Skakanka!

Adifek
Kontakt:

Skakanka!

Post autor: Adifek »

Żeby nie było tylko o rowerach, porozmawiajmy o skakance :D To, że jest ona niesamowitym kondycjatorem, chyba wszyscy wiedzą ;-) To, jak sie skacze chyba też nie ma przed Wami jakichś szczególnych tajemnic. Pogadajmy więc zatem o Waszych doświadczeniach w kontaktach z tym ustrojstwem. Wymieńmy opinie, domówmy niedomówienia. I tak ja się pytam: jaka powinna być optymalna długość skakanki? Pytanie niby proste, ale bardzo indywidualne i nie do końca oczywiste. Np. ja, choć skaczę już od dłuższego czasu za Chiny Ludowe nie moge dobrać dobrej długości... Zawsze mam albo zbyt długą, albo zbyt krótką. Obecnie mam 205cm przy 176 cm wzrostu. Niby prosta sprawa, kupić dłuższą. Ale np. 215 cm jest mi zbyt długa. I co ja mam biedny począć?:(

PS Temat jest jak najbardziej poważny ;-)
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Adifek pisze:Temat jest jak najbardziej poważny
I jak najbardziej nie na miejscu :)
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=38352
A skakanki nigdy nie lubiłem więc jako takich doświadczeń nie mam.
Liwcio
Kontakt:

Post autor: Liwcio »

nogi razem, nadepnij oboma na to ustrojstwo i przedramiona powinieneś miec pod kątem prostym do ciała ;)

jak za długa to w czym problem skrócić?

a co do denerwowania to denerwuje mnie to, że ten cały rzemień czy jak to sie zwie (skaczący wiedzą o co chodzi) sie przeciera :/
http://www.pinkbike.com/photo/1612744
Adifek
Kontakt:

Bombell pisze:jak najbardziej nie na miejscu Smile
Wszak skakanka to sprzęt?
Liwcio pisze:
nogi razem, nadepnij oboma na to ustrojstwo i przedramiona powinieneś miec pod kątem prostym do ciała Wink

jak za długa to w czym problem skrócić?

a co do denerwowania to denerwuje mnie to, że ten cały rzemień czy jak to sie zwie (skaczący wiedzą o co chodzi) sie przeciera :/
Czytaj ze zrozumieniem. Jak skakać to dokładnie wiem, jak tricki robić też wiem i je umiem. Chodzi mi o to czy jest jedna określona długość skakanki, żeby była dobra? Bo miałem już ze 3 skakanki, skracałem po 5 cm i zawsze była najpierw za długa a po skróceniu(którymś z kolei) robiła się krótka :D Nie mogę trafić w złoty środek, dlatego przed zmarnowaniem 4. skakanki sięgam porady ;-) Może końce(nie licząc rączek) mają być do pępka, do sutków xD, do pach, może to pi*x/x2-2x+1 ,gdzie x należy do N+ i oznacza obwód głowy skrócony o długość przyrodzenia? O takie coś mi chodzi ;-)
Bombell
Kontakt:

Owszem i jest. Ale forum jak zauważyłeś jest rowerowe więc domyślić się mogłeś, że chodzi o sprzęt rowerowy. Wszelkie inne sprzęty sa mile widziane, lecz w offtopie :)
Adifek
Kontakt:

Bombell pisze:Owszem i jest. Ale forum jak zauważyłeś jest rowerowe więc domyślić się mogłeś, że chodzi o sprzęt rowerowy. Wszelkie inne sprzęty sa mile widziane, lecz w offtopie Smile
Czepiasz się Wać Pan ;-) Rowerek stacjonarny też byś przeniósł? A cel podobny...
Bombell
Kontakt:

Z rowerem stacjonarmym to inna sytuacja. A ja nie przesiosłem, tylko moje słowa zyskały poparcie u szlachetnego Wać Pana Moderatora Spaceda ;D
Krakus_dh
Kontakt:

Post autor: Krakus_dh »

a dużo to spala kalorii i na jakie konkretnie mięśnie działa? dobra rozkmina na zimę szczególnie jak się nie ma na studiach WF'u...
http://www.pinkbike.com/photo/924780/

naaakurwiaj!
Adifek
Kontakt:

