Pare pytań co do 66 RC2X
-
- Kontakt:
Pare pytań co do 66 RC2X
Witam wszystkich forumowiczów, na wstępie chciałbym życzyć wszystkim szczęśliwego nowego roku i oby ten następny był lepszy od poprzedniego.
A więc tak posiadam szóstki z 2006 rc2x 170mm. Amorek nie wychodzi do końca i jak go ugnę i wróci to zostaje mi 150mm skoku. Wyciągnę go normalnie mam 170mm i pod ciężarem roweru się nie zapada. Z tego co słyszałem to to nie jest jakieś dziwne w marcokach. Dodam, że jeżdżę bez powietrza taki ustawienie mi pasuje kompresja na dole rozkręcona a no i korek po lewej nie wiem od czego to jest. Jak tym pokręcę to nie ma jakiejś wielkiej różnicy. Jak napompuje amor to problem z zapadniem znika, jednak wtedy amorek staje się zdecydowanie dla mnie za twardy. Da się jakoś to zmienić, aby i bez powietrza się nie zapadał. Czy może po prostu warto zmienić sprężyny na miększe i wtedy dopompować.
Drugie pytanie dotyczy uszczelek, mianowicie posiadam uszczelki enduro. Krążą o nich różne opinie i złe i dobre. Chciałbym poznać waszą. Mi śmigają bardzo dobrze. Tylko amorek szumi trochę. W mojej starej Z1Fr eta 2005 gdzie miałem oryginalne uszczelki pracowało to wszystko ciszej. A może to po prostu tłumik wydaje taki odgłos jakby syczał czy pompował coś w tym rodzaju. Jak na razie lagi są bez skazy.
I trzecie pytanie. Chciałem spytać o różnice między rocznikami 06 a 07. Może po prostu, które są powiedzmy "lepsze"
A więc tak posiadam szóstki z 2006 rc2x 170mm. Amorek nie wychodzi do końca i jak go ugnę i wróci to zostaje mi 150mm skoku. Wyciągnę go normalnie mam 170mm i pod ciężarem roweru się nie zapada. Z tego co słyszałem to to nie jest jakieś dziwne w marcokach. Dodam, że jeżdżę bez powietrza taki ustawienie mi pasuje kompresja na dole rozkręcona a no i korek po lewej nie wiem od czego to jest. Jak tym pokręcę to nie ma jakiejś wielkiej różnicy. Jak napompuje amor to problem z zapadniem znika, jednak wtedy amorek staje się zdecydowanie dla mnie za twardy. Da się jakoś to zmienić, aby i bez powietrza się nie zapadał. Czy może po prostu warto zmienić sprężyny na miększe i wtedy dopompować.
Drugie pytanie dotyczy uszczelek, mianowicie posiadam uszczelki enduro. Krążą o nich różne opinie i złe i dobre. Chciałbym poznać waszą. Mi śmigają bardzo dobrze. Tylko amorek szumi trochę. W mojej starej Z1Fr eta 2005 gdzie miałem oryginalne uszczelki pracowało to wszystko ciszej. A może to po prostu tłumik wydaje taki odgłos jakby syczał czy pompował coś w tym rodzaju. Jak na razie lagi są bez skazy.
I trzecie pytanie. Chciałem spytać o różnice między rocznikami 06 a 07. Może po prostu, które są powiedzmy "lepsze"
uszczelki enduro są ciaśniejsze od oryginałów. Miałem i nie polecam, mam złe zdanie osobiście o nich. Niebieski plastik... Najprawdopodobniej to one są przyczyną pytania 1. Są ciaśniejsze, wywierają większe tarcie na lagach, przez co sprężyna na końcu rozprężania nie "daje rady" wyciągnąć lag. Są 2 wyjścia. Zmień na oryginały (nie zapomnij o smarze na uszczelki olejowe i między olejową a kurzową), albo dodaj smaru do tych uszczelek które masz i daj pare podkładek między korek a sprężynę (ok pół cm) w obu lagach, by zwiększyć delikatnie ich naprężenie wstępne.raider1997 pisze:Drugie pytanie dotyczy uszczelek, mianowicie posiadam uszczelki enduro. Krążą o nich różne opinie i złe i dobre. Chciałbym poznać waszą. Mi śmigają bardzo dobrze. Tylko amorek szumi trochę. W mojej starej Z1Fr eta 2005 gdzie miałem oryginalne uszczelki pracowało to wszystko ciszej. A może to po prostu tłumik wydaje taki odgłos jakby syczał czy pompował coś w tym rodzaju. Jak na razie lagi są bez skazy.
z tego co mi wiadomo to 07 mają po prostu 1cm skoku więcej i tyle.raider1997 pisze:I trzecie pytanie. Chciałem spytać o różnice między rocznikami 06 a 07. Może po prostu, które są powiedzmy "lepsze"
Również wszystkiego naj naj w nowym roku!

-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt: