Sprzedaż przedmiotu, a podatek od sprzedaży!

royal'ek
Kontakt:

Sprzedaż przedmiotu, a podatek od sprzedaży!

Post autor: royal'ek »

Siema, zastanawiam się nad handlem części, ale no właśnie.. jak to do końca jest z tym odprowadzeniem podatku do US? Wiem, że najkorzystniej jest założyć własną firmę niż sprzedawać prywatnie. Przedmioty, które zostały sprzedane poniżej 1000zł jakim są objęte podatkiem? Powyżej 1000zł wiem, że jest to 2% od kwoty końcowej oraz to że przedmioty, które posiadam dłużej niż 6 miesięcy i nie przekraczają kwoty 1000zł nie podlegają podatkowi. Jak wy załatwiacie te sprawy? Czy opłaca się podejmowania tego? Sporo ludzi handluje sprzętem na allegro, dobrze jakby one też się wypowiedziały :)
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Obrazek
Stary daj spokój...
freed
Kontakt:

Post autor: freed »

To jest temat na czasie, bo gdy zmieni się prawo to sporo osób może mieć nieźle przechlapane... sam kombinuję w tą stronę co Ty,myślę także o dystrybucji jakiejś marki w polsce.
Ride 4 Fun ! Biatch !
pietryna
Kontakt:

Jeżeli US wyciągnie łapy po takie pieniądze, nawet ze sprzedaży używek(ponad 1000zł? może - nie wiem) to naprawdę rzygać mi się będzie chciało na ten kraj... Jestem rozdarty między budową domu tutaj a wyjazdem gdzieś, na zawsze... Do tej pory chyba żadne posunięcie władz nie przekonuje mnie do zostania.
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

Ludzie prosze was...
Czy znacie kogoś kto sprzedałby rower i biegł od razu płacić podatek?
Zakładając firmę raczej będziesz musiał odprowadzać podatek od tego co sprzedasz, a raczej od tego na co wystawisz rachunek bo możesz też czasami sprzedać coś bez rachunku jak robi to czasem 90% mniejszych firm, nie mam tu namyśli sklepów tylko działalności usługowych.

Sam tak czasem robię ponieważ prowadzę stolarnie i jak zrobię kuchnie za którą klient zapłaci 10tys złotych, ja za robociznę wezmę 4000, a 2300zł musze oddać państwu to mnie szlag trafia.

yasiuuu
Kontakt:

Post autor: yasiuuu »

Niewidzialna ręka Rostowskiego prędzej czy później dopadnie wszystkich... co jakiś czas w internecie przebąkują o egzekucjach na użytkownikach allegro - które mają być coraz częstsze... ;/
www.feel-free.pl
royal'ek
Kontakt:

FRmaniak pisze:Czy znacie kogoś kto sprzedałby rower i biegł od razu płacić podatek?
Podatek odprowadzasz na PIT'cie ( w kwietniu ) ;)
FRmaniak pisze:możesz też czasami sprzedać coś bez rachunku jak robi to czasem 90% mniejszych firm
Tak owszem, ale klient przyjeżdża do Ciebie i odbiera na miejscu. Transakcja "z ręki do ręki" państwo nie ma dowodów, że coś sprzedałeś. Jak sprzedaż na allegro, ebay'u lub innym serwisie to US ma dowody, że towar został sprzedany, a pieniędzy nie odprowadziłeś w PIT'cie 8-)
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

royal'ek pisze:Podatek odprowadzasz na PIT'cie ( w kwietniu )
pcc odprowadza sie w ciagu 14dni.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
royal'ek
Kontakt:

tak, tylko od kwoty +1000zł :(
pietryna
Kontakt:

Żeby mi ABW czy jakaś policja skarbowa nie wpadła o 5.30 do domu czasem...
.proXof
Kontakt:

Post autor: .proXof »

pietryna pisze:Żeby mi ABW czy jakaś policja skarbowa nie wpadła o 5.30 do domu czasem...
Jak co miesiąc sprzedajesz części za kilka, kilkaset złotych to masz małe szanse, co innego jak gonisz towar za kilkanaście tysięcy co miesiąc. Chyba, że zalegasz z mandatami, to możesz mieć gości ;p
ODPOWIEDZ