Kilka pytań: Zawody, zbroja, opony, napęd, hamulec

diablos993
Kontakt:

Kilka pytań: Zawody, zbroja, opony, napęd, hamulec

Post autor: diablos993 »

Mam sporo pytań więc stwierdziłem że tutaj będzie odpowiednie miejsce na moje "żale" :lol: To tak:

1. Mam pytanko odnośnie zawodów(konkretnie Groober 19 Kwiecień). Z kumplami mamy zamiar jechać... Tylko jeden wystartuje, ale mniejsza o to. Kiedy dokładnie trzeba wpłacić wpisowe itp itd? Jak to wygląda? Obowiązkowa jest cała zbroja czy tylko żółw i reszta ochraniaczy? No i ogólnie tak dla własnej informacji Kamieńsk jest trudną trasą? Bo ja osobiście poza woj. Łódzkim nigdzie nie jeździłem więc domyślacie się pewnie, że nie jest ze mnie jakiś PRO :roll: dlatego pytam się tak orientacyjnie. Macie może jakieś foto, filmy coś?

2. Szukam dla kolegi zbroji do 250zł, a w zasadzie dla 2 kolegów xD. Sam na razie się obejdę bez... Pierwszy ma 188-190 wzrostu i jest dosyć nazwijmy to "masywny" hehe, drugi 176cm. Dajcie jakieś propozycje bo kompletnie nikt z nas nie wie na co patrzeć. Wiadomo SixSixOne, Dainese no, ale cenaaa :/ EarthWorks by się nadał? Zapewne niewygodny i można się ugotować no, ale pytam z ciekawości.

3. Stoję przed wyborem opony na tył. Mam koła 24" i wcześniej miałem High Rollery 70a:/ Niezbyt udany wybór szczerze mówiąc. Tył mi bardzo szybko poszedł mimo, że hamowałem modulacyjnie i nie ździerałem opon na asfalcie. Przód jeszcze się trzyma jakoś więc na razie tył muszę wymienić. Kolega ma Nokiana Gazzaloodi i świetnie trzyma. Po prostu cudnie, ale wiadomo teraz jest mokra nawierzchnia, błoto, śnieg. Jak on się sprawuje na suchym? A może coś innego na 24" na tył byście polecili? W miare uniwersalne i dosyć wolno ściaralne? Hehe :) Oczywiście FR/FunDH

4. Wreszcie kurcze trzeba kupić napęd. Dołączałem się kiedyś do jakiegoś topicku o tym, ale tutaj też napiszę. Chce złożyć coś "po kosztach" byleby było, nie przeskakiwało, nie waliło jakoś niemiłosiernie i wytrzymało ten rok... Wymyśliłem sobie coś takiego:
Przerzutka-Nowa Sora
Manetka-Używane Alivio
Kaseta-Sora 8rz lub Sram 850R
Łańcuch-Sram PC48(8rz)

I teraz jeszcze kwestia, bo mam trochę już zjechany blat z przodu(38z) czy dałoby to radę z tym blatem? Jak szybko mogłoby się zjechać? Bo naprawdę ważna jest każda złotówka w moim przypadku heh... Szczególnie jak w te wakacje chce trochę po Polskich miejscówkach pojeździć.

5. Kumpel właśnie kupił Hayes'a Nine (przód). No i niestety zaczął cieknąć po kilku minutach jazdy(używany). Przy klamce... Pod tą membraną czy jak to się zwie... Tą gumową osłonką. Zdjeliśmy no i wychodzi na to, że cieknie z pod przewodu. Co to może być? Mamy Dot'a 3 więc jest czym zalać. Najlepiej przydałby się jakiś Manual czy coś tego typu żeby wiedzieć co tam w środku siedzi heh. Szczerze mówiąc to pierwsza styczność z hydraulikami w naszym gronie, bo nikomu zbytnio nie były potrzebne. Mechaniki wystarczały w tych warunkach, ale że niektórzy szykują się do zawodów to zmieniają na hydrauliki heh :)

