1 blat czy 3 ???
1 blat czy 3 ???
Od niedawna zaczalem troche skakac na mojej kozie , cześc sprzętu wymieniłem ale teraz nadeszla pora na korbe i niewiem co bedzie lepsze do 4x, street. Jak myślicie co bedzie lepsza inwestycja korba Truvativ Hussefelt DH z suportem Giga Pipe DHLT i + do tego napinacz np. Project x NP-2 za laczna kwote 634 pln . Albo może Siemano ;-P LX + suport LX ( oprucz tego jeszcze musial bym dokupic nowa przerzutke na przod i manetke ) co daje lacznie 665 pln.Ceny sa podobne
Ja bym cie namawial na opcje 2
czemu? jesli mieszkasz w terenie wybitnie nizinnym, masz traski i miejsca o mniej wiecej jednolitym nachyleniu to luz bierz opcje 1, rozmiar blatu dobierz w zaleznosci od tego jak szybko jezdzisz - zjazd ~40 zebow, street 30 pare
ja mieszkam na terenie polodowcowym mamy tu kupe zjazdow, teren jest pagórkowaty.. moj bike wazy 18,5kilo a to sztywniak wiec 3 blaty to podstawa czemu?:
-na zjezdzie wrzucam blat 42 i zapycham
-na plaskim - miasto, zwykla jazda uzywam blatu 32
-zeby zjechac rza wyjechac wole jechac 600m niz prowadzic 600m... stad blat 20 [jeje XC] smiesznie wyglada taki kloc jadacy 8 na godzine na 1 - 3 :D ale co tam, mam gdzies napinacz nie ogranicze funkcjonalnosci roweru tylko po to zeby byl bardziej szpanerski [bo przy dobrym zestrojeniu napedu lancuch nie spada, a ja malo skacze wiec nie ma problemu]
czemu? jesli mieszkasz w terenie wybitnie nizinnym, masz traski i miejsca o mniej wiecej jednolitym nachyleniu to luz bierz opcje 1, rozmiar blatu dobierz w zaleznosci od tego jak szybko jezdzisz - zjazd ~40 zebow, street 30 pare
ja mieszkam na terenie polodowcowym mamy tu kupe zjazdow, teren jest pagórkowaty.. moj bike wazy 18,5kilo a to sztywniak wiec 3 blaty to podstawa czemu?:
-na zjezdzie wrzucam blat 42 i zapycham
-na plaskim - miasto, zwykla jazda uzywam blatu 32
-zeby zjechac rza wyjechac wole jechac 600m niz prowadzic 600m... stad blat 20 [jeje XC] smiesznie wyglada taki kloc jadacy 8 na godzine na 1 - 3 :D ale co tam, mam gdzies napinacz nie ogranicze funkcjonalnosci roweru tylko po to zeby byl bardziej szpanerski [bo przy dobrym zestrojeniu napedu lancuch nie spada, a ja malo skacze wiec nie ma problemu]
Giant AC2+ manitou swinger 4way+ drop off 1+ d321+ grimeca+ magura, LX
Ja pomyślałem ze kupie blat z 38 z . Do tej pory miałem korbę z 3 blatami przyczym średni mial wlasnie tyle zebów , na kascecie z najwiekszą koronka 32 z dało sie nawet nieźle podjeżdżac .Napewno niebedzie to co 32 albo 22 z ale pomęczyć sie trochę można . Moje miasto leży na Żuławach czyli rzeźba terenu jest przewaznie dosyć płaska.