Bombell pisze:Z rowerem stacjonarmym to inna sytuacja.
Tylko w teorii ;-) Nie no, rozumiem o co Ci chodzi, nie mam do nikogo pretensji :) Tak tylko dla zasady protestuję :P

Krakus_dh pisze:a dużo to spala kalorii i na jakie konkretnie mięśnie działa? dobra rozkmina na zimę szczególnie jak się nie ma na studiach WF'u...
Kalorii spala sporo. Jednak nie jest to trening aerobowy(bo nie utrzymujesz stałego tętna), więc jeśli chcesz zrzucić kilka kg, to lepiej pobiegaj. Jednak jako trening kardio skakanka jest lepsza i - co ważne zimą - można skakać w domu :)
Najbardziej pracują mięśnie łydek, w mniejszym stopniu ud(dokładnie na odwrót jak w jeździe na rowerze). Można też wymodelować mięśnie rąk i obręcz barkową.
Krakus_dh
Kontakt:

Post autor: Krakus_dh »

a brzuch? ja tam nie mam co zrzucać, wręcz przeciwnie ;)
http://www.pinkbike.com/photo/924780/

naaakurwiaj!
czarny09
Kontakt:

Post autor: czarny09 »

na brzuch to brzuszki xD najlepiej z 5kg obciązeniem... bądz wiekszym, jak kto woli. a co do skakanki xD to luuubie czasem poskakac i wlasnie tez mialem z tym problem ze nie moglem dobrac dlugosci.... ale wkoncu znalazlem spoosob. i mam idealną... poprostu kupilem troszke za duzą... i zrobilem w jednym miejscu supeł... i stala sie idealna... xD
bikerman
Kontakt:

Post autor: bikerman »

Bombell pisze:tylko moje słowa zyskały poparcie u szlachetnego Wać Pana Moderatora Spaceda ;D

to wać Pan lizadupa :D:D:D joke Sory za ot ale nie mogłem się powstrzymać ;P
http://www.pinkbike.com/photo/2138053/ - Ride !
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Adifek sprzet to sprzet rowerowy. Pytania o komputery, buty, motory, samochody i prezerwatywy tez maja tam sie znajdować? Burdel byłby kapke ;)
Adifek
Kontakt:

Adifek sprzet to sprzet rowerowy. Pytania o komputery, buty, motory, samochody i prezerwatywy tez maja tam sie znajdować? Burdel byłby kapke Wink
Jest to gdzieś doprecyzowane czy wyciągasz taki przepis z kapelusza?

bikerman pisze:to wać Pan lizadupa
Lizodup lepsze :D

na brzuch to brzuszki xD najlepiej z 5kg obciązeniem... bądz wiekszym, jak kto woli. a co do skakanki xD to luuubie czasem poskakac i wlasnie tez mialem z tym problem ze nie moglem dobrac dlugosci.... ale wkoncu znalazlem spoosob. i mam idealną... poprostu kupilem troszke za duzą... i zrobilem w jednym miejscu supeł... i stala sie idealna... xD
Brzuszków NIGDY, ale to NIGDY nie wolno robić z obciążeniem. Kręgosłup jest wtedy niesamowicie obciążony.
czarny09
Kontakt:

Adifek ooo... dzieki. nie wiedzialem o tym... a nawet nasz trener jak z nim na silownie chodzilismy to nam tak kazal robic.... xD
Adifek
Kontakt:

czarny09 no to gratuluje trenera :P Jak chcesz zwiększyć intensywność treningu brzucha, to możesz robić np. brzuszki na ławce pochyłej głową w dół. można też podciągać nogi do góry itd. Są specjalne kołyski i inne maszyny do ćwiczenia brzucha/robienia brzuszków - niektóre z nich mają podparcie pod odcinek lędźwiowy kręgosłupa - dopiero z takim sprzętem można pomyśleć o obciążeniu...
czarny09
Kontakt:

Adifek ano. na lawce pochylonej glową w dół tez sie robilo.... ale wlasnie z obciązeniem... i sie zdziwilem xD ale jeszcze raz dzieki xD bede wiedzial na co uwazac. :P.
ODPOWIEDZ