6. Ostatnie moje pytanie takie orientacyjne.. Jak wkręcałem suport(Gigapipe Team DH) do mojego DM DS wchodził sporym oporem. Szczerze mówiąc myślałem, że zacząłem zjeżdżać gwint czy coś w tym rodzaju więc kilka razy sprawdzałem co i jak. Gwint cały czas wyglądał tak samo(t.j. nie zjechany...) nie było śladów aluminium, opiłków i innych. Po wkręceniu na chama i wykręceniu z powrotem. To samo. Wszystko wygląda dobrze.. Jedynie gwint ciutkę spłaszczony. Powtarzam. Nie zjechany! Spojrzałem na stary suport też miał taki lekko spłaszczony gwint. Zacząłem tak dla sprawdzenia wkręcać taką miskę od suportu na kwadrat(stalowa). Gwint jak nowy, NIE lekko spłaszczony. Wkręcała się z takim samym oporem jak ta od GigaPipe Team DH. Heh. Dodam, że stary suport jeździł w Drastarze i wkręcał się normalnie(był już taki lekko spłaszczony odkąd go dostałem-używka), do DM DS też wkręcał się normalnie. I nie piszcie mi, że zjechałem gwint w ramie, bo to raczej niemożliwe, nie było żadnych oznak tego za wyjątkiem oporu przy wkręcaniu, Gwint wygląda normalnie.
[url]http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=6456721[/url]
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

diablos993 pisze:1. Mam pytanko odnośnie zawodów(konkretnie Groober 19 Kwiecień). Z kumplami mamy zamiar jechać... Tylko jeden wystartuje, ale mniejsza o to. Kiedy dokładnie trzeba wpłacić wpisowe itp itd? Jak to wygląda? Obowiązkowa jest cała zbroja czy tylko żółw i reszta ochraniaczy? No i ogólnie tak dla własnej informacji Kamieńsk jest trudną trasą? Bo ja osobiście poza woj. Łódzkim nigdzie nie jeździłem więc domyślacie się pewnie, że nie jest ze mnie jakiś PRO Rolling Eyes dlatego pytam się tak orientacyjnie. Macie może jakieś foto, filmy coś?
Obowiazkowe ochraniacze masz na stronie. Kamieńsk to łatwa trasa. Jest równo, krótko i mało technicznie. Liczy sie raczej płynnosc przejazdu i troche krecenia niz jakies mega techniczne opcje.

diablos993 pisze:2. Szukam dla kolegi zbroji do 250zł, a w zasadzie dla 2 kolegów xD. Sam na razie się obejdę bez... Pierwszy ma 188-190 wzrostu i jest dosyć nazwijmy to "masywny" hehe, drugi 176cm. Dajcie jakieś propozycje bo kompletnie nikt z nas nie wie na co patrzeć. Wiadomo SixSixOne, Dainese no, ale cenaaa :/ EarthWorks by się nadał? Zapewne niewygodny i można się ugotować no, ale pytam z ciekawości.
W gipsie sie jeszcze gorzej jezdzi wiec lepiej niewygodna niz nie miec. Mozna sie do zbroi przyzwyczaic.

diablos993 pisze:. Stoję przed wyborem opony na tył. Mam koła 24" i wcześniej miałem High Rollery 70a:/ Niezbyt udany wybór szczerze mówiąc. Tył mi bardzo szybko poszedł mimo, że hamowałem modulacyjnie i nie ździerałem opon na asfalcie. Przód jeszcze się trzyma jakoś więc na razie tył muszę wymienić. Kolega ma Nokiana Gazzaloodi i świetnie trzyma. Po prostu cudnie, ale wiadomo teraz jest mokra nawierzchnia, błoto, śnieg. Jak on się sprawuje na suchym? A może coś innego na 24" na tył byście polecili? W miare uniwersalne i dosyć wolno ściaralne? Hehe Smile Oczywiście FR/FunDH
Jak ci sie 70a starło to ci sie wszystko zetrze. To jest twardosc gumy wlasciwie tylko na asfalt. Dobrze trzymanie maja tylko gumy 50a i mniej. 60tka na kamienie i żwir. Bierz HR w 42a albo intensy i nie jezdzij tyle na asfalcie. Gazzy to kloce ciezkie.
diablos993 pisze:
Mam sporo pytań więc stwierdziłem że tutaj będzie odpowiednie miejsce na moje "żale" Laughing To tak:

