Hak na wyciąg

Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Na rowery ze sztycą zintegrowaną rozumiem, mam nadzieje, ze mojej wypowiedzi jako ogólnie krytyki twojego systemu nie wzials bo patent jest super. Po prostu wlasciwie ma to tylko sens jak masz zintegrowaną sztyce no i z niektórymi ramami nie zagra (np. v10) no chyba, ze za siodło ale wtedy znowu po co pętla.
HighFly
Kontakt:

Post autor: HighFly »

Widziałem rowery po wyciągu ze szpindla i faktycznie haki troche obijają rame - chciałem się tylko upewnić czy nie jesty to kogoś subiektywne odczucie.
A tak by the way: czy komuś zdarzylo się żeby przy zamocowanym za siodło rowerze spadł bike na ziemie ??

Wydaje mi sie ze o patentach i patencikach się nie dyskutuje - każdy jeździ jak mu wygodnie.

Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

Może niektórzy mają siodełka w pozycji analnej... :roll:
frango
Kontakt:

Post autor: frango »

Jak już wspomniał Spaced, we Francji, gdzie do tej pory byliśmy funkcjonują różne rozwiązania. Od prostego, przykręconego na obejmy haka do "pałąka" utrzymującego stare, dwuosobowe krzesło, dodatkowo zabezpieczone rurkami piankowymi (jak te używane w hydraulice), po skomplikowane, kosztowne, wielorowerowe wieszaki.

Przez te 7 czy 8 lat, od kiedy zacząłem potrzebować wyciągu, by pojeździć na rowerze w górach, w Polsce, chyba na żadnym wyciągu nie udało się zamontować jakiegokolwiek rodzaju uchwytów na rower. Śmieszą mnie argumenty, że "się nie da, nie można, bo wyciąg tego nie wytrzyma, że będzie źle wyważony". A przepraszam bardzo, jak jedzie nim 100kg grubas z nartami, to jest lżej niż jak jedzie taki, 60kg kurdupel jak ja z lekką zjazdówką!? Albo, czy te stare wyciągi we Francji i Szwajcarii czymś się różnią od naszych?!
pozdro

frango
szymon102
Kontakt:

Post autor: szymon102 »

Na Harendzie chyba w co drugim krześle był hak z gumową otoczką, na który wieszało się rower za przednie koło. Moim zdaniem dobry patent ale tam tylko jeden rower tak dało się powiesić.
Spaced pisze:Chociaz najlepsze jest to:
http://www.flickr.com/photos/jonathonwi ... 995855500/
To najlepsze bo w pełni można wykorzystać przepustowość wyciągu.
S:sztyca CB Joplin,shiver na części,manitou black,sherman 1,5"203mm skoku.
deviz
Kontakt:

Post autor: deviz »

Impus pisze:Dziwne, nigdy się nie spotkałem, żeby komuś poleciał rower z wyciągu. Pewnie zapominalscy nie dokręcili obejmy.
Toś mało widział...
Najlepiej wieszać za siodło jak się umie, a jak nie to haki jak na harendzie ( lub po bokach wyciągu jakaś szpila trzymająca rower i wtedy każdy na luzie zdejmie sobie sprzęt przed wysiadką )
Slavvduro
Lord_92
Kontakt:

Post autor: Lord_92 »

Tu nie chodzi o wagę, ale każdy producent wyciągów powinien mieć w ofercie takie właśnie wieszaki, jeśli nie ma jak w przypadku Tatrapomy w Kasinie robi się ogromny problem (bo takich doróbek nie może być) i trzeba kombinować nad jakimiś linkami.
facebook.com/AntidoteBikepark
kontakt@antidotebikepark.pl
quilong
Kontakt:

Post autor: quilong »

Spaced - sztyca zintegrowana? ;)
To w takim razie chyba pętla z linki najlepsza...
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=20382844
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Jest takie rozwiązanie w pewnym prototypie roweru, o którym będzie mowa w nowym 43ride ale racja, nie o to mi chodziło ;)
Zabójczy
Kontakt:

Post autor: Zabójczy »

Spaced pisze:Ale jak jest 4 osobowe krzesło to czemu nie korzystać?
Potrzeba czasu na zawieszenie, wiec IMHO mozliwe jest to na wyciagu, ktorego krzeselka na stacjach zwalniaja, a ten w Kasinie, z tego co pamietam, sprzegla zwalniajacego nie ma.

Spaced pisze: A pętli szczerze mowiac nie rozumiem, róznica prawie żadna jak jest pętla czy jak nie ma.
Taka roznica, ze z petli siodelko nie wypada...
No Pain No Game
[url=http://theoldpricks.com/]The Old Pricks Racing Team[/url]
Mentos95
Kontakt:

Post autor: Mentos95 »

Na Kasinie zwalnia tylko gdy ktoś ma problemy ze wsiadaniem. Takto leci cały czas szybko :) Ponieważ szybciej się wyjeżdza
Vin_OSW
Kontakt:

Co za problem zsiąść i jak krzesło będzie wracało z "nawrotki" zabrać rowery (chodzi o te rowery podwieszane od tyłu) ;)
freed
Kontakt:

Post autor: freed »

Jakie są wyciągi w polsce gdzie zwalniają?
1-szy raz rok temu byłem w gorach i wjeżdzając do góry wyciągiem w koninkach omało się nie zabiłem ( to,że jestem anty taltent to druga sprawa, joyride days białe demo 7 , pewnie niektórzy pamiętają )
Potem byłem na słowacji i podobało mi się tam dużo bardziej ( ruzomberok,gondolki )
Ride 4 Fun ! Biatch !
Vin_OSW
Kontakt:

Ja też miałem problemy w Koninkach... nie raz na dole "wszedł" mi barspin, a na górze dostałem po kości ogonowej...
W Czarnej i Wiśle nie miałem problemu.
Dałnhiller
Kontakt:

Post autor: Dałnhiller »

W Wiśle z wyciągiem nei ma problemu i zwalnia na gorze

GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Nie przypominam sobie innego wyciągu poza koninkami, gdzie krzesełko leci tak szybko, że aż jest odchylone do tyłu i może ostro poobijać dupe :) To też zależy od obsługi.
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

W puławach zwalniają wyciąg :P
Ale to zależy jesli jest stała ekipa, leci prędko. :P
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
tomo
Kontakt:

Post autor: tomo »

spadające rowery zdarzają się :) W Kasinie spadł rower Jodzie, w Wierchomli spadł mój. Dużo zależy od tego jakie jest krzesło i tutaj mamy motyw tego typu że im nowsze krzesło np. 4 osobowy dopelmayer to rury są grubsze i przez to rower łatwiej może się wyślizgnąć. Starsze wyciągi typu Stożek, Palenica, Koninki mają cienkie rury i dlatego lepiej rower trzyma się za siodło - na tych wyciągach nie słyszałem o sytuacji aby spadł rower.

BTW. Haki w niewielkiej ilości były na zawodach, które organizowałem w Szczawnicy, w tym roku prawdopodobnie będą też w Zawoi.

Po przygodzie z spadającym rowerm , zwracam bardziej na niego uwagę podczas jazdy wyciągiem i ...... już nigdy nie spadnie :) wystarczy lekko trzymać siodło, lub nogą docisnąć kierownice/mostek w dół.
DonAdam
Kontakt:

Post autor: DonAdam »

tomo pisze: wystarczy lekko trzymać siodło, lub nogą docisnąć kierownice/mostek w dół.
Dokładnie ja kiery używam jako podpórki pod nogi i mi jeszcze nigdy rower nie spadł ;)
http://donadam.pinkbike.com/
ODPOWIEDZ