Damper w scottcie
Damper w scottcie
Witam. Posiadam rower scott voltage fr 30. Jest tam zamontowany damper marzocchi coil r. Gdy podniosę tylne i koło i puszczę, to cały rower się odbija. Podejrzewam że jest to sprawa zbyt gęstego oleju w damperze. Prosiłbym o jakieś inne sugestie ewentualnie polecenie jakiegoś innego dampera. Z przodu jest seryjny domain. 

To raczej ciężko, żeby pod ciężarem samego roweru damper się ugiął i mogło zadziałać tłumienie.pawelfr pisze:Ogólnie jest bardzo twardy
Mierzyłeś w ogóle sag, czy od razu chcesz olej albo damper zmieniać? Zacząłbym od dobrania sprężyny po swoją wagę

http://miki-ck.pinkbike.com/ Freeride!
Kolega początkujący widze. Na początek musisz zmierzyć ugięcie wstępne dampera po tym jak na niego siedasz. Najprościej podciągnąć do góry gumowy odbojnik który jest "wewnątrz" sprężyny. Siadasz na rower tak żeby się nie bujał, schodzisz i mierzysz odległość odbojnika od korka dampera. Co do samego bujania to na końcu dampera od strony tłoczyska masz regulacje tłumienia powrotu, skręć ją bardziej.
http://www.pinkbike.com/photo/9231318/ <--- Mój Bike
Dziwne. Mi full(co prawda 19kg ważył) po zrzuceniu na ziemie nie odbijał się ani trochę. Po prostu się do niej przyklejał. Sztywniak za to odbija się jak piłka.miki_ck pisze:To raczej ciężko, żeby pod ciężarem samego roweru damper się ugiął i mogło zadziałać tłumienie.
Pewnie jakbym ustawił tłumienie kompresji na maksymalne to pewnie trochę by podskoczył ale nie jestem przekonany.
Zależy z jakiej wysokości opuści się rower i jak jest ustawiony damper.
Odnosiłem się do stwierdzenia o "bardzo twardym" zawieszeniu - jak u siebie mocno skręcę sprężynę i kompresję to pod ciężarem opuszczonego z niewielkiej wysokości roweru damper się nie ugnie więc rower lekko podskoczy. Nie wiem czy to takie "dziwne"
I też zależy od dampera, nie każdy jest czuły w "parkingowych" testach jak np. dhx-y. Co akurat nie musi być czymś złym.
Odnosiłem się do stwierdzenia o "bardzo twardym" zawieszeniu - jak u siebie mocno skręcę sprężynę i kompresję to pod ciężarem opuszczonego z niewielkiej wysokości roweru damper się nie ugnie więc rower lekko podskoczy. Nie wiem czy to takie "dziwne"

I też zależy od dampera, nie każdy jest czuły w "parkingowych" testach jak np. dhx-y. Co akurat nie musi być czymś złym.
http://miki-ck.pinkbike.com/ Freeride!
Ok dzięki wielkie za pomoc
Jest to moj pierwszy ful także jeszcze nie znam się dobrze ale powoli sie uczę
. Mam jeszcze jedno pytanie jakbym się zdecydował jednak na zmiane dampera jaki byście polecili do 350 zl +/- oczywiście używany i czy lepszy jakis używany za 3 stówy czy w zasadzie nówka marocchi który mam obecnie? 

-
- Kontakt:
ravfr ja mam 183cm wzrostu i ważę około 73kg i sprężyna dla mnie 400 lbs jest.
Wracając do tematu, tak czy siak, najpierw powiedz może jaką masz sprężynę, powinieneś mieć na sprężynie napisane gdzieś, przykład: 500x2.80. Jeżeli masz 500 albo jakieś 550 to zmień na 400, powinna Ci wystarczyć, a jeżeli będzie za miękka to na 450 spróbuj. To jest tylko moje zdanie, nie muszę w cale mieć racji : )
Wracając do tematu, tak czy siak, najpierw powiedz może jaką masz sprężynę, powinieneś mieć na sprężynie napisane gdzieś, przykład: 500x2.80. Jeżeli masz 500 albo jakieś 550 to zmień na 400, powinna Ci wystarczyć, a jeżeli będzie za miękka to na 450 spróbuj. To jest tylko moje zdanie, nie muszę w cale mieć racji : )