Snowbike domowej roboty

RakuBB
Kontakt:

Snowbike domowej roboty

Post autor: RakuBB »

Cześć.Chciałbym się podzielić z Wami moim snowbikiem,którego zrobiłem w domu i otrzymać jakieś opinie od Was.Może doradzicie mi czy mógłbym coś w nim zmienić bo może się już z takimi wynalazkami spotkaliście.Rok temu miałem identyczny tylko na wąskich nartach co na stokach spisywało się znakomicie.Gorzej było jak wjechałem w puch na jakieś małe freeride,dlatego w tym roku postanowiłem zamontować dechę.Co Wy na to?

Zdjęcie:
http://www.pinkbike.com/photo/9030506/
Blady214
Kontakt:

Post autor: Blady214 »

Jeśli dobrze widzę, to korby przytrzymują Ci opaski? Wydaje mi się, że to niezbyt dobre rozwiązanie i słaby punkt całej konstrukcji.
RakuBB
Kontakt:

Rok temu miałem obie korby z tyłu i sterowało się bardzo dobrze,ale obawiam się,że teraz byłby za duży ciężar z tyłu więc chciałem to w miarę wypośrodkować.
wexe
Kontakt:

Post autor: wexe »

Właśnie z tymi korbami pasowałoby coś wymyślić ,a tak to projekt super :)
RakuBB
Kontakt:

Dzięki :) Próbowałem wkręcić pedały w support ale gwint w suporcie o jeden rozmiar za mały.
tom6204
Kontakt:

Post autor: tom6204 »

Nie będzie to trochę za niskie ?
RakuBB
Kontakt:

Pod tym kątem tak tylko wygląda na niskie :D
przemek_06
Kontakt:

Post autor: przemek_06 »

Jak będziesz testował to zrób jakieś filmiki :D
marceldh19
Kontakt:

Post autor: marceldh19 »

Ja też właśnie zbudowałem snowbike'a, z rowerku dziecięcego i starych nart,
za niedługo wrzucę foto.

Co do twojego projektu bardzo fajnie zrobione,
ale czy przy zakręcaniu nie trzesz pedałem o śnieg?
RakuBB
Kontakt:

marceldh19 pisze:Co do twojego projektu bardzo fajnie zrobione,
ale czy przy zakręcaniu nie trzesz pedałem o śnieg?
Dzięki :) póki nie potrafię pochylać się tam mega przy zakrętach to nic nie trze,ale myślę,że nie będzie z tym problemu :)
Jaca
Kontakt:

Post autor: Jaca »

z powodzeniem stosowaliśmy pegi bmxowe wkomponowane w suport zamiast korby. Masz nogi razem, co na początku może sprawiać dziwne uczucie, ale na dłuższą metę działa.
=Pietr3k=
Kontakt:

Post autor: =Pietr3k= »

Zdecydowanie decha mocowana w amorze jest zbyt szeroka. Przy skręcie ona nie tylko się obraca w danym kierunku, ale również pochyla na krawędź... skręcając kierownicą np. w lewo, postawisz dechę na lewej krawędzi, a krawędź jest przecież sporo odsunięta od osi amora, co przyczyni się do utraty stabilności.

Będziesz mocniej zacierał tą krawędzią w śnieg przy gwałtownym skręcie, ale jeśli przy dużej prędkości przytrzesz za mocno, albo niezależnie od Ciebie wpadniesz z płaskiego w bullę, to gwałtownie siła bezwładności wyrzuci Cię na przeciwległą krawędź i podetnie jak z kosy. To jest BARDZO niebezpieczne w tej chwili!

Trochę ratuje Cię w tej sytuacji niski środek ciężkości, bo łatwiej będziesz nad tym panował, ale i tak radzę zwęzić przednią płozę dla bezpieczeństwa.
RakuBB
Kontakt:

=Pietr3k= pisze:Zdecydowanie decha mocowana w amorze jest zbyt szeroka. Przy skręcie ona nie tylko się obraca w danym kierunku, ale również pochyla na krawędź... skręcając kierownicą np. w lewo, postawisz dechę na lewej krawędzi, a krawędź jest przecież sporo odsunięta od osi amora, co przyczyni się do utraty stabilności.

Będziesz mocniej zacierał tą krawędzią w śnieg przy gwałtownym skręcie, ale jeśli przy dużej prędkości przytrzesz za mocno, albo niezależnie od Ciebie wpadniesz z płaskiego w bullę, to gwałtownie siła bezwładności wyrzuci Cię na przeciwległą krawędź i podetnie jak z kosy. To jest BARDZO niebezpieczne w tej chwili!

Trochę ratuje Cię w tej sytuacji niski środek ciężkości, bo łatwiej będziesz nad tym panował, ale i tak radzę zwęzić przednią płozę dla bezpieczeństwa.
Wielkie dzięki,takie informacje się przydadzą.Niestety w tym momencie nie wiem jak będzie się rower zachowywał na fr jeśli wywalę szeroką płozę a dam węższą...
=Pietr3k=
Kontakt:

Post autor: =Pietr3k= »

Na puchu szersza decha jest trochę lepsza, bo nie będzie się tak łatwo zapadać, ale jak pojedziesz po bardziej ubitym, co zawsze się zdarza, to będziesz miał niestabilne prowadzenie i wyglebisz. Żeby nie psuć całego konceptu, na Twoim miejscu zawęziłbym przednią dechę przynajmniej do szerokości blachy mocującej.
Generalnie węższa płoza wymaga też większego podgięcia, aby nie zaryć dziobem.

Dużo zależy od Twoich umiejętności jazdy i czy masz np. doświadczenie ze snowboardem lub nartami.
RakuBB
Kontakt:

=Pietr3k= pisze:Dużo zależy od Twoich umiejętności jazdy i czy masz np. doświadczenie ze snowboardem lub nartami
To mój drugi rok na snowbike,a na nartach i snowboardzie je jeżdżę.Co do zwężenia dechy to i tak będzie lipa bo krawędzi już nie będzie.
ODPOWIEDZ