejedź całość parę razy i dopiero na następną.
ODPOWIEDZ