Protone Air Kit Boxxer

Dylski_
Kontakt:

Post autor: Dylski_ »

Czyli raczej odradzacie protone ? A czy posiadając przykładowo solo air można ustawić ciśnienia tak, żeby początek skoku był sztywny ( nie pompował) a w dalszej części skoku pracował płynnie aż do dobicia ?
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

To sobie ustawisz kompresją na tłumiku.
Dylski_
Kontakt:

To jak to zrobić ? ;)
Schokowafel
Kontakt:

Post autor: Schokowafel »

Zalezy jaki tłumik i rocznik boxa.
Dylski_
Kontakt:

2011 RCCL
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Kup solo air jeśli bardzo chcesz powietrze.
BikerJG
Kontakt:

Post autor: BikerJG »

To moze i ja sie wypowiem, tak sie sklada ze mam aktualnie w domu 2 Boxxery Team, jeden z protone drugi bez protone. Oba przeszly serwis w tym samym czasie (2 dni temu).

Widelec na protone dziala znacznie plynniej, a kolejna ciekawosta jest ze procz protone ma zalozone uszczelki Enduro. Na prawde roznica jest odczuwalna. Z ustawieniem go bylo troche zabawy (5min) ale dziala teraz jak maselko, jest progresywny (nie jak solo miekka zapadajaca sie kupa).

Wiem ze moj post obala wasze "teorie" o ciasnych uszczelkach i gownianym protone ale takie po prostu mam spostrzeżenia, moze to jakis wyjatek ale nie wydaje mi sie.

Dodam ze Team na TI srubkach z Protone wazy 2624 gramy.
Pozdrawiam!
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

BikerJG pisze:Widelec na protone dziala znacznie plynniej, a kolejna ciekawosta jest ze procz protone ma zalozone uszczelki Enduro. Na prawde roznica jest odczuwalna. Z ustawieniem go bylo troche zabawy (5min) ale dziala teraz jak maselko, jest progresywny (nie jak solo miekka zapadajaca sie kupa).
Twoje typowe mam na sprzedaż wiec jest dobre a inne to zło. Solo jak nie jest w stanie agonalnym dziala dobrze i sie nie zapada. Uszczelki enduro miałem w boxxerze i nigdy wiecej. Po tygodniu wywaliłem. Boxxera nie sprzedaje wiec nie mam interesu w chwaleniu ;)
Dylski_
Kontakt:

A wogole jest coś takiego jak ti spring do boxxera ?
BikerJG
Kontakt:

Dylski_ pisze:Twoje typowe mam na sprzedaż wiec jest dobre a inne to zło.
Zaczyna mnie powaznie irytowac Twoje zachowanie, boxxer nie jest na sprzedaz, to amor kumpla? Czlowieku pomysl zanim cos napiszesz i raz w zyciu zamiast odpowiadac na KAZDY POST NA FORUM idz z jakas dziewczyna na kawe.
Spaced pisze:Solo jak nie jest w stanie agonalnym dziala dobrze i sie nie zapada.
Solo zapada sie, kiepska sprezyna, zero progresji ale jak kto lubi, do lekkiej jazdy 4 fun jest spoko..
Dylski_ pisze:A wogole jest coś takiego jak ti spring do boxxera ?
Napisalem ze posiadam TI spring? (aczkolwiek sa ti do boxxera), mam tylko ti srubki, zreszta ciezko bylo by miec Protone i Ti spring.. ;)

Szkoda mi czasu na dalsza polemike, zaobserwowalem to co napisalem wyzej, kto chce wezmie to pod uwage.
Dylski_
Kontakt:

Po co sie tak spinasz.. nie kazdy sie musi zgadzac z tym co napisales. A ja pytalem o tispringa nie dlatego ze Ty go masz.tylko ze wzgledu na to ze skoro protone jest watpilwy a solo ciezko dostac to chcialem w ten sposob zmodyfikowac zawieszenie.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

BikerJG pisze:Solo zapada sie, najgorsza sprezyna z jaka mialem doczynienia, zero progresji ale jak kto lubi, do lekkiej jazdy 4 fun jest spoko..
Trzeba nie kupować zajechanych używek. Ja mojego boxxera kupiłem od goscia po serwisie w sramie holenderskim i zapadania się praktycznie nie było, nie był też nadmiernie progresywny. Oba przypadki, o ktorych mówisz wynikaja z zasyfienia sprężyny powietrznej i złego ustawienia (była seria ze źle nadrukowanymi markerami sagu wiec moze dlatego wydawał Ci się za miekki)
Dylski_
Kontakt:

A macie ewentualnie jakies rady jak zrobić coś takiego w stylu madeja albo Schokowafel
lupo
Kontakt:

Post autor: lupo »

BikerJG pisze:Napisalem ze posiadam TI spring? (aczkolwiek sa ti do boxxera),
BikerJG zdradz mi tajemnicę, gdzie znalazłeś ti springa do boxxera???
BikerJG
Kontakt:

lupo pisze:BikerJG zdradz mi tajemnicę, gdzie znalazłeś ti springa do boxxera???
Widzialem ze 2 razy na ebay-u, aczkolweik wiadomo ze nie sa to sprezyny RS. Jak chcesz zrobie Ci taka sprezyne za odpowiednia kase (pisz na PW) :) Aczkolwiek sensu Twojej wypowiedzi nie widze.
lupo
Kontakt:

Post autor: lupo »

BikerJGZadałem pytanie, bo akurat rozglądałem się za taką sprężyną ale jak sam piszesz oryginalne nie istnieją. Nie wiem dlaczego nie widzisz sensu w tym pytaniu. Dobranoc:)
Dylski_
Kontakt:

Niestety nie ma.. a swoja droga nie wiem dlaczego bo wydaje mi sie ze byloby kilku chetnych
BikerJG
Kontakt:

lupo pisze:
BikerJGZadałem pytanie,
Myslalem ze sie czepiasz, sorry ;)
Dylski_ pisze: a swoja droga nie wiem dlaczego bo wydaje mi sie ze byloby kilku chetnych

Wydaje mi sie ze im sie to po prostu nie oplaca, Boxxer na Ti wazy kilka gram wiecej niz WC.
xDkrystian
Kontakt:

Post autor: xDkrystian »

to i ja się wypowiem, używam protone air kit już od roku ponad, w 3 boxxerach go miałem, nie powiem trzeba sie nieźle pobawić z ustawianiem pod siebie, mi idealne ustawienie potrzebne były 3x wypady na trase :)

Co do samego działania, powiem że działa podobnie jak boxxer WC (2012r), podobnie tzn działa minimalnie lepiej ponieważ po odpowiednim ustawieniu nie zapada się, no i oczywiście + wagowy ponieważ boxxer bez MC( działa tak samo a MC jest mi po prostu nie potrzebne) waży 2449g :)

PS na filmiku w liku używam protone i jakoś nie odczułem gorszej pracy na takiej trasie :) jazda może nie jest jakaś mega no ale ręce nie bolały tak bardzo

http://youtu.be/UolHcysKDPE
ODPOWIEDZ