Rower na początek: demo/glory/summum

bandit_dh
Kontakt:

Rower na początek: demo/glory/summum

Post autor: bandit_dh »

Witam

Potrzebuję pomocy w wyborze roweru na początek. Do tej pory jeżdżę na spec Enduro i próbowałem na tym DH ale to nie to. Ostatnio przejechałem się w Słowacji na Glory kilka razy no i sobie uświadomiłem, jaka jest różnica między dobrym rowerem do DH a dobrym rowerem do wszystkiego, czyli Enduro (czyli do niczego).
Powiem więcej, że tak mi się spodobało Glory, że jeździłem coraz szybciej, latałem coraz dalej i w końcu skończyłem złamaniem obojczyka ;(. Ale to nic, to była dla mnie nauczka, że zawieszenie trzeba dobrze wyregulować a techniki trzeba się uczyć przed wyskokiem ;).
Do rzeczy: rozważam zakup spec demo (no raczej I), giant glory, albo mondraker summum. Kasy nie chcę wydać za dużo, ale te 11-13k myślę, że trzeba będzie wydać. Nie znam się na sprzęcie na tyle, żeby podjąć dobre decyzje w tej kwestii, a przynajmniej nie na tyle, żeby sobie odpowiedzieć na pytanie np. czy potzrebuję foxa 4.0 czy boxxera jakiegoś tam, bo nie wiem, czy różnica jest dla mnie istotna. Dodam, jeśli to nie jest jasne, że raczej jestemmocno początkujący jesli chodzi o DH a interesuje mnie właśnie DH, czyli szybkość bardziej niż FR i inne.
Co radzicie? Czy może jeszcze inaczej? Jeśli chodzi o markę to lubię speca i to tyle. Dzięki!
bandit_dh
Kontakt:

Jeśli to istotne przy wyborze modelu to dodam, że ważę 77, mierzę 178 i enduro jet git przy rozmiarze M.
Irion
Kontakt:

Post autor: Irion »

Pierwsze pytanie. Chcesz kupic seryjny rower czy skladac pod siebie? Ma on byc nowy czy uzywany ?
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

bandit sprawdź priv :)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

http://www.yt-industries.com/shop/index ... opo3jss786
Myślę, że najrozsądniejszy wybór :)
Z gówna bata nie ukręcisz.
nhp890
Kontakt:

Post autor: nhp890 »

KubaLaPL pisze:http://www.yt-industries.com/shop/index ... opo3jss786
Myślę, że najrozsądniejszy wybór :)
Tak samo uważam. Osprzęt jest naprawdę dobry.
=disbrainer=
Kontakt:

Post autor: =disbrainer= »

bandit_dh pisze:Dodam, jeśli to nie jest jasne, że raczej jestemmocno początkujący jesli chodzi o DH a interesuje mnie właśnie DH
jesli jak sam twierdzisz jestes poczatkujacy, to ladowanie sie od razu w rower o skoku 200+ tylko Ci zaszkodzi a nie pomoze. latwo sie zachwycic i zachlysnac duza iloscia skoku pod dupa, ale rower powinien byc adekwatny do Twoich umiejetnosci. jesli nie ogarniasz na zjezdzie roweru do enduro, to najpierw naucz sie go ogarniac - dopiero jak stwierdzisz ze potrzeba Ci wiecej, to poszukaj dałnhillowej rejsingowki.
dudek182
Kontakt:

Post autor: dudek182 »

Może spróbuj wydać mniejszą kasę na "adaptację" swojej endurówki bardziej pod zjazdy :D
JakubRudy
Kontakt:

Post autor: JakubRudy »

Z tych 3 propozycji według mnie najlepsze będzie demo.
Co prawda miałem niewielką styczność z tymi trzema ramkami, jednakże demo (oczywiście nowe) po kilku szybkich (krótkich) przejażdżkach bardzo mi spasowało. Nie za długie, skoczne i zwinne...

Mondraker - Zawieszenie działa pięknie, kąty są bdb, wszystko niby pięknie, ale ja osobiście jestem do niego uprzedzony z bliżej nieznanych przyczyn.

