Rama banshee wildcard piłowana pod damper?? czy to możliwe??

Adrian960805
Kontakt:

Rama banshee wildcard piłowana pod damper?? czy to możliwe??

Post autor: Adrian960805 »

Mam taki problem,gdyż mam na oku rower w którym rama jest spiłowana pod damper, sprzedawca pisze że jest możliwośc przestawienia tylnego zawieszenia z 6,5' na 5' i przy tych pięciu się nie mieści damper czy coś w tym stylu proszę o porade czy to wgl możliwe?? czyżby BANSHEE nie przewidziało że damper może wtedy haczyc??
Damper to Marzocchi roco worldcup
I czy to aby nie wpływa na wytrzymałośc ramki??
Obrazek

Obrazek
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Adrian960805 pisze:czyżby BANSHEE nie przewidziało że damper może wtedy haczyc??
Dampera w fazie projektowania mogło nie byc na rynku. To się często zdarza, ze jakis jeden model dampera do ramy nie pasuje (polowa damperów do sundaya, niektóre dampery do nowego demo etc.)
Adrian960805
Kontakt:

czyli spokojnie nie mam się czym przejmowac ?? a ogólnie to jest fajna ramka??
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Nie, to nie znaczy że masz sie nie przejmowac. To nie firma piłowała rame tylko typ, który chce ci to wcisnąc. Cholera wie czy to wytrzyma.

A ramka moim zdaniem średnia, a jestem fanem banshee. Zalezy do czego ci potrzeba.
HighFly
Kontakt:

Post autor: HighFly »

ja z założenia się wustrzegam tego typu eksperymentow. Zależy jakie obciązenia i napreżenia ramka przenosi w tym miejscu . Niby wszystko jest projektowane z pewnym zapasem (i badzo dobrze), ale tego typu piłowanie ramy raczej nie powinno nie powinno miec miejsca. Osobiście ja takiej ramki byl nie kupił bo jak...sie wysra to co ?? poza tym co ori to ori .

diskordia
Kontakt:

Post autor: diskordia »

idiotyzm-zamiast dobrać tulejke ofsetową- koleś rżnął ramę pilnikiem?
trzeba być totalnym kretynem żeby dopasowywać ramę pod damper-a nie odwrotnie.ciekawe jakie jeszcze niespodzianki ma przygotowane-skoro tak szanuje sprzęt.
LisuKrakow
Kontakt:

Post autor: LisuKrakow »

rama wypas, mialem dwa miesiace i super wspominam, a ta rame jakis kretyn pilowal, przeciez tam duzo miejsca jest a zbioriczek i tak do przodu idzie.
http://www.goride.pl 661, Royal, Dartmoor, Funn najtaniej w PL - POLECAM
Adrian960805
Kontakt:

no właśnie i dlatego coś mi tu nie pasuje;/ nie biore trudno;/
Skyline GT
Kontakt:

Post autor: Skyline GT »

Widze ze jak zwykle odezwali sie wszyscy "kulturalni znawcy" dhzone. Zbiorniczek mozna zamontowac do przodu ale na ustawieniu 6,5 a ustawiajac na 5 zbiornik obija dolna rure ramy ale wiadomo "znawcy" dhzone najmadrzejsi. Konsultowane bylo to z wieloma posiadaczami z polski i zagranicy ale co oni wiedza jak tu sa wszyscy najmadrzejsi. Na ten element nie ma prawie zadnych obciazen ale co ja moge wiedziec jak ja mam ta rame juz jakis czas a niektorzy wypowiadajacy sie zapewne widzieli u kolegi albo w ogole.
Dziekuje dowidzenia. Pozdro dla "znawcow".
Frrytkiii
Fonika

Post autor: Fonika »

Uderz w stół, a nożyce się odezwą... Nikt Cię nie pojechał, nikt nawet o tobie nie wspomniał, ale widzę właściciel musi zawsze wtrącić swoje trzy grosze... nawet jak nie ma racji

Uszkodzenie to uszkodzenie - nie ważne czy ma wpływ na wytrzymałość. Poza tym widziałam już w swoim życiu kilka przypadków gdzie ludzie twierdzili, zarzekali się na życie matki np. że mają wgniota/ryse/ubytek który "nie wpływa na wytrzymałość", co oczywiście wychodziło potem w praktyce...

Kupowanie takiej ramy ma taki sam sens jak kupowanie ramy pękniętej/spawanej. Może wytrzyma, a może nie... nawet producent wprost Ci nie odpowie na to pytanie. Tak czy siak, ja bym zrezygnowała chociażby ze względu na mentalnośc właściciela, bo skoro to jest niewinny szlif bez wpływu, to jestem ciekawa ile nic nie znaczących rys/wgniotów/patentów zostało pominiętych w opisie ;).
diskordia
Kontakt:

oglądałem to miejsce u kumpla- tam jest bardzo mało materiału.
nie widać tego-ale prawdopodobnie jest zeszlifowane ponad 50% grubości.
Skyline GT
Kontakt:

Poprostu nie lubie jak ktos sie madzry na temat czegos czego nie widzial. Z takiego powodu istnieje mozliwosc ogladnieia roweru osobiscie aby klient mogl sobie oglafnac o co chodzi a nie z gory osadzac rame za uszkodzona. Nie mamamiaru sie tu klocic. Zapraszam do ogladniecia ramy i "uszkodzenia" a potem mozemy dyskutowac.
Frrytkiii
Skyline GT
Kontakt:

50% w gornej czesci szlifu potem sie troche zmniejsza. Prpsze ogladnac rame nawet u kogos i zobaczyc ze nie jest to element nosny
Frrytkiii
diskordia
Kontakt:

może i nie ''nośny'' -ale spina to mostki od mocowania dampera - jeśli to pęknie? to znacznie straci na sztywności-i zaraz potem poleci ktoryś z mostków.
spaprałeś- a wystarczyło dokupić odpowiednią tuleję.
obniżyłeś wartość ramy o kilkanaście stów - może czegoś cię to nauczy?
Skyline GT
Kontakt:

Szczerze watpie zeby to peklo a boczne ramiona sa na takim grubym spawie ze nie wiem co by trzeba bylo robic z ta rama zeby popekqly. Jeden z posiadaczy takiej ramy uzyl takiego samego sposobu i rama jezdzi juz od 4 lat i trafila do kolejnego wlasciciela nie jako uszkodzona i z tego co wiem sprawuje sie bardzo dobrze. Jezeli ktos sie boi takich rzeczy to niech nie kupuje ale najlepiej zobaczyc to na zywo i wtedy osadzac
Frrytkiii
LisuKrakow
Kontakt:

Post autor: LisuKrakow »

rama jest naprawde pancerna, w tym miejscu idzie tylko os od zawieszenia, jakies straszne sily tam nie dzialaja. estetycznie to brzydko wyglada ;p
jak dobra cena to bym sie nie zastanawial.
http://www.goride.pl 661, Royal, Dartmoor, Funn najtaniej w PL - POLECAM
kurkos
Kontakt:

Post autor: kurkos »

A moim zdaniem skoro ten element został stworzony tak duży, to po coś konstruktorzy musieli to zrobić akurat takie. Na pewno nie dorzucali by sobie od tak zbędnych gramów do ramy. A skoro stworzyli to takie duże to widocznie to jednak ta ramka tego właśnie wymaga.
ODPOWIEDZ