Na co mogę sobie pozwolić? Hexagon x5

komarek
Kontakt:

Na co mogę sobie pozwolić? Hexagon x5

Post autor: komarek »

Witam, jeżdżę rowerem kross hexagon x5 ( http://www.kross.pl/pl/2012/hexagon-x5 ), tak wiem, że rower się nie nadaje, ale chciałbym rozpocząć przygode z dh / fr w mojej okolicy jest kilka tras zrobinych i narazie tylko zjeżdżam, moje skakanie ogranicza się do 3 schodów :| i chciałbym się dowiedzieć jak wysoko mogę skakać, aby nie uszkodzić roweru, szczególnie chodzi mi o to, żeby nie rozwalić ramy i obręczy :|
Jak zły dział to przepraszam. :)
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

Wszystko zależne od techniki, wagi i szczęścia ;)
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

komarek pisze:chciałbym się dowiedzieć jak wysoko mogę skakać
10cm. Po schodach to możesz zjeżdżać.

To jest rower do XC. Jak masz jakiś nierówny teren w okolicy to bardzo fajnie można jeździć i bez żadnego latania.
komarek
Kontakt:

Vin_OS ważę nie dużo tylko 59 kg i 172cm ;)

pietryna ale nic kompletnie ? narazie jakieś mniejsze rzeczy (z 30-35cm) to spokojnie zaliczałem :)

a jakbym musiał coś zmienić to co ? ramę ??? i jak tak to jaką z takich tańszych (do 700 zł), żebym nie musiał zbyt wiele zmieniać bo nie najlepiej z kasą :(
kuklis
Kontakt:

Post autor: kuklis »

Jeździj na tym, tylko bez szaleństw i dozbieraj. Dopiero później sprzedaj go, dołóż i kup coś do zabawy - tak wyjdzie taniej. Bo w tym rowerze nic nie jest do szaleństw.
komarek
Kontakt:

OK, czyli na tym katuje na 2 kółkach przy ziemi :D i biore się za zbieranie kasy
PS: Wie ktoś, gdzie w Szczecinie jest jakiś duży skarbiec, ze słabą ochroną ? :twisted: :mrgreen:
PSS: Jak zbierać to mniej więcej coś takiego mogłoby być http://www.coolbike.pl/rower-NS-Core-3- ... 8919).aspx :?: :?: :?:
Czy dalej zbierać do czegoś z amortyzowaną ramą i lapszym amorkiem ?
kuklis
Kontakt:

Za 1,2 - 1,5 już będziesz miał rower do skakania i zabawy na traskach.
komarek
Kontakt:

:shock: Używane czy nowe :?: Możesz podać jakieś przykłady ? Oczywiście takich, które wytrzymają więcej niż miesiąc ;)
Fonika

Post autor: Fonika »

do 2,5 tysiąca lepiej używki szukać, bo będziesz miał 10 razy lepszy osprzęt.
HT ci na początek za takie pieniądze spokojnie wystarczy.
przykłady na szybkości:
http://allegro.pl/rower-leader-fox-drag ... 46512.html
http://allegro.pl/giant-stp-2-bomber-66 ... 05849.html
http://allegro.pl/dh-fr-dc-cock-marzocc ... 72669.html
kuklis
Kontakt:

Lepiej dozbierać i na przyszły sezon sobie kupić coś porządnego. Tu też coś jest jako minimum do takiej jazdy ale tak jak mówię - ten sezon pojeździj na tym co masz.
http://allegro.pl/leader-fox-dragstar-m ... 58979.html
http://allegro.pl/dartmoor-4x-marzocchi ... 29692.html
komarek
Kontakt:

OK, dzięki za linki. Narazie jescze pomyśle i pozbieram kase.
Dobrakowy
Kontakt:

Post autor: Dobrakowy »

Mój kumpel też miał KROSS XC tyle że uzbierał troche kasy i kupił amorek i hamulce mechaniczne ale nie orientuje nazwy. To tyle dorzucam do wątku :) Powodzenia.
└(-.-)┐┌(-.-)┐┌(-.-)┘└(-.-)┘
DUB STEP
Hemp
Kontakt:

