Filmy Filmy Filmy

Spaced
moderator
Kontakt:

Filmy Filmy Filmy

Post autor: Spaced »

Coś w tym offtopicu wysokiej kultury brakuje ;) Pogadajmy o filmach. Co ktoś ostatnio widział. Co mu sie podoba i dlaczego?

Ja szczerze zaskoczyłem się oglądając drugi raz żołnieży kosmosu (starship troopers). Ogladałem to majac 10 lat i wzialem ten film na poważnie i wspominałem jako niezłą szmire zapominając, ze robił to Paul Verhooven.

To jest na prawde cudowna parodia faszystowskiej utorpii. Co zabawne oryginalny materiał był pochwałą takiego systemu. Na prawde dobrze sie ubawiłem oglądajac ten film.

Z bardziej ambitnych rzeczy odradzam Cosmopolis - grafomania jakiej dawno nie widzialem, a uwielbiam Cronnenberga.
freed
Kontakt:

Post autor: freed »

Filmy rzadko oglądam, ale z moich ulubionych : uprowadzona, ojciec chrzestny wszystkie części, dzień świra. A tak to głównie seriale : Rodzina Soprano, Californication, ostatnio gra o tron. Jeszcze jest dziennik call girl
Ride 4 Fun ! Biatch !
Firebird
Kontakt:

Post autor: Firebird »

freed pisze:Rodzina Soprano
Najlepszy serial,
a z filmów to Chłopcy z Ferajny, Scarface, Grindhouse: Death Proof, Vanishing Point a wgl to macie mnie na Filmwebie jak kogoś to interesuje http://www.filmweb.pl/user/Henry_Hill
Spaced
moderator
Kontakt:

freed pisze:Filmy rzadko oglądam, ale z moich ulubionych : uprowadzona, ojciec chrzestny wszystkie części, dzień świra. A tak to głównie seriale : Rodzina Soprano, Californication, ostatnio gra o tron. Jeszcze jest dziennik call girl
Druga część urpowadzonej wchodzi w październiku. Podobno dalej dobra.
Firebird pisze:a z filmów to Chłopcy z Ferajny, Scarface, Grindhouse: Death Proof, Vanishing Point a wgl to macie mnie na Filmwebie jak kogoś to interesuje http://www.filmweb.pl/user/Henry_Hill
Szczerze liczyłem na dyskusje o filmach, nie wymianki listy głosów bo tak to moge rating history z imdb wrzucic ale nikt o tym nie pogada.

Zwłaszcza, ze mieliśmy kilka na prawde dużych letnich filmów niedawno. Jesień w tym roku jest pełna na prawde mocnych filmów.

Swoją drogą własnie listonosz dowiózł mi blu ray 13 Assassins - jeden z lepszych filmów 2011 roku i na prawde świetne kino samurajskie. Robione zgodnie z kanonem ale z nowymi wartosciami produkcyjnymi

http://youtu.be/NgPC74-Tde8
Jaca
Kontakt:

Post autor: Jaca »

Spaced pisze:Swoją drogą własnie listonosz dowiózł mi blu ray 13 Assassins - jeden z lepszych filmów 2011 roku i na prawde świetne kino samurajskie. Robione zgodnie z kanonem ale z nowymi wartosciami produkcyjnymi
nie wiem, jak bardzo się orientujesz w temacie, ale jak bardzo ten film jest zgodny z kulturą samurajów? Chciałbym obejrzeć coś "autentycznego", a zwiastun niewiele pokazuje.
Spaced
moderator
Kontakt:

Jaca pisze:nie wiem, jak bardzo się orientujesz w temacie, ale jak bardzo ten film jest zgodny z kulturą samurajów? Chciałbym obejrzeć coś "autentycznego", a zwiastun niewiele pokazuje.
Nie wiem jak z kultura ale film był robiony tak jak stare filmy samurajskie z lat 50-60. Sciągnieto prawdziwe konie kaskaderskie (podobno wszystkie w japonii bo tak mało zostało, a kiedys każde studio miało) do tego prawdziwych fechmistrzów przy treningu aktorów zatrudniono. To jest Miike więc troche koloryzowac może, nie znam się ale sam w sobie film jest wart obejżenia. Nie znam jednej osoby, ktorej sie nie podobał, w tym znajomemu japończykowi ;)
freed
Kontakt:

