Manitou Revox - kto przeserwisuje

quake
moderator
Kontakt:

Manitou Revox - kto przeserwisuje

Post autor: quake »

Hej,

Szukam w PL osoby, ktora zna sie na damperach na tyle, zeby obejrzec mojego Revoxa. Wiem, ze nie ma tu nikogo pokroju Tima Flooks ;-), ale kilka kumatych osob to sie znajdzie.

Teraz do rzeczy.
Revoxa dostalem razem z rama (Session 10), zlozylem rower i napotkalem na problem - regulacje kompresji (HSC i LSC) nie dawaly znaku zycia.
Jako, ze gdzies mi zaginela pompka do amortyzatorow, poszedlem do serwisu (znajomego, z zaufanym serwisantem) i poprosilem go o wymiane oleju, zerkniecie co tam sie dzieje + dopompowanie.
W miedzyczasie zamowilem bardziej miekka sprezyne, bo z rama dostalem nieco za twarda.

Teraz cos, co mnie nieco dziwi.
Damper wymagal serwisu, olej byl juz mocno zuzyty... ale z kompresja wszystko wydawalo sie ok. Bez sprezyny roznica w ustawieniach byla bardzo wyrazna.

Po zamontowaniu dampera do roweru... dalej zle.
Teraz czuc minimalna roznice miedzy skrajnymi polozeniami regulatorow, ale przeciez roznica miedzy min. LSC a max. LSC powinna byc wyrazna, a nie minimalna...

Cisnienie w komorze aktualnie to 160psi, bottom out dziala dobrze - na 1 dobijam rame "w pokoju", na 4 juz nie mam na tyle sily ;-).

Generalnie szukam osoby, ktora DOBRZE wie co robi i podejmie sie reanimacji tego dampera. Ja, o ile radze sobie z przednimi amortyzatorami, o tyle damperow nie rozgrzebywalem i wole nie uczyc sie na padnietym Revoxie ;-).
damianksiazek9
Kontakt:

Post autor: damianksiazek9 »

Z tego co wiem to użytkownik tego forum o nicku rafimax jest naprawdę kumatym gościem, zna się na serwisie i na dodatek posiada taki damper. Zapytaj może pomoże ;)
Faerie
Kontakt:

Post autor: Faerie »

Velo jest oficjalnym sprzedawcą i serwisantem manitou.
quake
moderator
Kontakt:

Wiem kto jest oficjalnym serwisantem, wiem tez, ze inni zrobia to lepiej.
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Oficialny przedstwiciel manipo na polskę to jakaś porażka, zlewanie klienta itp. Potrzeba Ci namieszania w shimach od kompresji, napisz do tego pinkbikeowicza http://www.pinkbike.com/u/kubuspunxdh/ lub ta sama osoba na szajbuku https://www.facebook.com/SpiderSuspensi ... ts&fref=ts albo po prostu poczekaj aż odezwie się tu w temacie, bo jest na forum :)
deviz
Kontakt:

Post autor: deviz »

Secesja KRK (serwis) - ogarniają maniciaki jak trzeba ;)
Slavvduro
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

jest serwis w krakowie ktory Ci to zrobi,tyle ze podejrzewam ze musisz sie pozegnac z damperem na 2-3tygodnie :P
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
NorekO
Kontakt:

Post autor: NorekO »

Ja robiłem revoxa i zapytam jakim olejem został zalany? Generalnie ustawienia lsc i hsc są dość mocno odczuwalne. Sam regulator chyba nie jest rozbieralny z tego co pamiętam, ale być może gdzieś zostało poprostu powietrze które upośledza kompresje. W moim revoxie było podobnie i ponowne przelanie pomogło. Może oring na kompresji padł?
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
matin89
Kontakt:

Post autor: matin89 »

Tyle w temacie: http://dhshop.pl/ :)
Impus
Kontakt:

Post autor: Impus »

prezes#
Kontakt:

Post autor: prezes# »

Według mnie tylko Skowron :) Warszawa, zamiany 12, sklep Plus
jbl
Kontakt:

Post autor: jbl »

Nie chce zakładać nowego tematu.

Więc. Jakiego oleju użyć. Chodzi mi o lepkość?
Oraz czy wie ktoś może ile oleju wchodzi do revoxa 267mm??
http://allegro.pl/listing.php/user?us_id=14942479
quake
moderator
Kontakt:

NorekO pisze:Ja robiłem revoxa i zapytam jakim olejem został zalany? Generalnie ustawienia lsc i hsc są dość mocno odczuwalne. Sam regulator chyba nie jest rozbieralny z tego co pamiętam, ale być może gdzieś zostało poprostu powietrze które upośledza kompresje. W moim revoxie było podobnie i ponowne przelanie pomogło. Może oring na kompresji padł?
Nie pamietam co tam mowi manual, ale zalany zostal zgodnie z instrukcja ;-), pewnie Motorexem. Zalewany byl 2 razy, wlasnie ze wzgledu na to powietrze (tj. przypuszczenie, ze to moze byc problem), oringi sa ok.
NorekO
Kontakt:

Post autor: NorekO »

Co do samego oleju na pytanie jbl . Oleju wchodzi do 241mm około 70ml z tego co pamiętam jakaś śmieszna ilość, mimo tego trzeba zaopatrzyć się w co najmniej 200 bo połowę i tak się porozlewa żeby prawidłowo odpowietrzyć. Do 267mm nie powinno być dużo więcej. Jeśli chodzi o parametry. 2,5-5w nie więcej bo raz sam zalałem przez pomyłkę 7,5w i przy minimalnych ustawieniach był dość stłumiony nie mówiąc o kompresji. Zalewałem puki co Motorexem, Motulem i jeszcze jednym nazwy nie pamiętam( mogę sprawdzić na życzenie) i najlepszym okazał się mix motula 2,5 i 5w z przewagą 5w.

quake może i głupie pytanie ale czy przy skręcaniu dampera korek skręcający całość nie zasłaniał otworu w tłoczysku ? Około 1,5cm od shimów i pistona na tłoczysku jest otwór który koniecznie musi być niezasłonięty przy skręcaniu dampera inaczej będzie nadal zapowietrzony.
jbl
Kontakt:

Post autor: jbl »

A czy można wlać jakiej kolwiek marki olej? Np taki do amortyzatorów motocyklowych?
http://allegro.pl/listing.php/user?us_id=14942479
rafimax
Kontakt:

Post autor: rafimax »

Wszystko można rozebrać w tym damperze regulator rozbierałem z ciekawości i żeby nasmarować Oringi smarem. Wg mnie to wszystko sprawa odpowiedniej gęstości oleju ewentualnie jego parametrów moze też być opcja że regulator się rozkręcił po takim czasie i trzeba go po prostu złożyć.
No ride... No Life...
CiupekFR
Kontakt:

Re: Manitou Revox - kto przeserwisuje

Post autor: CiupekFR »

Jeśli chcesz to mogę się podjąć serwisu ,zajmuje sie serwisem amortyzatorów .jak cos to moje gg 6975015.
Ciupek Maciej
ODPOWIEDZ