Zamiana dhx na Roco

mysticar
Kontakt:

Zamiana dhx na Roco

Post autor: mysticar »

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zmianą mojego dhxa 3 na inny damper. Głównie brakuje mi w nim regulacji kompresji. Widzę, że na aledrogo można dostać stosunkowo tanio nowe roco wc. Oczywiście w tej kasie (~500zł) można już dostać używanego dhxa5, ale mimo wszystko nowe to nowe, no i foxa mam juz ponad 2 lata i chetnie spróbowałbym czegoś innego. Wiem, że roco nie zbierały raczej pochlebnych opini, ale rzeczywiście aż tak z nimi źle? Opłaca się waszym zdaniem taka zamiana?
Damper bedzie w ramie norco a-line.
ciesz się z tego co masz, lub przynajmniej śmiej...
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

Hm... zmień na dhx 5,0
Back in black
mysticar
Kontakt:

Może ktoś napisać kto miał styczność z roco co dokładnie było z nimi nie tak? Druga sprawa, czy średnica oczek montażowych i ich szerokość jest taka jak w foxie?
troyo
Kontakt:

Post autor: troyo »

Wg mnie roco wc to lepszy damper od dhx'a ale jesli chcesz sie bawic zewnetrzna regulacja kompresji w roco to nie kupuj tego dampera, zakres jest tak waski, ze raczej nie zauwazysz roznicy miedzy ustawieniem min i max.
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

troyo pisze:jesli chcesz sie bawic zewnetrzna regulacja kompresji w roco to nie kupuj tego dampera, zakres jest tak waski, ze raczej nie zauwazysz roznicy miedzy ustawieniem min i max.

Chyba miałeś jakiś uszkodzony model ;)
Jak sie ścigasz to bierz roco jest zdecydowanie twardsze bo ma sporo HSC czego o DHX powiedziec nie mozna, jesli chcesz miec tzw. kanapę to DHX.
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Ostatnio widziałem nowego 5th elementa na allegro za grosze, jak komuś nie pasuje platforma to wsadzić shimy i można cieszyć się świetnym damperem.
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

Mam roco, co prawda "R", ale faktycznie działa nieco lepiej niż dhxy, i jest pluszowy. Tak jak mi kiedys poradził off_road, nie żałuję wyboru. ;)
mysticar
Kontakt:

To w końcu jest pluszowy czy progresywny? :) Twardość rzeczywiście by mi odpowiadała, bo chociaż w zawodach startuję raczej rzadko, to zawieszenie preferuję twarde na co dzień.
Z tego co widzę, fox i marzocchi mają te same wymiary tulei montażowych, ale może ktoś to jeszcze potwierdzić? :)
LisuKrakow
Kontakt:

Post autor: LisuKrakow »

tuleje sa na bank takie same (przekladalem z dhx4 do roco tst r i z dhx5 do roco wc).
http://www.goride.pl 661, Royal, Dartmoor, Funn najtaniej w PL - POLECAM
Cesiu
Kontakt:

Post autor: Cesiu »

Miałem Roco RC WC zarówno sprężynę jak i powietrzny w Norco Team DH i powiem Ci, że ramka świetnie się spisywała z tymi damperami (zwłaszcza sprężynowym). Chciałbym zaznaczyć, że nie jeździłem na DHX'ie więc nie mam porównania, ale Roco do Norci mogę Ci z czystym sercem polecić!

Pozdro
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

mysticar pisze:To w końcu jest pluszowy czy progresywny?
Roco jest liniowym damperem możesz bez wiekszego problemu go "dobić w rękach", myk polega na tym, ze jeśli będziesz chciał to zrobić szybko nie ma szans :D

Dla tego właśnie ma sporo HSC żeby moc zapobiegać dobijaniu. Osobiście wolę własnie liniowy damper + sporo HSC niż progresywny ale bez tłumienia na początku skoku.

Ostatnio kolega w swoim anti zamienił DHX-a na Roco i roznica mocno na plus :)

Jak chcesz nowke roco to zagadaj do Piotrexa z forum :)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
=Pietr3k=
Kontakt:

Post autor: =Pietr3k= »

Mam na co dzień DHX 5.0 i przez chwilę ROCO WC - pierwszą w Stinky a drugą w Stabie. Jeżdżę raczej Enduro / lekkie FR i przy takiej jeździe praca obydwu jest niemal identyczna.

Przy tej samej twardości sprężyny 500lbs/inch i podobnym przełożeniu ROCO jest trochę twardszy.

Za to zakres regulacji w DHX-ie jest odczuwalnie większy i regulatory działają lepiej. Dla mnie DHX to po prostu lepiej wykonany damper.

ROCO WC, również ten testowany przeze mnie ma pewną przypadłość - duża partia tych damperów ma zbyt powolny powrót i regulacja jest niewystarczająca. Druga upierdliwa sprawa to bardzo głośne "świszczenie" w trakcie rozprostowywania dampera przy prawidłowym wyregulowaniu.

off_road, każdy damper zarówno powietrzny i sprężynowy pracuje progresywnie. Progresja jest większa lub mniejsza.
Nie istnieje coś takiego jak damper pracujący liniowo. To jest fizycznie niemożliwe i jeśli będziesz chciał - wytłumaczę dlaczego (z podaniem kilku wyjątków od tej reguły).
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

=Pietr3k= pisze:off_road, każdy damper zarówno powietrzny i sprężynowy pracuje progresywnie. Progresja jest większa lub mniejsza. Nie istnieje coś takiego jak damper pracujący liniowo. To jest fizycznie niemożliwe i jeśli będziesz chciał - wytłumaczę dlaczego (z podaniem kilku wyjątków od tej reguły).
ale są dampery bardziej lub mniej progresywne. Na te najmniej mówi sie potocznie że są liniowe. Takie czepianie sie szczegółów troszke.
ODPOWIEDZ