1. Mam pytanko odnośnie zawodów(konkretnie Groober 19 Kwiecień). Z kumplami mamy zamiar jechać... Tylko jeden wystartuje, ale mniejsza o to. Kiedy dokładnie trzeba wpłacić wpisowe itp itd? Jak to wygląda? Obowiązkowa jest cała zbroja czy tylko żółw i reszta ochraniaczy? No i ogólnie tak dla własnej informacji Kamieńsk jest trudną trasą? Bo ja osobiście poza woj. Łódzkim nigdzie nie jeździłem więc domyślacie się pewnie, że nie jest ze mnie jakiś PRO Rolling Eyes dlatego pytam się tak orientacyjnie. Macie może jakieś foto, filmy coś?

2. Szukam dla kolegi zbroji do 250zł, a w zasadzie dla 2 kolegów xD. Sam na razie się obejdę bez... Pierwszy ma 188-190 wzrostu i jest dosyć nazwijmy to "masywny" hehe, drugi 176cm. Dajcie jakieś propozycje bo kompletnie nikt z nas nie wie na co patrzeć. Wiadomo SixSixOne, Dainese no, ale cenaaa :/ EarthWorks by się nadał? Zapewne niewygodny i można się ugotować no, ale pytam z ciekawości.

3. Stoję przed wyborem opony na tył. Mam koła 24" i wcześniej miałem High Rollery 70a:/ Niezbyt udany wybór szczerze mówiąc. Tył mi bardzo szybko poszedł mimo, że hamowałem modulacyjnie i nie ździerałem opon na asfalcie. Przód jeszcze się trzyma jakoś więc na razie tył muszę wymienić. Kolega ma Nokiana Gazzaloodi i świetnie trzyma. Po prostu cudnie, ale wiadomo teraz jest mokra nawierzchnia, błoto, śnieg. Jak on się sprawuje na suchym? A może coś innego na 24" na tył byście polecili? W miare uniwersalne i dosyć wolno ściaralne? Hehe Smile Oczywiście FR/FunDH

4. Wreszcie kurcze trzeba kupić napęd. Dołączałem się kiedyś do jakiegoś topicku o tym, ale tutaj też napiszę. Chce złożyć coś "po kosztach" byleby było, nie przeskakiwało, nie waliło jakoś niemiłosiernie i wytrzymało ten rok... Wymyśliłem sobie coś takiego:
Przerzutka-Nowa Sora
Manetka-Używane Alivio
Kaseta-Sora 8rz lub Sram 850R
Łańcuch-Sram PC48(8rz)

I teraz jeszcze kwestia, bo mam trochę już zjechany blat z przodu(38z) czy dałoby to radę z tym blatem? Jak szybko mogłoby się zjechać? Bo naprawdę ważna jest każda złotówka w moim przypadku heh... Szczególnie jak w te wakacje chce trochę po Polskich miejscówkach pojeździć.
Masz tanio to bierz, a blat jak jeszcze trzyma to katuj i najwyzej w ostatniej chwili wymienisz jak sie hajs liczy.

diablos993 pisze:5. Kumpel właśnie kupił Hayes'a Nine (przód). No i niestety zaczął cieknąć po kilku minutach jazdy(używany). Przy klamce... Pod tą membraną czy jak to się zwie... Tą gumową osłonką. Zdjeliśmy no i wychodzi na to, że cieknie z pod przewodu. Co to może być? Mamy Dot'a 3 więc jest czym zalać. Najlepiej przydałby się jakiś Manual czy coś tego typu żeby wiedzieć co tam w środku siedzi heh. Szczerze mówiąc to pierwsza styczność z hydraulikami w naszym gronie, bo nikomu zbytnio nie były potrzebne. Mechaniki wystarczały w tych warunkach, ale że niektórzy szykują się do zawodów to zmieniają na hydrauliki heh Smile
Hayes na dot4 nie chodził?