Post autor: Hemp »

Mozesz znalesc rowery do 1.5 tys zl. Starczy spokojnie na nasze szczecinskie traski ;] Odrazu dolicz sobie do tego 300 zl na kask. BO BEZ KASKU OSOBISCIE WYRZUCAM Z LASKU NA KOPACH !! :D
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Hemp pisze:Mozesz znalesc rowery do 1.5 tys zl. Starczy spokojnie na nasze szczecinskie traski ;] Odrazu dolicz sobie do tego 300 zl na kask. BO BEZ KASKU OSOBISCIE WYRZUCAM Z LASKU NA KOPACH !!
Uwielbiam takich samozwańczych służbistów... Ja wywalam z lasu każdego, kto bardziej powinien się znaleŹć w szkole ;)
Dobrakowy pisze:Mój kumpel też miał KROSS XC tyle że uzbierał troche kasy i kupił amorek i hamulce mechaniczne ale nie orientuje nazwy. To tyle dorzucam do wątku Powodzenia.
Nie opłaca się.
Hemp
Kontakt:

Las3k_91 Ldz sorry ale ostatnio koles zlamal kregosul na hopie oczywiscie bez kasku i na rowerze marketowym. Jesli chcesz odpowiadac za takie akcje to gratuluje. Druga sprawa dotyczy samej miejscowki, ktora jest na cenzurowanym, dlatego jesli nie znasz sytuacji to prosze nie wydawaj opinii, ktore nie maja nic wspolnego z sytuacja ktora ma miejsce. Mamy swoje mini forum na fejsie i kazdy kto potrzebuje pomocy ja dostanie. A co do "samozwańczych służbistów" tak sie sklada ze jestem 2 osoba do ktorej dzownia sluzby odpowiedzialne za ten las.

Off top: kazdemu zdarzaja sie bledy, a dwa nie mam polskiego jezyka na kompie.
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Skrajnie inne podejście, którego zwyczajnie nie rozumiem. U nas na szczęście nikt nikomu niczego nie zabrania i nikt nie dzwoni na 997, jak ktoś otworzy piwo na miejscówce, zapali fajka albo zapomni kasku. ;) Z drugiej strony zauważyłem, że ostatnio zdecydowanie więcej dzieciaków niż kiedyś jednak te kaski ma.
Hemp
Kontakt:

Nie mam nic do piwa wrecz przeciwnie. Podejscie jest skrajne bo sytuacja nie jest normalna. A swoja droga bywaly tam juz wypadki i dlatego jest tak a nie inaczej. Sytuacja zmusza nas do takich a nie innych zachowan. Zgadzam sie z Toba co do piwa fajek itp, ale mam na mysli osoby totalnie nieodpowiedzialne, ktore sa ryzykiem dla siebie oraz innych. Pewnie u was tez sie tacy pojawiaja. Tak potwierdzam jest wiecej osob w kaskach, ale dzieje sie tez tak dlatego, ze edukuje sie mlodych w tej kwestii. Fajnie jak wpadam do lasku a tam jest jest 10 albo 15 osob, milo widziec ze dyscyplina sie rozwija, ale wszystko trzeba robic z glowa.
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Hemp pisze:Las3k_91 Ldz sorry ale ostatnio koles zlamal kregosul na hopie oczywiscie bez kasku
Sądzę że kask by mu nie pomógł. Mięśnie prędzej.
Hemp pisze: Podejscie jest skrajne bo sytuacja nie jest normalna. A swoja droga bywaly tam juz wypadki i dlatego jest tak a nie inaczej. Sytuacja zmusza nas do takich a nie innych zachowan.
U nas kolo(prawie na niej) jednej trasy zginęły 1-2(nie wiem dokładnie) osoby - dość dawno temu co prawda. Leśniczy regularnie niszczy(co prawda coś mu się znudziło ostatnio) a trasa jest odbudowywana.
ODPOWIEDZ