Uraz kolana po silnym uderzeniu w drzewo

Adrian960805
Kontakt:

Uraz kolana po silnym uderzeniu w drzewo

Post autor: Adrian960805 »

Mam nadzieje, że ktoś mi pomoże, gdyż dzisiaj nieszczęśliwie po wypadnięciu z bandy uderzyłem kolanem i ręką w drzewo po czym wylądowałem na ziemi. Na nogach miałem ochraniacze i właśnie nie wiem czy uderzyłem tą plastikową częścią czy ochraniacze się obsunęły. Efektem jest spuchnięte całe kolano i brak mozliwości zginania kolana w jaką kolwiek stronę, kiedy próbuje zginać strasznie mnie boli aczkolwiek zaraz po uderzeniu kiedy leżałem na ziemi próbowałem zginać kolano i się zginało :D nie wiem jak z prostowaniem bo nie próbowałem. Czy miał ktoś już podobny przypadek? Bo nie wiem czy to jest silne stłuczenie czy coś poważnego. Po domu skaczę na 1 nodze bo na tej z urazem nie dam rady stanąć Proszę o porady co z tym fantem zrobić.
misiakr
Kontakt:

Post autor: misiakr »

Zgłoś się do lekarza- możesz mieć rozwalony staw, więzadła cokolwiek.
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

Dzwoń na pogotowie, mają obowiązek przyjechać przy urazie kończyny dolnej. Swoją drogą gratuluję, zrobiłeś sobie poważne kuku z nogą i zamiast pojechać do lekarza to się pytasz na forum. :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Z gówna bata nie ukręcisz.
himself
Kontakt:

Post autor: himself »

Mogę się nie znać, ale to nie jest forum lekarskie.
Do lekarza.
RE:CYCLE find us on Facebook!
Adrian960805
Kontakt:

Pytam się po prostu czy miał ktoś podobne objawy bo czytam na niektórych forach i piszą, że to silne stłuczenie, że niemożność zginania itd dopiero objawia się po ok 10 minutach, czyli mniej więcej tak jak to było u mnie i dlatego pytam...
biadaczq
Kontakt:

Re: Uraz kolana po silnym uderzeniu w drzewo

Post autor: biadaczq »

Jaja se robisz ? No fakt jak przestanie to przestanie jak nie to potem do lekarza może być już za późno ....
BMX National Champion
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

Silne stłuczenie to też nie przelewki, może Ci się zrobić krwiak gdzieś, z którego nie zejdzie, krew w nim zgnije i masz pół nogi do obcięcia. Mógł Ci się kawałek kości odkruszyć - bardzo nie boli a należy wsadzić w gips...
Adrian960805 pisze:próbowałem zginać kolano i się zginało
Adrenalina działa przeciwbólowo.

Lekarzowi czasem nie mów, że to się tak stało, tylko wymyśl jakąś bajkę, że była gołoledź na drodze i wykur,wiłeś o ziemię... Cokolwiek. Nie wiem jakie masz ubezpieczenie, ale raczej nie obejmuje sportów ekstremalnych.
Z gówna bata nie ukręcisz.
podnietek
Kontakt:

Post autor: podnietek »

Pare lat temu bylem na wypadzie z kumplami i jednemu przydazylo sie cos podobnego. Zaraz za dropem byla banda, nie wyrobil i sie w nia wbil. Polecial glownie na kolana. Mimo ochraniaczy jedno kolano spuchlo mu w ciagu moze 5 minut, ze nie mogl z nim za duzo nafikac.

Szpital. O ile pamietam to mial sciagany plyn z kolana, nie jestem pewny czy tylko stawowy czy z krwia. Z kulami nie rozstal sie przez nastepne pare miesiecy.

Mi to wyglada na cos godnego uwagi lekarza...
Adrian960805
Kontakt:

ok, dzięki, czyli jest grubo;/
polok03
Kontakt:

Post autor: polok03 »

Możesz mieć pękniętą kość, zerwane więzadła, zwichnięte kolano, krwotok do jamy stawowej i inne ciekawe urazy, a Ty się zastanawiasz, czy iść do lekarza. Gratulacje!