Glorka - Ładna, zawieszenie maestro (miodek), wydaje się być skoczna i zwinna, jednakże na niej nie siedziałem.
Rower:
http://tiny.pl/q97gw - pinkbike
Sell:
http://tiny.pl/h4vx4 - allegro
bandit_dh
Kontakt:

Dzięki za odpowiedzi!

Iron - raczej chcę nowy nie składany.

=disbrainer= - Enduro ogarniam, ale enduro nie nadaje się do zjazdu, nie jest to rower, który radzi sobie w zjeżdżaniu tak jak dobry rower DH, wiem bo sprawdziłem na własnej skórze i nie wiem w czym ma mi zaszkodzić skok 200?

dudek182 - już kiedys adaptowałem rower i to nie jest dobra droga, wole zostawić Enduro i mieć je do wszystkiego innego poza DH. Geometri ramy nie zmienisz.
chillyzi
Kontakt:

Post autor: chillyzi »

Hej, skoro JakubRudy wspomniał coś o długości ramy, to mam odnośnie tego pytanie.
Szukam ramy do DH która ma kąty mnie więcej jak Demo, ale jest dłuższa. Miałem kupić ostatnio Demo (M) z 2009, ale było dość krótkie (nawet w moim Stinkaczu M kierownica jest dalej) i myślę, że nawet L nie będzie dla mnie idealna.
Może Glory 2009?
JakubRudy
Kontakt:

Post autor: JakubRudy »

chillyzi - Prawdę mówiąc nie wiem co Ci polecić. Poszperam dzisiaj troszkę i koło 21 dam Ci znać na PW.
Rower:
http://tiny.pl/q97gw - pinkbike
Sell:
http://tiny.pl/h4vx4 - allegro
Snepi
Kontakt:

Post autor: Snepi »

http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=75656

Patrz tutaj świetna oferta i chyba najlepsza :D Jest mega promocja aktualnie na CRC.
Romo
Kontakt:

Post autor: Romo »

Nie wiem jak Demo 2009 w rozmiarze M mogło być krótsze od stinkacza, skoro Demo ma reach ~430mm. Przykładowo Ci powiem , że glorka 2009 w rozmiarze M ma reach ~380mm. Nie wiem skąd masz takie odczucia, może były różne kierownice, różnie ustawione? Nie mam pojecia. W każdym razie jeśli chodzi o wymiar "reach" , to demówki należą do ram które mają ten wymiar często większy od innych ram w tym samym rozmiarze, a wynika to z faktu, że demo ma bardzo krótki tylny trójkąt (demo 2009 421mm), gdzie przykładowo glorka 2009 ma tylny trójkąt 445mm. chillyzi ile masz wzrostu tak w ogóle?
F4rr3ll
Kontakt:

Post autor: F4rr3ll »

ja bym wzial tego nuke proofa , zwłaszcza ze cena calkiem dobra :)
chillyzi
Kontakt:

Post autor: chillyzi »

JakubRudy dzieki, zajebiscie :)
JakubRudy ustawilem korbe w pozycji poziomej, postawilem stope na pedale, dolna czesc nogi idealnie pionowo. i zmierzylem odleglosc od kolana do srodka przekroju sterowki.
Tak samo z Kona. Zreszta czulem, ze jest blizej ;)
bandit_dh
Kontakt:

A można gdzieś tego nukeproofa obmacać np. w Warszawie.
Mam prośbę - jak by ktoś bardziej doświadczony (ode mnie ;) zestawił takiego nukeproofa comp z demo I i powiedział w kilku zdaniach czym praktycznie róznią się te dwa rowery poza ceną i estetyką. Chodzi mi o takie praktyczne kwestie, które jako początkujący mogę odczuć podczas jazdy, o których sobie teraz nie zdaję sprawy. Czy nie powienienem zrobić tak, ze przysiąść się do obu rowerów na chwilę i "poczuć". Ze specem nie będzie problemu, bo mam pod nosem dealera więc jest nawet szansa na "demo" demo, ale z nukeproofem to bym musiał chyba w ciemno kupić.
Z tego co się rzuca w oczy to nukeproof to monopivot, a demo wielopivot ;)... z czym to się je na trasie?
bandit_dh
Kontakt:

Na podsumowanie wątku się pochwalę, że kupiłem Glory 2 2012. dzięki za wszelką pomoc. :mrgreen:
ODPOWIEDZ