Wpływ mrozu i śniegu na rower.
Co zimę jeżdżę na rowerze po lesie i zmiany jakie zaobserwowałem to:
-mulenie amortyzatora, nie ważne czy z zamkniętym tłumikiem czy z otwartą kąpielą olejową
-szybsze zużywanie się napędu
Nie zauważyłem wpływu mrozu na działanie hamulców(Juicy 7, 5 i Elixiry CR)
Jednak zawsze po powrocie do domu z roweru spłukiwałem cały syf, zostawiałem w piwnicy gdzie jest ok.15*C i wycierałem cały napęd do sucha. Potem oczywiście smarowanie i kontrola wszystkiego. W zimie trzeba bardo się pilnować z serwisowaniem głównie napędu i kontrowaniem jego stanu.
-mulenie amortyzatora, nie ważne czy z zamkniętym tłumikiem czy z otwartą kąpielą olejową
-szybsze zużywanie się napędu
Nie zauważyłem wpływu mrozu na działanie hamulców(Juicy 7, 5 i Elixiry CR)
Jednak zawsze po powrocie do domu z roweru spłukiwałem cały syf, zostawiałem w piwnicy gdzie jest ok.15*C i wycierałem cały napęd do sucha. Potem oczywiście smarowanie i kontrola wszystkiego. W zimie trzeba bardo się pilnować z serwisowaniem głównie napędu i kontrowaniem jego stanu.
Ale tu nie trzeba mieć wiedzy z mechaniki płynów, wystarczy wiedza z gimnazjum
Ciecze (podkreślam) przeważnie zwiększają swoją objętość pod wpływem wzrostu temperatury, a zatem zmniejsza się gęstość cieczy... W niektórych przypadkach wpływ temperatury może być oczywiście kompletnie inny.

facebook.com/AntidoteBikepark
kontakt@antidotebikepark.pl
kontakt@antidotebikepark.pl
Shimano lubią się robić gumowe na mrozie... przynajmniej moje sainty tak miały, więc musiałem po zimie je przelać na nowo
Reszta dawała radę
Moje 66 nie miały problemu z uszczelkami, ale nie jeździłem na nich za wiele...
Jak pisał Kondziu - guma twardnieje ...
a, warto zajrzeć do łożysk po jeździe w soli

Reszta dawała radę

Moje 66 nie miały problemu z uszczelkami, ale nie jeździłem na nich za wiele...
Jak pisał Kondziu - guma twardnieje ...
a, warto zajrzeć do łożysk po jeździe w soli

Slavvduro