Motorex 5w to mógł być błąd. Motul 5,9W(mieszanina 180ml 5w i 40ml 10w) u mnie miał zakres od czystej sprężyny do 2s muła jeśli chodzi o powrót, ale to w rc2x. Co prawda wątpię żeby mz jako, że leje ten sam olej wszędzie, jakoś inaczej opracowało zakresy na ssv/ssvf. Jak masz regulator wewnętrzny to nie będzie problemu. Jak nie masz, też raczej nie powinno ale nie masz dużych szans na zmianę jeśli będzie.
2 sprawa - nie wiem czy to ja niby jestem teoretykiem, ale:
Fonika pisze:ponieważ asysta powietrzna w 66 nie wytrzymuje tak dużych ciśnień i zwyczajnie nie jest w stanie zastąpić sprężyny (zbyt duża komora).
Nie wytrzymuje, a przynajmniej nie powinna wytrzymywać ze względu na konstrukcję(korek się rozsypie bo ma drobne elementy), a nie na rozmiar. Rozmiar komory może co najwyżej na plus wpływać. Inna sprawa że ta asysta to takie badziewie i jak nie ma komory negatywnej to nie będzie dobrze działać. Ja przy wadze 105kg do 66rc2x dawałem 0.5bar do jednej komory i było dobrze. Jak bym dał po 1bar do obu to musiałbym chyba założyć plecak z jeszcze 100kg cegieł żeby to działało. Także jak jesteś lekki to wyjęcie sprężyny jak najbardziej wskazane.
Fonika pisze:Nie wymieniaj oleju na bardziej rzadki niż 7,5W z prostej przyczyny - amortyzator zacznie Ci szybciej odbijać, a więc zamiast lepiej pracującego amortyzatora otrzymasz 66 z mniejszym tłumieniem, z beznadziejną pracą, nie nadającą się ani do zjazdów, ani do skakania
Tutaj to ty teoretyzujesz sobie wychodząc z założenia, że jak fabryka leje jakieś abstrakcyjne 7.5w to tak ma być. A tu gówno prawda gdyż te oznaczenia nijak mają się do rzeczywistości i jak wyżej napisałem, 5,9w motula odpowiada mniej więcej temu 7.5w mz. Poza tym mógłby i wlać 2.5w jeśli ma regulator. Poprawna
lepkość oleju daje "poprawny" szeroki zakres regulacji. Jak wleje się zbyt lekki olej to regulator się przekręca dalej aby uzyskać odpowiednie tłumienie. Myślę że z olejem 2.5w zakres będzie jeszcze sięgał spokojnie na 7.5w, przy czym nigdy nie uzyska się tak dużego tłumienia z racji tego że ten zakres jest jednak przesunięty.