Co do Rodziny Soprano, kiedyś oglądałem wybiórczo jedne odcinki, pół roku temu wziąłem się za wszystko od początku i po skończeniu ostatniego odcinka czuję jakąś pustkę w środku,tym bardziej po takim zakończeniu, którego do dziś nie zrozumiałem...
Ride 4 Fun ! Biatch !
MiP
Kontakt:

Post autor: MiP »

Jaca sądzę, że dość autentyczny jest film Siedmiu Samurajów z 1954. Czarno-biały prawie 3 godzinny jeśli dobrze pamiętam. Osobiście nie oglądałem, ale kolega bardzo lubi Japonię (uczy się języka, interesuje krajem, kulturą itp) i bardzo poleca.

Polecam następujące tytuły:
Skazani na Shawshank (1994)
Zielona mila (1999)
Podziemny krąg (1999)
Vanilla Sky (2001)
Gran Torino (2008)
Wróg u Bram (2001)
Człowiek z blizną (1983)
Jestem Bogiem (2011)

Ten ostatni trochę od nich odstaje, ale mi podszedł. Ogólnie to są filmy takie do zrozumienia. Prawie wszystkie są dłuższe (ponad 2h) co daję dość kawałek do przerobienia. Warte oglądnięcia.

Horrory:
Amityville (2005)
Czwarty stopień (2009)
Oko (2008)
Paranormal Activity 1,2 (3 czeka na oglądnięcie)
Udręczeni (2009)
Opętani (2010)
Oddział (2010)

Trzy pierwsze warte oglądnięcia w 100%, mogą mocno przestraszyć, są dobrze zrobione. Reszta zrobiła na mnie nie dużo mniejsze wrażenie.

Oczywiście wszystko jest według mojego gustu.
freed
Kontakt:

Jestem Bogiem jest fajny, ale bardziej podobała mi się Incepcja.
Wyspa tajemnic też jest świetnym filmem,szczególnie,że po filmie trzeba sobie samemu odpowiedzieć na parę pytań.
Ride 4 Fun ! Biatch !
Spaced
moderator
Kontakt:

Nie ma co Incepcji do Jestem Bogiem porównywac. Jedno to był wielki rozmachem popis reżyserski wielkiego reżysera i świetnej obsady (chociaż nieznanej w naszym filmowo zacofanym kraju), a drugie to bardzo udany film ale jednak mniej doświadczony reżyser i ekipa. Oba lubie ale Incepcja jest najlepszym wysokobudżetowym filmem ostatnich 10 lat(jak nie wiecej), Limitless po prostu dobrze wspominam.

Btw. dla fanów na prawde dobrej akcji, świetnie nakręconych filmów i dobrej choreografii scen walki polecam:

http://youtu.be/6f6f_kfp1Z8

W koncu długie ujecia i popis umiejętności, a nie kręcony z ręki bałagan, który właściwie tylko Greengrassowi jakoś tam się udaje.
MiP
Kontakt:

Incepcji niestety nie miałem okazji porządnie oglądnąć, ale oczywiście planuje. Tylko trochę na religii, ale takie oglądanie to nie oglądanie. Oczywiście trylogie Władcy Pierścienia i Matrixa też warto oglądnąć. Star Wars też 'fajny'. ;)
Co o polskim kinie powiecie? Mi tylko komedie podchodzą i oczywiście nie wszystkie. Mówię o takich tytułach jak: Poranek kojota; Chłopaki nie płaczą;Killer 1,2 i parę innych.
Dobry jest też Dzień Świra do którego można podejść na dwa sposoby (i dlatego warto go obejrzeć co najmniej 2 razy). Raz z podejściem komediowym, a raz z poważnym.
Spaced
moderator
Kontakt:

Matrix dla mnie na 1 czesci powinien sie zakończyć. Potem to już wiecej nadęcia niż treści.

Star Wars tylko oryginalna trylogia.

A polskiej komedii dobrej nie było już wiele lat niestety.
MiP
Kontakt:

Spaced pisze:A polskiej komedii dobrej nie było już wiele lat niestety.
True...
;o
Kontakt:

Post autor: ;o »

Spaced- zaczyna mi sie Twoj gust filmowy podobac :P

Ostatnim filmem ktory obejrzalem jest Sherlock Holmes- Gra cieni, ktory tak jak i poprzednia czesc srednio pasuje mi do Sherlocka Holmes'a, ktory raczej rozwiazywal zagadki glowa a nie piesciami i efektownymi skokami. Mimo to obydwie czesci mi sie podobaly i ciekawy klimat, godny polecenia film.

