Polerka korby
Polerka korby
Chce wypolerować korbę howitzer hussefelt, a właściwie zależałoby mi na tym, żeby z czarnej stała się szara. Szukam najefektywniejszego sposobu. Słyszałem, że kret może w tym znacznie pomóc. Jak to zrobić najprościej? Najpierw polerka potem zmatowić?
-
- Kontakt:
http://www.audi80.pl/b4-papier-scierny- ... t40757.htm
Niby forum samochodowe, ale masz opisane co i jak (wystarczyło użyć googli
)
Niby forum samochodowe, ale masz opisane co i jak (wystarczyło użyć googli

Jaką farbę? Przecież to anoda.jakubas101 pisze:Zdzierasz farbę
Nie ma sensu jej ścierać papierami ściernymi bo idzie się zes*ać przy tym :P
Lepiej, szybciej i dokładniej kretem, sam nie usuwałem tak anody ale gdzieś o tym było na forum.
http://miki-ck.pinkbike.com/ Freeride!
-
- Kontakt:
Koniecznie dobrze wentylowane pomieszczenie, choć najlepiej na dworze. Sód wypiera wodór z wody i tworzy się nieprzyjemna mieszanina wodoru z powietrzem. Drapie w gardło...
Rękawice się przydadzą. Rozrabiaj kreta w ciepłej/gorącej wodzie. Będzie potrzebne mniejsze stężenie do zainicjowania reakcji. Generalnie zbyt mocny roztwór uszkadza w pewnym stopniu czyste aluminium znajdujące się pod anodą. Pamiętaj, żeby czyścić białą szmatą!! Wodorotlenek sodu rozpuszcza zasadowy tlenek glinu ORAZ barwniki ze szmaty. Cienka warstwa farby ze szmaty, która zostanie na korbie natychmiast pokryje się tlenkiem glinu i w ten oto sposób poanodujesz sobie korbę na kolor szmaty. Ja tak zrobiłem z ramą przez przypadek :P
Rękawice się przydadzą. Rozrabiaj kreta w ciepłej/gorącej wodzie. Będzie potrzebne mniejsze stężenie do zainicjowania reakcji. Generalnie zbyt mocny roztwór uszkadza w pewnym stopniu czyste aluminium znajdujące się pod anodą. Pamiętaj, żeby czyścić białą szmatą!! Wodorotlenek sodu rozpuszcza zasadowy tlenek glinu ORAZ barwniki ze szmaty. Cienka warstwa farby ze szmaty, która zostanie na korbie natychmiast pokryje się tlenkiem glinu i w ten oto sposób poanodujesz sobie korbę na kolor szmaty. Ja tak zrobiłem z ramą przez przypadek :P
Z gówna bata nie ukręcisz.