A do ostatniego to daj fotki jakies ;)
Możdzież
Kontakt:

Post autor: Możdzież »

1.Wpisowe wpłacasz w dzień zawodów, ew w sobote przed. Nie musisz startowac w całej zbroi, wystarczy żółw+ochronki na łokcie, no i oczywiście full face. Kamieńsk bardzo przyjemna traska, dosc łatwa. Lepszej nie znajdziesz chyba w woj. łodzkim. Tu masz filmik z zeszłorocznych zawodow http://www.pinkbike.com/video/24033/.pozdro
http://mozdzez.pinkbike.com/ gg:1617520
diablos993
Kontakt:

Spaced No sam się trochę dziwie co do tych 70a w sezon pół bieżnika na tyle zeszło. Przyznam, że naprawdę dużo dojazdów mam asfaltem, ale bez przesady. Przód ma 3/4 bieżnika po roku czasu prawie. Dodam, że kiedyś jeszcze miałem sam tylny hamulec więc się przodu nie ścierało... Sam nie wiem. Nokian może i kloc, ale trzyma świetnie. Przynajmniej na mokrym. I tak mam ciężki rower w tej chwili to kilka gram więcej by mi tak nie przeszkodziło :) Tylko nie wiem jak ta opona sprawuje się na suchym? Jest Intense na 24" ? Heh pierwsze słyszę :roll: Gdzieś ktoś mówił o Minionach DH 24" na CRC, ale co i jak to nie wiem sam. Oczywiście CRC odpada niestety przynajmniej na razie, bo nie będę samej opony tam kupował, a na duży zakup to będę czekał w nieskończoność więc musi być Polska.

Co do napędu to ceny z allegro niestety, ale tak do 150zł około raczej nic lepszego nie złożę. Jeszcze gdybym znalazł Triggery(x5, x7) 8rz do Srama ehh.. Same 9, a ja chce 8rzędów bo więcej wytrzyma, a 9 mi zbędne.

Słyszałem że Dot 3 i 4 różnią się tylko temp. wrzenia? Wygląda na to że bajka?

A co do zbroi to pytam co najlepsze do 250zł, bo wiadomo że idzie się przemęczyć i lepiej się trochę w niej ugotować, niż jeździć w gipsie, ale co kupić? Ten EarthWorks jest znośny? Coś lepszego może się znajdzie?

Co do fotek związanych z suportem i ramą to nie chce mi się tego teraz rozkręcać. Przy okazji profilaktycznego serwisu zrobie. Pytam tylko tak orientacyjnie może ktoś by wiedział, bo najbardziej zadziwia mnie to że poprzedni suport też miał taki spłaszczony ten gwint.

No i w woj. Łódzkim nie zapominajmy o trasie w Łagiewnikach czy Smardzewie(tamte okolice) też jest fajna, ale krótka niestety. No i raczej bardziej FR niż DH.
Spaced
moderator
Kontakt:

diablos993 wage na oponach czuć bardzo. Zreszta zeby miec lekki rower trzeba przestac pakowac tam ciezki złom :P Kup 2x DHF miniony na 24 i bedzie trzymać. Gazza w porównaniu z minionem na lepszej gumie trzyma gorzej. Nie wiem co bylo z twoim HR ale nie jestem sobie w stanie wyobrazic jak taka twarda guma mogla sie zetrzeć. Te opony które mialem w 60a to leza mi dalej w skrzyni, a maja za soba po 2 lata jazdy czasami nawet.

Dot 3 nie jest kompatybilny z Dot 4. Dot 5.1 jest (NIE DOT 5 !!).
diablos993
Kontakt:

Heh... Trzeba być zdolnym żeby zjechać taka oponke :lol:. Chętnie bym kupił te miniony tylko gdzie!? :? I jakie to koszta w ogóle? Bo niestety na 24" w większości droższe ehh... Ale na "ciężkim" dobrze mi się jeździ. Jakoś nie zwracam uwagi na wagę w większości przypadków. Ostatnio tylko stwierdziłem, że Double Track na przodzie to przesada no i mostek Dartmoor Crusader nie dosyć że nie pasuje mi teraz to jeszcze ciężki. Reszta jest okeeej :twisted:. Na pewno na lżejszym lepiej i w ogóle ahh i ohh ale jestem na tym etapie, że wolę bardziej wytrzymałe niż lekkie. Skill będzie większy to się kupi lżejsze, droższe itd..

