Łamiące się ośki
Łamiące się ośki
Hey ludzie! Mam problem z ośkami które po zaskokach z paru murków ciągle mi sie krzywią i łamią. Narazie zawsze kupowalem ośki za ok 10 zł. Zaproponowano mi kupno jakieś ośki Shimanowskiej za ok 35 zł która miala być troche mocniejsza (używał ktoś tego??) albo jakąś lepszą piaste (jaką). Co byście mi radzili?!?
kiedys jak chciałem miec singla i koniecznie bez q-r to mogłem kupic za 500stów Rooxa na os 10mm takie bydle Jim Bob czy cos, i tak oś 10mm chyba, albo q-r które mi sie przesuwały w poziomych hakach. I skoczyłem jeżdzac na piascie starej na nakretki shimano exage z ośką, zapasowymi konusami i kulakmi w kieszenie. Miedzy konus a konte podkładke- by zwykłe klucze 15 pasowały nie płaskie i co pewien czas rower do góry nogami, kulki na beton, jak sie zgubiły miałem zapas , 20 minut i dalej z nową oska.
no i sie wkurzyłem i oski 14 2 lata temu. Bo piasta za 50zł
A sa opcje pod os 10, zwłaszcza teraz- specjalne piasty pod singla inaczej sie trzymaja niż badziewne zwykłe kasetowe- Np. piasta Dzikusa. Ma szerzej łozyska, przy samej ramie i oś nie ma mijesca w kórym mogła by klapnąc miedzy ramą a piastą. Do tego piasty które maja os 15-17 a tylko końcówkę stoczona na 10mm. Wypasy.
no i sie wkurzyłem i oski 14 2 lata temu. Bo piasta za 50zł
A sa opcje pod os 10, zwłaszcza teraz- specjalne piasty pod singla inaczej sie trzymaja niż badziewne zwykłe kasetowe- Np. piasta Dzikusa. Ma szerzej łozyska, przy samej ramie i oś nie ma mijesca w kórym mogła by klapnąc miedzy ramą a piastą. Do tego piasty które maja os 15-17 a tylko końcówkę stoczona na 10mm. Wypasy.
dupa.
ja mam 475 z przodu i nawet sie kręci, ale waże 55 kg, ale innym na 475 i 525 już tak dobrze sie nie kręcą tzn, łamią sie ośki, pierdzielą sie bierznie itd...Ja raz z moją problem miałem, bo jak tarcze zamontowałem to po jakimś czasie zaczęła strasznie trzeszczeć i koło sie nie chciało kręcić...a wystarczyło tylko przesmarować ;-)
http://dhcyc.pinkbike.com