Wczesniej wybralem sie na najnowszego Batmana, nie jestem jakims jego wielkim fanem szczerze mowiac. Film mial gorsze i lepsze momenty. Ogolnie wydawal mi sie fajny, poza kilkoma karykaturalnie wygladajacymi scenami i wcisnietymi troche na sile, w stylu, ktorym moze jaralbym sie majac 7-8lat. Poza tym nawet dawal rade. Na pewno przydaloby sie obejrzec go jeszcze raz bo mam troche mieszanych uczuc i moglem nie zwrocic na cos uwagi. Za to podobala mi sie kobieta kot :)
Aaaa, zapomnial bym- glos batmana, kiedy byl batmanem :O Do Behemotha moze by pasowal na wokal ale w filmie brzmialo to komicznie
www.szok.it - wchodzić, czytać, komentować i dać sie zaszokować!
Spaced
moderator
Kontakt:

;o pisze:Wczesniej wybralem sie na najnowszego Batmana, nie jestem jakims jego wielkim fanem szczerze mowiac. Film mial gorsze i lepsze momenty. Ogolnie wydawal mi sie fajny, poza kilkoma karykaturalnie wygladajacymi scenami i wcisnietymi troche na sile, w stylu, ktorym moze jaralbym sie majac 7-8lat. Poza tym nawet dawal rade. Na pewno przydaloby sie obejrzec go jeszcze raz bo mam troche mieszanych uczuc i moglem nie zwrocic na cos uwagi. Za to podobala mi sie kobieta kot
Aaaa, zapomnial bym- glos batmana, kiedy byl batmanem :O Do Behemotha moze by pasowal na wokal ale w filmie brzmialo to komicznie
Twoje problemy moznaby na 2 grupy podzielic:

Karykaturalne sceny 1: Nolan nie ma asystenta reżysera jeśli dobrze kojaże, a sam nie jest za dobry z choreografią scen walki. Jest lepiej niz było ale dalej do poprawy

Karykaturalne sceny 2: Ten film był zbyt rozbudowany fabularnie jak na 1 film. Przez to sporo wątkow nagle sie urywa czy pojawia od czapy. Nie dało sie wiecej wcisnac w film, ktory trwał 140 minut. Najlepszym rozwiązaniem byłoby zrobienie 2 filmów (swoją droga początkowo TDK miał byc 2 filmami 1) Joker 2) Upade 2face ale przez śmierć Jokera skompresowali to).

Moim zdaniem TDKR powinien byc 2 filmami ale rozumiem, że Nolan chce iść dalej i czekam na jego dalsze projekty nie związane z Batmanem.

A co do kobiety kot - chetnie bym przygarnął takiego kociaka ;)

Tak z trailerów jeszcze:
http://youtu.be/vgr2syY_OU4

Jaram sie nowym Bondem. Sam Mendes u steru, brak strajku scenarzystów jak przy Quantum, za kamerą Roger Deakins no i Bardem i Finnes oprócz stałej obsady. Jest sie czym jarać i z tego co mi się wydaje to spory odsetek będzie kręcony na 70mm wiec bedzie powód by iść do imaxa.
DcMonsterfelt
Kontakt:

Post autor: DcMonsterfelt »

Cobra Elf
Spaced
moderator
Kontakt:

Nie za bardzo rozumiem twój bardzo długi post.
Kammil
Kontakt:

Post autor: Kammil »

A mi się spodobał polski film "Sala samobójców" ;)
Spaced
moderator
Kontakt:

Ja sali nie mogłem zdzierżyć bo nie dośc, że podobno pani reżyser wzorowała się na moim dawnym liceum to przerysowała całą sprawe totalnie. Rozumiem, że to nie miał być dokument ale dalej mam znajomych w kregach bananowych szkół i ten film jest karykaturą. Za realistyczność chwalą go ludzie, którzy nigdy z "realem" w tym przypadku nie mieli kontaktu.

No i jeszcze jeden film z sepleniącą Gąsiorowską zobacze, a włoże sobie głowe do gara i przywale młotkiem.
ODPOWIEDZ