Aha no i co do płynu to zonk... Musze delikatnie kolegę poinformować, że to nie będzie współgrać, tylko czemu? Tak z czystej ciekawości co może się stać jak wleje DOT 3?
Spaced
moderator
Kontakt:

diablos993 sry nie tyle nie jest kompatybilny co nie jest zalecany. Po prostu jest gorszy i ci prace hamulca moze uposledzic. do Dot 3 wymagany jest nizszy pkt. wrzenia wiec ci sie płyn moze gotowac. Sensu to nie ma.

A co do lzejszego to wlasnie nie musi byc ciezsze. Czasem po prostu wystarczy nie kupowac kloca. Zreszta tak samo z wytrzymałoscia. Lzejsze nie zawsze znaczy slabsze. Jak sie z głowa sklada bike to mozna miec spokojnie rozsadna wage bez mega masy i niskiej wytrzymalosci. Znam ludzi z lekkimi bajkami za na prawde rozsadne pieniądze.
diablos993
Kontakt:

Dobra ok.
1. załatwione
2. To co w końcu z tą zbroją? Może ktoś coś doradzi?
3. Wziąłbym Miniony 24", ale nigdzie ich nie ma:/ Nawet nie wiem jak one cenowo stoją? Ehh..
4. To kupie taki zestaw i blat będę tyrał.. Mam nadzieję, że zbyt szybko się nie zjedzie.
5. Dzisiaj je rozkładamy to się zobaczy co i jak...
6. Nikt nie miał podobnego przypadku? Zdjęć tak jak mówiłem nie dam, bo bym musiał wszysko na nowo rozkładać, a zbytnio mi się nie chce. No i stary suport też przydałoby się pokazać, a on jeździ w rowerze kolegi więc bym musiał 2 rowery rozkładać żeby foty porobić...

P.S. Co do 3. to na CRC nawet nie ma... Niby jest w kategorii 24", ale same 26" :roll:

P.S. 2 znalazłem dostępne HighRollery 24" 42a i Panaracer Fire FR 24" Co byłoby lepsze? Obydwie w cenie ok 100zł są więc mam wybór między nimi. No i nie chodzi tylko o przyczepność. Nie chcę też żeby zbytnio się ścierały. I opona będzie założona chyba na przód, a na tył przełożę High Roller'a 70a:)
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

co do 6 to ZAWSZE wkrecaj na smar.. ja suport wkrecam reka i nie mam takich problemow ze gwint sobie zjade
diablos993
Kontakt:

blackdemon było wkręcane na smar:) Aha co do tego 6. to dodam, że nie wkręcało się krzywo czy coś takiego. Idealnie prosto.

Co z tymi Panaracer'ami ? Podobno szybko na asfalcie legną? Ja niestety mam same asfaltowe dojazdy w zasadzie :(
Możdzież
Kontakt:

Co do opon na 24 to obczaj te jak ci HR nie pasuja http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=11564 ew na tył mozesz nad jakas twarda miekszanka pomyslec. Na Panaracera nawet nie patrz, nie ma co z Maxxisem porownywac
diablos993
Kontakt:

Możdzież Nie no Swamptching raczej odpada, bo to na błoto przecież jest :? Dlaczego nie patrzeć na Panaracer'a? Z opinii wynika, że naprawdę fajny kawał gumy z niej :) Najlepszy byłby ten Minion, ale nigdzie nie ma go :evil:
Możdzież
Kontakt:

Swampthing jest na lekkie błoto, ale przez wielu stosowany jest jako uniwersalna opona.Panaracer może i jest dobrą oponą, ale gdyby Maxxis gorzej sie od niego trzymał to wiekszosc osob jeżdżacy na zawodach nie wybierałoby Maxxisów :D
diablos993
Kontakt:

Niestety CRC odpada... :?

Mam wybór między... HighRollerem 24" 42a, Panaracerem Fire FR 24" i Nokianem Gazzaloodi 24". Co będzie najlepsze na PRZÓD? Czy HR wytrzyma mi rok? W takiej mieszance?

