Koła Easton Havoc

piomtb
Kontakt:

Koła Easton Havoc

Post autor: piomtb »

Witam właśnie jestem po zakupie nowego roweru w którym mam koła Easton Havoc na 24 szprychach DT piasty Easton na maszynowych łożyskach ,śmigam na nich od połowy lipca ostatnio podczas mycia chwyciłem za koło w celu sprawdzenia piast pod kontem luzów i ruszałem nim na boki usłyszałem metaliczny odgłos przypominający pobrzękiwanie tarczy hamulcowej ,natychmiast zdemontowałem koło (oś 20 mm. Fox 36) sprawdziłem piastę palcami poruszałem góra dół na boki i zero luzu kręci się idealnie ,sprawdziłem szprychy żadna nie ma wyczuwalnych luzów obręcz jest równa .Moja waga to 63,5 kg. Czy to możliwe że te koła muszą się ułożyć i należało by je oddać do naprężenia a może samemu podkręcić minimalnie każdą szprychę cały czas kontrolując stan wycentrowania?
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Który rocznik? Te 2012 czy starsze? Starsze na łozyskach łapały luzy.
piomtb
Kontakt:

jest to rocznik 2012 kupiłem je z rowerem w niemieckim sklepie internetowym H&S
_Cycu94_
Kontakt:

Post autor: _Cycu94_ »

może po prostu koła są mało sztywne. ja miałem podobnie z tylnym kołem na piaście dartmoor. jak ruszałem nim na boki, to tarcza dzwoniła o klocki.
"Człowieku, przecież wiesz że jesteś w stanie załatwić wszystko tak jak załatwiasz bakanie"
Spaced
moderator
Kontakt:

_Cycu94_ pisze:może po prostu koła są mało sztywne. ja miałem podobnie z tylnym kołem na piaście dartmoor. jak ruszałem nim na boki, to tarcza dzwoniła o klocki.
Jak miałes mało sztywne kołą to ich sam nie zaplataj. To nie wina piasty tylko durnego zaplotu lub nie pilnowania naciągu. Havoc sztywny
tomek059
Kontakt:

Post autor: tomek059 »

A od kiedy to zaplot jest winowajcą dzwonienia tarczy? Mogłeś mieć luz na łożyskach i dlatego koło mogło się poruszyć na osi.
.
Spaced
moderator
Kontakt:

tomek059 pisze:A od kiedy to zaplot jest winowajcą dzwonienia tarczy? Mogłeś mieć luz na łożyskach i dlatego koło mogło się poruszyć na osi.
Spaced pisze:Jak miałes mało sztywne koła to ich sam nie zaplataj. To nie wina piasty tylko durnego zaplotu lub nie pilnowania naciągu. Havoc sztywny
Pisałem o sztywności, wystarczy czytać co pisze.
tomek059
Kontakt:

Post autor: tomek059 »

A ja nie pisałem do Ciebie tylko do poprzednika, tłumacząc mu że szprychy i obręcz nie mają nic wspólnego z dzwonieniem tarczy.
.
piomtb
Kontakt:

Re: Koła Easton Havoc

Sprawdzałem luz na piaście przy zdjętym kole ruszając ośką na wszystkie strony i nic nie wykryłem ,tarcza też na pewno nie dotyka do klocka ,zastanawiam się nad poprawieniem naciągu wszystkich szprych bo podejrzewam że to szprychy a konkretnie nyple w obręcz właśnie powodują te dzwięki (pobrzękiwania) sam tego nie robiłem a do dobrego serwisu mam ponad 80 km.
ODPOWIEDZ