Problem z hamulcem tarczowym

Sebaa

Problem z hamulcem tarczowym

Post autor: Sebaa »

Siemka ; p Mam kolejny problem. Nie chcący na tarcze hamulcową psyknołem smarem. Teraz hamulec tarczowy bardzo słąbo hamuje.. Nie wiem co moge zrobic.. Probowałem wyczyscic tarcze benzyna ekstrakcyjna, nie pomogło.. Co moge robic hmm prosze o pomoc z góry dziękuję.
Jozan
Kontakt:

Post autor: Jozan »

wypalic tarcze i klocki do tego scierny, cholpie kiedy ty sie urodziles ze takich rzeczy sie nie wie ;p
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=2071386 SPRZEDAM !
GG:1560098
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

Kupujesz jakiś odtłuszczacz (nie benzynę, w najtańszej opcji aceton), moczysz przez parę minut, potem wrzucasz nad palnik gazowy okładziną do góry, wypalasz, wrzucasz jeszcze raz do odtłuszczacza, szlifujesz klocki papierem, psikasz odtłuszczaczem i zakładasz. Działa na klockach metalicznych i półmetealicznych.
Z gówna bata nie ukręcisz.
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

A jak się mają sprawy z nitro? Tłuste to?
F4rr3ll
Kontakt:

Post autor: F4rr3ll »

Zjedź z jakiejs stromej górki trzymając hample to sie przepala same :P
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

Przepalasz klocki powierzchnią cierną DO DOŁU a potem ją ścierasz. Potem znowu przepalasz i ścierasz malutko a na koniec zmywacz do hamulców Berner i jeszcze raz odrobina papieru ściernego (przy czym ścierasz tylko cienką warstewkę, nie powinna być zauważalna zmiana w grubości gołym okiem po całym czyszczeniu).
KubaLa
moderator
Kontakt:

EZrider pisze:DO DOŁU
Nie zgodzę się. Sadza z spalanego paliwa będzie się osadzać na powierzchni ciernej. Sadza to związki węgla, niestety tłuste.
EZrider
Kontakt:

To ją zetrze. A to co się nie spali a wytopi wtedy spłynie i też zetrze.
KubaLa
moderator
Kontakt:

Wypali się wszystko. Płomień z kuchenki gazowej ma ~400 *C, praktycznie nie ma tłuszczy wrzących w wyższej temperaturze.
EZrider pisze: wytopi wtedy spłynie i też zetrze.
Znów się nie zgodzę. Jak psikniesz smarem na klocki to tłuszcz zostaje na powierzchni czy wchłania się w strukturę klocka?
Tym bardziej, że wtedy mamy produkty ciekłe a przy paleniu gazowe, jeszcze łatwiej będą wnikać w strukturę.
Sert93
Kontakt:

Post autor: Sert93 »

Ja tam zawsze biorę klocki, woda + ludwik + szczotka, następnie do piekarnika na 20-25 minut i na koniec przecieram papierem ściernym wierzchnią warstwę okładziny i działa.
kubuspunxdh
Kontakt:

Post autor: kubuspunxdh »

KubaLaPL pisze:Kupujesz jakiś odtłuszczacz (nie benzynę, w najtańszej opcji aceton), moczysz przez parę minut, potem wrzucasz nad palnik gazowy okładziną do góry, wypalasz
Zajebisty jesteś chłopie :D straż pożarna ma pewnie wykupione miejsce parkingowe obok twojego domu :D BHP pełnym ryjem !
rowerek PB Spider Suspensions boss!
EZrider
Kontakt:

kubus uważaj bo znikome opary które się ulotnią po skapnięciu nadmiaru tej substancji wyje*ią w kosmos aż do Moskwy...
KubaLa
moderator
Kontakt:

Zanim doniesiesz te klocki wymoczone w odtłuszczaczu do palnika to juz wszystko zdąży wyparować. I uwierz, że na laboratorium pracowałem z gorszymi substancjami i palnikami i wciąż żyję.
kubuspunxdh
Kontakt:

Post autor: kubuspunxdh »

KubaLaPL pisze:I uwierz, że na laboratorium pracowałem z gorszymi substancjami i palnikami i wciąż żyję.
w to wieże :) ale mieszkanie to nie laboratorium :)
rowerek PB Spider Suspensions boss!
Boogie
Kontakt:

Post autor: Boogie »

Kup zmywacz do hamulców...taki sam jaki uzywa sie w warsztacie lub w domu po montazu klockow w aucie...Uzywam go zawsze po wymianie klocków w aucie i nie ma problemu...a wiadomo ze tarcza i klocki nie moga byc tłuste:P sam szybko wyparuje i bedzie ok,a na palniku obiad jedynie ugotowac:)

koszt o.k 10zł w kazdym dobrym motoryzacyjnym lub allegro...

pozdro
ODPOWIEDZ