Połóż nogę na płasko wyprostowaną w kolanie, złap rzepkę między kciuk a palec wskazujący i spróbuj wcisnąć w kolano. Jeśli się rusza to masz płyn w jamie stawowej i zapieprzaj do lekarza, jesli nie to masz szczęście i też zapieprzaj do lekarza na rtg/usg...
Jarell20
Kontakt:

Post autor: Jarell20 »

Dokładnie 12.11 zrobiłem sobie cos podobnego... co prawda nie na rowerze ale objawy te same, pierwsze mogłem zginać i po 10 min noga zesztywniała. Pojechałem do szpitala zrobili mi przeswietlenie usg punkcje (140ml krwi w kolanie) zostawili mnie w szpitalu i powiedzieli ze musza zrobić artroskopie kolana... Okazało sie później ze miałem rozwaloną na kawałki łękotkę przyśrodkową co jest troche groźne jak by sie z tym nic nie zrobiło. Wiec z własnego doświadczenia jedz do szpitala bo potem moga byc problemy, oczywiście moze sie okazać ze to obrzęk i tego Ci zycze ;)
http://patrykfr.pinkbike.com/

https://www.instagram.com/kolek_czc?igsh=ZW84MnIyYmpvZmE0
Adrian960805
Kontakt:

właśnie za moment jadę aczkolwiek dzięki za rady
adiko
Kontakt:

Post autor: adiko »

Ja już wrócisz od lekarza to napisz co i jak.
Jarell20
Kontakt:

Post autor: Jarell20 »

No napisz bo mnie tez to ciekawi. pozdroo
http://patrykfr.pinkbike.com/

https://www.instagram.com/kolek_czc?igsh=ZW84MnIyYmpvZmE0
KwiQ
Kontakt:

Post autor: KwiQ »

ja ze swojej strony odradzam lekarza, w dzisiejszych czasach przy urazach dużo lepiej sprawdzaja się fizjoterapełci - tylko musi być dobry oczywiscie. Niemniej jednak powinien obejrzeć specjalista, pozdrawiam
miechooo
Kontakt:

Post autor: miechooo »

KwiQ proszę cię. Ciekaw jestem jak fizjoterapeuta poskłada ci kość, zrobi operację czy nawet z grypy wyleczy?
Po swoim urazie(pęknięta kość, łąkotki, naderwane więzadło i naderwany przyczep więzadła) też przez pierwsze sekundy mogłem zginać nogę. Nawet wyszedłem z lasu na tej nodze(co prawda z pomocą kolegów). Teraz myślę że zginanie jej to najgorsza rzecz jaką mogłem zrobić, pęknięta kość mogła porozrywać tkanki jeszcze bardziej. Także jedź do lekarza.
krylos
Kontakt:

Post autor: krylos »

Miałem podobny przypadek tylko na meczu dostałem z "nakładki" w kolano, przegrałem cały mecz do końca i zauważyłem, że kolano zaczyna puchnąć ale jakoś się dokulałem do domu. Jednak po kilku godzinach zaczęły się silne bóle i nie mogłem zginać. Pojechałem do szpitala, po prześwietleniu okazało się, że miałem silne stłuczenie oraz krwiaka, założyli mi szynę gipsową i 3 tygodnie wyjęte z życiorysu :/ Lepiej takich sytuacji nie lekce warzyć...
chicken002
Kontakt:

Post autor: chicken002 »

miałem ten sam problem , przywaliłem kolanem o twarde gliniane podłoże , po 5 godzinach od wypadku wyszła mi woda pojechałem na pogotowie bo coraz mniej mogłem ruszać kolanem - okazało sie że zerwałem wiazadło , miałem punkcje kolano . Po tym chodziłem w stabilizatorze kolana przez miesiac a po ok 2 miesiac dopiero wszedłem na rower ale bolało jeszcze przez pół roku nieraz jak jeździłe , teraz zresztą też nieraz czuje kolano jak dłużej pojeżdże :/
Adrian960805
Kontakt:

Wróciłem ze szpitala, sprawa wygląda następująco:
- zrobiono mi prześwietlenie niby wszystko jest ok
-zrobiono mi punkcje kolana, ściągnięto troche krwi, reszta podobno sama się rozejdzie
-założono gips
Ale do końca tygodnia mam udać się do ortopedy, który ma mi dać stabilizator, bo gips jest za sztywny i mam ćwiczyć nogę już w tym usztywniaczu.
A co do szpitala to niezłe jaja tam są :D
Lekarz co robił mi tą punkcje mówił że mam chodzić po domu itd żeby się nie zastać, po czym weszła pielęgniarka i mówi mi żebym absolutnie nie chodził bo znowu pojawi się krew w kolanie, także sam nie wiem w końcu.
Ale na pewno wiem, że mam leżeć z nogą uniesioną do góry wyżej od pośladków.
ODPOWIEDZ