freed pisze:Ja wam powiem za co płaci się u speca. Po 1. bardzo przemyślane konstrukcje, po drugie zawsze to były mocne ramy bez słabych punktów ( małe wpadki typu enduro 05 ) na specach się po prostu super jeździ, fsr z mojego punktu widzenia jest nadal najlepszym systemem zawieszenia i żadne vpp300 ani dw link4000 nie przebije tego pod względem pracy. Miałem w swoim życiu około 30 ram z czego najmilej wspominam speca i lapierre-a ( spicy,system ost oparty o FSR ) ze speców miałem enduro, demo 7 teraz mam ostatnią generację sx traila i wszystkie te ramy są świetne ( po pierwsze bardzo duża sztywność boczna,po drugie zakres pracy napędu nie wpływa na hamowanie w takim stopniu,żeby było to czuć ) . Miałem intensy,santy i te ramy miały pełno niedoróbek ( zaczynając od takich bolączek jak słaby lakier po nierówno osadzone łożyska ) już raczej nigdy nie kupie nic innego niż speca. Wolę nawet dać więcej za pospolitego enduro carbona niż ibisa mojo hd czy nomada C ( chociaż to też już są pospolite ramy... )
Zapomniałes o demo 2011, do którego nie pasuje sporo piast, damperów, a pierwsze odbijaki do foxa nie działały i robiłes sobie dziure w ramie?
Zapomniałes to enduro z 2 półka i dziwnym damperem, które sie mocno sypały?
A co do fsr pełna aktywnosc przy hamowaniu negatywnie na nurkowanie przodu wpływa, a sam FSR ma zalety i wady tylko to po prostu jest dobry system jesli chodzi o takie "wow cechy" bo na równych trasach jest miekko i wlasnie fajnie hamuje. Problem taki, ze średnio to pedałuje i wybiera tarki, korzenie, nierównosci mocniejsze. Tylko po prostu ramy, które lepiej pedałuja i lepiej radza sobie w ostrym terenie nie maja takiej elo melo czułosci wynikającej z braku ciągnięcia łańcuchem.
Zreszta ogólnie fsr jednym podchodzi innym nie wiec dopłata za nie nie ma sensu troche, zwłaszcza ze zawsze mozna taniej norco miec

I tak ramy są ładnie wykonane ale np. demo dopiero od 2011 nie waży jak kotwica (bo jak z 5.5kg demo sie nic nie dzieje to przy tej wadze nic dziwnego). Jest sporo ram na tym poziomie wykonania, często bardziej innowacyjnych.