P.S. Czy dzień przed zawodami w Kamieńsku będzie można normalnie jeździć? Tzn osoby z poza zawodów normalnie będą mogły śmigać? Bo coś czytałem o treningach i w ogóle...
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

diablos993 pisze:P.S. Czy dzień przed zawodami w Kamieńsku będzie można normalnie jeździć? Tzn osoby z poza zawodów normalnie będą mogły śmigać? Bo coś czytałem o treningach i w ogóle...
Zawsze można było, tylko w dzień zawodów wymagali "numerków"

diablos993 pisze:HighRollerem 24" 42a, Panaracerem Fire FR 24"
Tylko nad nimi się zastanawiaj....

HR nie miałem, ale miniony 40a ST, założone są na kółkach i powiem tak...... są boskie ale po 20 zjazdach czuć różnice że słabiej trzymają......
diablos993 pisze:
Niestety CRC odpada...
Jeśli coś chcesz napisz na PW

Zbroja do 250pln nie będzie chronić jak trzeba, ochraniacze na plecy wyglądają w takiej jakby wycięte były z butelek (Wiecie takie 6L z płynem zmiękczającym :D Mam przed oczami różową butelkę [zawsze było widać kiepskie wykonanie z wadami produkcyjnymi]) lepiej dozbierać i kupić przynajmniej dartmoora czy earth worksa,
Spaced
moderator
Kontakt:

diablos993 na przód to ci prawie wszystko powinno wytrzymac no ale jak zjechales opone w 70tce to równie dobrze moze nic bo ta opona nie miala prawa sie tak zjechac.
diablos993
Kontakt:

Tyle, że mieszanka 40a jest jeszcze bardziej miękka od 42a to już jest w ogóle typowo zawodnicza. Ja tą 42a miałbym na przodzie tylko więc teoretycznie nie będzie się tak ździerać, mimo że przedni hamulec mam i używam go więcej niż tylnego. Po górach nie jeżdżę niestety. Dopiero w tym roku może będzie kilka krótkich wypadów na jakieś niezbyt dalekie miejscówki właśnie jak Kamieńsk. Sam już nie wiem. Na przodzie 70a trzyma mi już rok i jest pół bieżnika jak nie więcej, ale ona pójdzie teraz na tył bo jest za twarda i mi przód czasem ucieka, przez co nie raz miałem glebę.

Co do CRC to chętnie bym tam kupił, ale nie mają nawet HighRollerów na 24"!

A zbroji nie kupuje dla siebie, bo ja wolałbym osobiście poczekać i dozbierać niż wydawać tyle kasy na jakiś kawałek plastiku który jeszcze będzie mi przeszkadzał, ale niektórzy są bardziej napaleni na zawody więc się pytam, ale sprawa już chyba raczej załatwiona. Kolega na CRC coś tam sobie znalazł.. Nie wnikam już.

P.S. Spaced jak napisałem wyżej przód trzyma mi rok i jest jeszcze dużo bieżnika, a tył to sam nie wiem jak to się stało. Jak jeszcze nie miałem przedniego to pewnie musiałem hamować sporo tylnym. Nie pamiętam heh... :roll: A teraz tą z przodu wrzucę na tył, a na przód coś lepiej trzymającego.
AlanCK
Kontakt:

Post autor: AlanCK »

Skoro rozmawiamy o zbrojach to sie przy okazji podepne...

no więc mam zamiar sobie sprawić zbroję Race Face... link :

http://allegro.pl/item548141139_race_fa ... fr_4x.html

Dostępny jest tylko rozmiar L a mam 185 cm wzrostu, jestem szczupły i nie wiem czy nie będzie ona na mnie wisieć ...

Jak myślicie L'ka bedzie dobra czy poszukać gdzieś rozmiaru M ?? :wink:
Sell: Rower - Intense M9
Jaca
Kontakt:

Post autor: Jaca »

AD 4

Przerzutka Sora
kaseta - alivio (złoto czarne) na 8 biegów mi się świetnie spisuje, ale jak chcesz szosową, to sora powinna być ok
manetka alivio
łańcuch - tu są różne szkoły, ja wyznaję taką - łańcuch za 12-15zł (najtańszy), zmieniam go co pół roku i jest idealnie. taki zestaw uciągnął już bez usterek mnie+rower (ok 120kg) i dalej hula, a łańcuch zmieniony co pół roku to dłużej żyjąca kaseta.
ODPOWIEDZ